Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Przede wszystkim chodzi o to, że można się wtedy przybliżyć, a tym samym obraz robi się większy. Same pierścienie też dają większy obraz z tej samej odległości. Orientacyjnie dla 150mm mamy minimalną odległość 73cm, skalę 0,33 a dla 300mm odległość 105cm, skala podobnie. Bez pierścieni jest to ok 150cm (zmierzone) a nie 90cm (wzięte z internetu) jak napisałem wcześniej, a skalę 0,18.
Ostatnio edytowane przez alnico ; 17.08.14 o 15:45
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Dodatkowo pierscienie pozwalaja lepiej odseparowac tlo, potocznie mowiac "rozbebluja" bardziej niz bez nich, co ma czasami znaczenie
Jesli chodzi natomiast o odwzorowanie to pierscionki najlepiej sie spisuja z malymi ogniskowymi, tam widac spektakularniej wzrost skali wraz z dodawaniem pierscieni.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Znów się coś ciekawego dowiedziałem![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
A co z AF po założeniu pierścieni?
Działa czy trzeba ręcznie ustawiać?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||