Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: T28 Macro Twin Flash 1

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Odp: T28 Macro Twin Flash 1

Cytat Zamieszczone przez jarek_gd Zobacz posta
    Dzięki apz, na str. Olympusa jest info, że TF-22 i STF-22 nie są kompatybilne z E-3 ani z E-510.
    Informacje nie są błędne, lecz po prostu niepełne. Niepełne - dlatego, że przy TF-22 nie zostały wylistowane wszystkie modele lustrzanek (przy STF-22 - już tak, trzeba poklikać strzałkę w prawo). Niezależnie od typu lampy makro, czy to RF-11, czy TF-22, "napędem" jest kontroler FC-1, który odpowiada systemowej lampie błyskowej. Zatem, nawet jeśli jakiś korpus nie został skrupulatnie wyszczególniony, to i tak FC-1 będzie z nim kompatybilny, gdyż jest kompatybilny z innymi modelami systemu. Ten niedostatek informacji przekażę do admina w Hamburgu, licząc, że może zostanie to uzupełnione.
    Jack

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Zakładka "ZGODNE Z". Przesuwa się strzałkami. Wiem, też nie lubię takich metod.
    NO to inaczej. Przy E-3. E-510 nie ma ikonki aparatu, wziąłem to więc za brak kompatybilności.
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    102
    Moja galeria

Wracając do pytania czyli do lampy z OM systemu T28 mogę odpowiedzieć bo mam

1) Sprawdziłem, działa z OM-D, nic nie przepala, napięcie na stopce ma akceptowalne. sprawdzałem też w sieci - wszystkie oryginalne lampy od systemu OM (raptem kilka: T20 , t32 i makro t10 i T2 można zakładać do OM-D a wiec zapewne też do 4/3

2) działa oczywiście tylko w manualu, bez TTL, można regulować moc zmieniając moc lampy (full i 1/4) i wyłączając jeden palnik w sumie zakres mocy 22 i 9 dla dwóch lamp. Dalsze obniżanie mocy tylko szarymi filtrami ND na lampach albo obiektywie

3) z moich obserwacji "praktyczna" moc lampy bardzo duża, zwłaszcza że czułości w OM-D zaczynają się od 200 ASA. Nawet na 1/4 mocy tendencja do prześwietlania zdjęć (jeśli chcemy trzymać się sensownych dla jakości przysłon ok 11) - najlepiej założyć ropraszacze i ew. neutralnie szary filtr co najmniej 2x

Tak na marginesie - Lampy OM miały podawaną moc dla najszerszego (i jedynego wtedy) kąta rozsyłu a nie jak teraz praktykują marketingowcy - dla max zooma. Tak więc lampa T-32 miała podana moc 32 dla kąta 24 mm - porównajcie sobie jaką moc maja obecne lamy na szerokim kącie dla 100 ISO (wg. danych z instrukcji):
    FL-36 - 20
    FL-50 -28
    FL-600R - tylko 12 !!! (wymaga założenia panela rozpraszającego)

Czyli stara lampa olympusa bez zooma mocniejsza od nowych !!!. Po co zoom ??? Do t-32 można było dokupić nasadkę z zoomem i jej moc wzrastała wtedy zdaje się do 45
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 3.09.13 o 14:21

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Skąd żeś tę bzdurę wziął?

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Wracając do pytania czyli do lampy z OM systemu T28 mogę odpowiedzieć bo mam

1) Sprawdziłem, działa z OM-D, nic nie przepala, napięcie na stopce ma akceptowalne. sprawdzałem też w sieci - wszystkie oryginalne lampy od systemu OM (raptem kilka: T20 , t32 i makro t10 i T2 można zakładać do OM-D a wiec zapewne też do 4/3

2) działa oczywiście tylko w manualu, bez TTL, można regulować moc zmieniając moc lampy (full i 1/4) i wyłączając jeden palnik w sumie zakres mocy 22 i 9 dla dwóch lamp. Dalsze obniżanie mocy tylko szarymi filtrami ND na lampach albo obiektywie

3) z moich obserwacji "praktyczna" moc lampy bardzo duża, zwłaszcza że czułości w OM-D zaczynają się od 200 ASA. Nawet na 1/4 mocy tendencja do prześwietlania zdjęć (jeśli chcemy trzymać się sensownych dla jakości przysłon ok 11) - najlepiej założyć ropraszacze i ew. neutralnie szary filtr co najmniej 2x

Tak na marginesie - Lampy OM miały podawaną moc dla najszerszego (i jedynego wtedy) kąta rozsyłu a nie jak teraz praktykują marketingowcy - dla max zooma. Tak więc lampa T-32 miała podana moc 32 dla kąta 24 mm - porównajcie sobie jaką moc maja obecne lamy na szerokim kącie dla 100 ISO (wg. danych z instrukcji):
    FL-36 - 20
    FL-50 -28

Czyli stara lampa olympusa bez zooma mocniejsza od nowych !!!. Po co zoom ??? Do t-32 można było dokupić nasadkę z zoomem i jej moc wzrastała wtedy zdaje się do 45
    W instrukcji do FL-600R liczba 12 występuje TYLKO przy nakładce szerokokątnej dla 8mm(przeliczeniowe 16mm). Bez tego jest 36, chociaż nie podają dla jakiego kąta.

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    102
    Moja galeria

przyznaję ze źle odczytałem dosyć pokrętną instrukcję (jest dużo uboższa od tej choćby do FL-36 - gdzie są szczegółowe tabelki z mocą dla różnych ustawień) Podają tylko wartość max i min. Ale jest podane, że pokrywa kąty dla ekwiwalentów 24-85. Czyli właściwie jak FL-36.

Tak więc należy przyjąć, że na najszerszym kącie bez dodatk. panelu ma taką samą moc - zaledwie 20 !

Dla lampy kosztującej takie pieniądze to porażka. Jest ponad 2 krotnie słabsza od lampy z lat 80-tych.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

przyznaję ze źle odczytałem dosyć pokrętną instrukcję (jest dużo uboższa od tej choćby do FL-36 - gdzie są szczegółowe tabelki z mocą dla różnych ustawień) Podają tylko wartość max i min. Ale jest podane, że pokrywa kąty dla ekwiwalentów 24-85. Czyli właściwie jak FL-36.

Tak więc należy przyjąć, że na najszerszym kącie bez dodatk. panelu ma taką samą moc - zaledwie 20 !

Dla lampy kosztującej takie pieniądze to porażka. Jest ponad 2 krotnie słabsza od lampy z lat 80-tych.
    600R jest bardzo leciutką lampką. To jest jej największą zaletą. Ona jest do E-M5, E-M1 przygotowana. FL-50 to był wielki koń do E-3, E-5.

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    102
    Moja galeria

he he, widze że nie tylko ja źle doczytałem jaki kąt pokrywa panel
    http://www.penowiec.com/2012/10/fl60...elki-duch.html