tragiczne chwile wspaniale pokazane
tragiczne chwile wspaniale pokazane
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Dzięki za odwiedziny
75-300 używam najczęściej dla obiektów typu ważka, motyl, z dwoma pierścieniami a gdy obiekt jest duży to z jednym. Ogniskowa w okolicach 150mm, z ręki lub w niewygodnych pozycjach z monopodu. Używam AF-a, trochę wprawy i można strzelać ważki w locie, gdy na chwilę zawisną w jednym miejscu![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Swietna wrzutka, 213 ekstra.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Świetna wrzuty, z przedostatniej najładniejsze moim zdaniem 208, a z ostatniej 212.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Dzięki za odwiedziny i opinie.
Te i poprzednie zdjęcia przedstawiają pierwsze chwile ważek po wyjściu larw z wody, w której gdzie spędzają większość (jest kilka wyjątków) życia i przeobrażeniu w postać dorosłą. Jako dorosłe będą przez okres kilku tygodni do kilku miesięcy polować na owady i rozmanażać się. Po opuszczeniu wylinki jest miękka i niewybarwiona, potrzebuje do kilku godzin na wypełnienie skrzydeł limfą, stwardnienie, zaczyna nabierać kolorów i wtedy dopiero może odlecieć. Plus dla fotografa tego jest taki, że ważka nie ucieka i można spokojnie fotografować. Dosyć mocno wiało i nie dało się poszaleć z wydłużeniem czasu, większość zdjęć na ISO 800 i 1600, wszystkie z ręki.
Niestety nie udało się złapać samego momentu opuszczania wylinki, ciekawe jest porównanie wielkości ważki z wielkością wylinki (jak ona się tam zmieściła). Ważki wiszą na roślinach w pozycji pionowej, część zdjęć jest obrócona aby lepiej się oglądało. Klikać do oporu dla pełnej rozdzielczosci.
217.
218.
219.
220.
221.![]()
Ostatnio edytowane przez alnico ; 2.05.14 o 18:21
Piękne. Ale miałeś radochę![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Fajne
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Świetne foto.
Gratuluję i pozdrawiam.