Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Jaka matryca laptopa do obróbki zdjęć - matowa czy błyszcząca?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Jaka matryca laptopa do obróbki zdjęć - matowa czy błyszcząca?

Nie wiem czy to dobry dział, ale zapytam tutaj:

planuję wymienić matrycę z laptopie. Obecnie mam błyszczącą matrycę 17.3" HD+ 1600x900, na której jakość wyświetlanego obrazu woła o pomstę do nieba. Najgorsze są kąty widzenia, jak ustawię ekran żeby dobrze odwzorowywał kolory na górze matrycy, to dolna część już wygląda kiepsko. Jak ustawię dobrze na środku, to góra i dół są kiepskie ale jeszcze akceptowalne. Tylko, że jak się poruszę na krześle, zmienię pozycję - to już muszę przestawiać ekran. Do tego "szara" czerń oraz odblaski w dzień nie poprawiają komfortu pracy z notebookiem.

Laptopa wykorzystuję m.in. do wywoływania zdjęć z RAW i ich późniejszej obróbki. Amatorsko oczywiście, dla siebie. Chciałbym wymienić matryce na jakąś porządną FullHD 1920x1080. Niestety, do mojego laptopa nie podejdzie żadna z matryc IPS. Zostaje tylko TN. Pomijając aspekty techniczne takiej wymiany, wybrałem chwaloną za jakość obrazu matrycę B173HW01, która występuje w 2 wersjach: V4 (błyszcząca, 90% NTSC Color Gamut, kontrast 600) i V5 (matowa, 72% NTSC Color Gamut, kontrast 400).

I teraz pytanie właściwe do osób, które mają doświadczenie w pracy z różnymi typami ekranów przy pracy ze zdjęciami: czy lepiej wybrać błyszczącą matrycę z lepszym odwzorowaniem kolorów, kontrastem narażając się równocześnie na odblaski czy wybrać matrycę matową?

PS. Nie chcę monitora zewnętrznego.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Odp: Jaka matryca laptopa do obróbki zdjęć - matowa czy błyszcząca?

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Nie wiem czy to dobry dział, ale zapytam tutaj:

planuję wymienić matrycę z laptopie. Obecnie mam błyszczącą matrycę 17.3" HD+ 1600x900, na której jakość wyświetlanego obrazu woła o pomstę do nieba. Najgorsze są kąty widzenia, jak ustawię ekran żeby dobrze odwzorowywał kolory na górze matrycy, to dolna część już wygląda kiepsko. Jak ustawię dobrze na środku, to góra i dół są kiepskie ale jeszcze akceptowalne. Tylko, że jak się poruszę na krześle, zmienię pozycję - to już muszę przestawiać ekran. Do tego "szara" czerń oraz odblaski w dzień nie poprawiają komfortu pracy z notebookiem.

Laptopa wykorzystuję m.in. do wywoływania zdjęć z RAW i ich późniejszej obróbki. Amatorsko oczywiście, dla siebie. Chciałbym wymienić matryce na jakąś porządną FullHD 1920x1080. Niestety, do mojego laptopa nie podejdzie żadna z matryc IPS. Zostaje tylko TN. Pomijając aspekty techniczne takiej wymiany, wybrałem chwaloną za jakość obrazu matrycę B173HW01, która występuje w 2 wersjach: V4 (błyszcząca, 90% NTSC Color Gamut, kontrast 600) i V5 (matowa, 72% NTSC Color Gamut, kontrast 400).

I teraz pytanie właściwe do osób, które mają doświadczenie w pracy z różnymi typami ekranów przy pracy ze zdjęciami: czy lepiej wybrać błyszczącą matrycę z lepszym odwzorowaniem kolorów, kontrastem narażając się równocześnie na odblaski czy wybrać matrycę matową?

PS. Nie chcę monitora zewnętrznego.
    Matowa.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Mnie zastanawia trochę ta różnica w NTSC Color Gamut. Chyba, że jest to jakoś dziwnie mierzone.
    W sumie osobiście wolę matową albo półmatową (miałem w poprzednim VAIO).

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Zależy gdzie i o jakiej porze się pracuje ze zdjęciami.
    W dzień, w jasnym pomieszczeniu to faktycznie można zapomnieć o komfortowej i skutecznej obróbce zdjęć.
    Ja natomiast mam błyszczącą i jestem zadowolony. Zdjęcia obrabiam rzadko i wybieram do tego odpowiednią porę, albo miejsce.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Siedzę głównie wieczorami, ale czasami zdarza się w ciągu dnia. Pechowo stół przy którym pracuje mam tak ustawiony, że siedzę tyłem do okna i drzwi balkonowych. Przez to sporo światła pada mi na matrycę. Wieczorem mam za plecami lampę, którą muszę mieć włączoną, żeby widzieć klawisze Podświetlana klawiatura to fajny patent, szkoda że nie mam takowej w swoim komputerze.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Siedzę głównie wieczorami, ale czasami zdarza się w ciągu dnia. Pechowo stół przy którym pracuje mam tak ustawiony, że siedzę tyłem do okna i drzwi balkonowych. Przez to sporo światła pada mi na matrycę. Wieczorem mam za plecami lampę, którą muszę mieć włączoną, żeby widzieć klawisze Podświetlana klawiatura to fajny patent, szkoda że nie mam takowej w swoim komputerze.
    Czyli stanowczo matowa.
    Swoją drogą nigdy nie lubiłem pracować w ciemnym pomieszczeniu. W pracy mam ustawionego halogena, żeby się odbijał od ściany za monitorami.
    W domu też mam zawsze jakieś nienachalne rozporoszone światełko. Dzięki temu wzrok nie jest tak bardzo ogłupiony kontrastem.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

A nie lepiej sobie kupić monitor z funkcją TV i innymi szmerami bajerami, który podłączysz do laptopa?
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

CzaRmaX - nie. Zamieniłem stacjonarkę i monitor na PVA na laptopa i tak już ma zostać.

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Powiem tak, błyszcząca lepiej odwzorowuje kolory, i są bardziej wyraziste, natomiast na matowej nie odbija się światło. Jeśli pracujesz w domu to błyszcząca z podświetleniem LED lub cała LED'owa a jak pracujesz na polu, lub ogólnie w słońcu to mat. Ja mam błyszczącą i nie narzekam, na słońcu rozjaśniam ją na max i widać, ale wiadomo, zdjęcia obrobić się nie da.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria

Wolę matową.
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików