Ale detal za to super.
Tak się zastanawiam czemu ja tego nie mogę wyciągnąć z OMD? Może to wina Sigmy, ale raczej moja :P
Ale detal za to super.
Tak się zastanawiam czemu ja tego nie mogę wyciągnąć z OMD? Może to wina Sigmy, ale raczej moja :P
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Robale - mucha nie siada![]()
Świetne foto alnico.
Jak dla mnie - motylowa seria - super.
Pozdrawiam.
Dzięki za odwiedziny i opinie.
Światło ostre bo i w południowych godzinach robione. Szczerze mówiąc jakoś mi to szczególnie nie przeszkadza, lubię się często pobawić z ostrym słońcem na niektórych owadach typu ważki czy motyle. Może też w tym trochę wygody - wcześnie wstawać się nie chce. Co do tła to faktycznie jest paskudne, ważki łapane na patykach, które sam wbiłem w dno stawu, gdzie indziej cholery siadać nie chciały. To taka pierwsza większa seria w tym roku, myślę że następnym razem będzie lepiej. Jak to Bufetowa dobrze określiła brak tej finezji i też to widzę.
To nie wina Sigmy, detal wyjść musi (jeśli oczywiście trafimy z ostrością) nawet na nienajlepszym obiektywie gdyż zdjęcia są mocno pomniejszane. Sądzę że Sigma jest lepsza niż 75-300, którym robiłem. Kwestia obróbki - wyostrzenie/wyciągnięcie detalu, ew. jak trzeba wyciągnięcie cieni, szczególnie po pomniejszeniu do docelowego rozmiaru. Zdjęcia obrabiane w Lightroomie bez jakichś specjalnych kombinacji.
---------- Post dodany o 23:17 ---------- Poprzedni post był o 23:15 ----------
Ptak był "robiony" w "ciemnościach" deszczowej pogody i fotki mają przez to też swoja specyfikę. W takich samych warunkach ważka 11, ale ta przynajmniej siedziała nieruchomo w sensownym miejscu więc można było wyciągnąc statyw i pokombinować.
Ostatnio edytowane przez alnico ; 28.06.13 o 23:23
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Ważki z fajna obróbką, zdradzisz jak robisz takie "komiksowe" efekty?
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Te "komiksowe" efekty, jeśli myślimy o tym samym, to bardziej wpływ południowego słońca niż obróbki. Sama obróbka to nic specjalnego. RAW trochę wyostrzony i odszumiony, ew. jak widzę konieczność to lekko wyciągnięte cienie zapisuję do TIFa o docelowym rozmiarze. Potem w TIFie korekcja wyostrzenie/detal, szum + często clarity, ciut vibrance, lekkie wyciągnięcie cieni i czerni, czasem korekcja kontrastu, ekspozycji, barwy i zapis do JPGa czyli generalnie nic szczególnego. Wszystko w Lightroomie. Lubię czasem takie zabawy z ostrym słońcem, tak dla urozmaicenia i fajnych efektów choć zdaję sobie sprawę, że mogą być kontrowersyjne i łatwo można przegiąć.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Mnie się podoba. Nie mam LR a chciałbym spróbować czy potrafię uzyskać podobny efekt na tej samej fotce przy pomocy PSE. Mógłbyś podrzucić jednego ORF?
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
18 i 21 bardzo mi się podobają.