Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: E-1 vs. KM D5D

| OlyJedi Awatar borowik23
    Mieszka w
    Piastów / Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Cytat Zamieszczone przez borowik23
    ...borowik23 jesteś doskonale zorientowany w e-systemie. Myślę, że nikt niczego Ci więcej nie powie ponad to co wiesz. Obiektywy masz zacne, a E-1 ergonomią i budową zasługuje by go mieć w plecaku. Miałem D7D. Do wolnego AF pewnie jesteś przyzwyczajony więc nic więcej do dodania już nie ma
    nie wiem dlaczego, ale ciagle w twoich wypowiedziach wyczuwam ironie i sarkazm ...
    Niesłusznie. Czytam Twoje posty i widzę, że jesteś doskonale zorientowany w e-systemie. Skoro jesteś świadomy wad i zalet to bez sensu jest wskazywanie Ci tychże zalet i wad. Tak poza tym sam napisałeś decyzja już zapadła Pozostaje napisać "witaj w naszym gronie".

Co do mojej osoby to... przywykniesz Szkoda, że nie mam okazji wpaść na jakieś spotkanie Olyclubu Dałbym się poznać od lepszej strony
    jak tylko zrobie prawko, to wpadne napewno na takie spotkanie :P a ogólnie rzecz biorąc, to znajomi z innych "systemów" wielorkotnie mi powtażali, ze wiem o tych systemach więcej od nich :P 3 lata ogólnego dośc wnikliwego interesowania sie tym procentuje, ale niestety, o olympusie zawsze wiedziałem mało, bo jakoś nie pociagał mnie format 4/3 ... ale odkąd zacząłem sie nim interesowac, zaczyna pociagać mnie coraz bardziej

infact, The z00m, jakiego sprzętu ty uzywasz dokłądnie :P

The z00m
    Gość
    E-1 (EP-2/SHLD-2)
    11-22/2.8-3.5
    14-54/2.8-3.5
    50-200/2.8-3.5
    50/2.0 Makro
    FL-50

Już za chwileczkę, już za momencik... 35-100/2,0

Mieszka w
    Piastów / Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    E-1 (EP-2/SHLD-2)
    11-22/2.8-3.5
    14-54/2.8-3.5
    50-200mm/2.8-3.5
    50/2.0 Makro
    FL-50

Już za chwileczkę, już za momencik... 35-100/2,0
    nieno, fajny zestawik ... prawie wszystkei najlepsze szkła Zuiko :P + E-1 :P czemu żadnego innego body?? i co ty fotografujesz, że ciagle z E-1 siedzisz
    btw, chyba brakuje w tej chwili tylko własnie tego 35-100 oraz 7-14 :P (pomijam już 150/2.0 oraz 300/2.8 bodajże :P)

The z00m
    Gość
    I ostatnio jeszcze EC-14. Troszkę się chwalę, ale te szkiełka trzymają mnie w systemie i bardzo cieszą. Świetna optyka i nie muszę przymykać z innego powodu jak tylko dla GO.

Fotografuję wsjo czysto amatorsko. Portret najgorzej mi idzie oraz fotki w duuuuużych pomieszczeniach z użyciem lampy. Widoczki całkiem całkiem, sporo sportu. Dlaczego nie mam innego body? Niestety jak kupisz E-1 to plastikiem się nie zadowolisz Nie kupiłem innego body oczekując na E-3. Nie zarabiam sprzętem więc mogę się jeszcz podenerwować jakiś czas z powodu braku E-3. W E-1 brakuje mi wyłącznie użytecznego ISO1600 oraz szybszego/sprawniejszego AF. Na razie lepiej kupić kolejne szkiełko niż puszkę przejściówkę

Mieszka w
    Piastów / Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    I ostatnio jeszcze EC-14. Troszkę się chwalę, ale te szkiełka trzymają mnie w systemie i bardzo cieszą. Świetna optyka i nie muszę przymykać z innego powodu jak tylko dla GO.

Fotografuję wsjo czysto amatorsko. Portret najgorzej mi idzie oraz fotki w duuuuużych pomieszczeniach z użyciem lampy. Widoczki całkiem całkiem, sporo sportu. Dlaczego nie mam innego body? Niestety jak kupisz E-1 to plastikiem się nie zadowolisz Nie kupiłem innego body oczekując na E-3. Nie zarabiam sprzętem więc mogę się jeszcz podenerwować jakiś czas z powodu braku E-3. W E-1 brakuje mi wyłącznie użytecznego ISO1600 oraz szybszego/sprawniejszego AF. Na razie lepiej kupić kolejne szkiełko niż puszkę przejściówkę
    no własnie :P mi tam by sie przydała tylko ta czułośc :P i za tą cene jak teraz E-1 juz by pewnie do mnie jechal kurierem :P ale jako że z czułością jest jak jest, bedzie trzeba dopalać lampą coś sie potem pokombinuje z HDR, wbrew temu, ze troche "kosmiczne" fotki wychodza, to ludziom sie to podoba i kilka takich w albumie ślubnym nie zaszkodzi

The z00m
    Gość
    no własnie :P mi tam by sie przydała tylko ta czułośc :P i za tą cene jak teraz E-1 juz by pewnie do mnie jechal kurierem :P ale jako że z czułością jest jak jest, bedzie trzeba dopalać lampą coś sie potem pokombinuje z HDR, wbrew temu, ze troche "kosmiczne" fotki wychodza, to ludziom sie to podoba i kilka takich w albumie ślubnym nie zaszkodzi
    Mam zdrowy look na rynek. Już na tym forum pisałem, że wysokie ISO w kościele przede wszystkim pomoże amatorowi lub profi z niedużym doświadczeniem. Wrzucasz ISO1600 czasami ISO3200 oraz jasne szkiełko i zamiecione. Jeszcze jakby mieć poprawnie działające AutoISO... ech. Zabawa z lampą to już wbrew pozorom wyższa szkoła jazdy. Pod tym względem nadal noszę pieluchy Ludzie wybaczą nawet walenie po gałach dlatego jeśli ktoś ma lampę opanowaną nie widzę przeciwskazań. Jeszcze nie tak dawno temu ludzie bez lampy nie wchodzili do kościoła więc i teraz da się. Jak czytam, że nastała moda wśród młodych par na zdjęcia w świetle zastanym to mnie śmiech ogarnia. Ludzie nie rozróżnią zdjęć zrobionych w świetle zastanym od tych robionych z lampą nawet jak zobaczą żarówkę na swoim licu Dlatego mimo wszystko E-1 do pracy w kościele będzie dobry. Dobrze mieć jednak mocną lampę.

Mieszka w
    Piastów / Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam zdrowy look na rynek. Już na tym forum pisałem, że wysokie ISO w kościele przede wszystkim pomoże amatorowi lub profi z niedużym doświadczeniem. Wrzucasz ISO1600 czasami ISO3200 oraz jasne szkiełko i zamiecione. Jeszcze jakby mieć poprawnie działające AutoISO... ech. Zabawa z lampą to już wbrew pozorom wyższa szkoła jazdy. Pod tym względem nadal noszę pieluchy Ludzie wybaczą nawet walenie po gałach dlatego jeśli ktoś ma lampę opanowaną nie widzę przeciwskazań. Jeszcze nie tak dawno temu ludzie bez lampy nie wchodzili do kościoła więc i teraz da się. Jak czytam, że nastała moda wśród młodych par na zdjęcia w świetle zastanym to mnie śmiech ogarnia. Ludzie nie rozróżnią zdjęć zrobionych w świetle zastanym od tych robionych z lampą nawet jak zobaczą żarówkę na swoim licu Dlatego mimo wszystko E-1 do pracy w kościele będzie dobry. Dobrze mieć jednak mocną lampę.
    i dlatego własnie mam zamiar jak coś kupić albo najmocniejszego Olka lampe, albo tego Metza 58 Af-1 (bądź Metz 54 MZ-4 - wymiennośc stopki i po problemie ze zmianą systemu), bo do tej pory na wszystkich śłubach byłem, jako gośc, nei widziałem nikogo, zeby robił bez flasha ... moze tylko w wypadku focenia jakimiś 50/1.4 na pełnej dziurze w celu zrobienia jakichś ciekawych portretów w trakcie uroczystości ... a tak, czy to Canon, czy to Nikon, wszyscy walą z flashami zresztą, po co potem jest ta obróbka i wywoływanie RAW-ów ... własnie po to, żeby te braki aparatu niwelowac

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Lampę mocną i szybką. I tu nastaw sie od razu na FL-50. Osobiście FL-36 dawała mi wystarczającą ilość światła, ale za długo się ładuje. Ostatnio na ślubie przegapiłem kilka ujęć bo lampa nie była gotowa do strzału.

Mieszka w
    Piastów / Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog
    Lampę mocną i szybką. I tu nastaw sie od razu na FL-50. Osobiście FL-36 dawała mi wystarczającą ilość światła, ale za długo się ładuje. Ostatnio na ślubie przegapiłem kilka ujęć bo lampa nie była gotowa do strzału.
    i daltego rozmyślam albo na FL-50, albo nad tymi Metzami, które z tego co gdzieś czytałem, są jeszcze szybsze od FL-ki

EDIT:
    własnie zauważyłęm, że zadna lampa ani z systemu Olympusa ani inne (Metz) nie wspieraja HSS o_O cos źle przyczytałem, czy tak jest naprawde??

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rafrog
    i daltego rozmyślam albo na FL-50, albo nad tymi Metzami, które z tego co gdzieś czytałem, są jeszcze szybsze od FL-ki
    Był wątek o lampach Metza. Ktoś udowadniał, że są świetne. Ja mam jednak zaufanie do systemowych sprzętów. Tym bardziej w przypadku Olympusa, gdzie na jakości dotąd się nie zawiodłem

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów