Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 65

Wątek: Adapter na m42?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Adapter na m42?

Ok, już wiem Z zamianą na Twoim miejscu bym się nie śpieszył. Są to podobne jeśli chodzi o zakres ogniskowych obiektywy i będziesz zapewne używał tylko jednego z nich. O ile górny zakres 42mm vs. 45mm praktycznie nie ma znaczenia to dolny zakres 14mm vs. 17,5mm to duża różnica. Przy 14mm obejmiesz szerszy kąt, ale to sobie już sam przetestujesz
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Nie oddawaj tego 14-42. Oddaj mu 17.5-45 i niech Ci w zamian sfinansuje zestaw: adapter + helios + pierścienie pośrednie Będziesz miał zestaw budżetowy do makro... Nie jest to łatwy i prosty w obsłudze zestaw, ale jeśli będziesz miał czas i ochotę nauczyć się z niego korzystać, to możesz mieć sporo frajdy. Z góry mówię że z szybkimi robaczkami będzie najwięcej problemów, ale z kwiatkami i przedmiotami powinno być ok.

Na wyjazdy wakacyjne zakres ogniskowych 14-42 jest w sam raz. Skoro nie masz jeszcze aparatu pooglądaj w internecie zdjęcia robione na różnych ogniskowych. Pozornie sprowadza się to do tego, że krótkie ogniskowe pozwalają objąć więcej w kadrze a drugie dają lepsze "przybliżenie" bez potrzeby podchodzenia do fotografowanego obiektu, ale tak naprawdę to mało istotne. O wiele ważniejsze jest to że szeroki obiektyw "zachęca" żeby podejść bliżej do fotografowanego obiektu. Taka sytuacja uwydatnia temat, sprawiając że tło staje się .. no właśnie tłem. Z tego powodu obiektyw o krótkiej ogniskowej kiepsko nada się do fotografowania twarzy bo na pierwszym planie wyjdzie nienaturalnie duży nos, a tłem będą nienaturalnie małe uszy. Tu jest potrzebna dłuższa ogniskowa, ona zachęca do tego by oddalić się od fotografowanego obiektu na odległość z której wszystko w kadrze zajmie podobną ilość miejsca. W portretach dzięki temu można zachować w miarę naturalne proporcje.

Do zrobienia typowo wakacyjnej fotki rodzina/znajomi + gigantyczna katedra w tle, przyda się krótka ogniskowa - właśnie takie 14 mm pozwoli Ci na objęcie całej katedry przy jednoczesnym uwydatnieniu rodziny na zdjęciu.

Z dłuższych ogniskowych będziesz korzystał gdy zechcesz by wszystko w kadrze było równie "ważne".
    Oczywiście temat jest bardzo szeroki, póki nie masz aparatu być może warto coś o tym poczytać. Jak już będziesz miał aparat to poeksperymentuj, bo sama wiedza teoretyczna nie da tyle, co odrobina doświadczenia.

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Maciek_WM - wielkie dzięki za tak pomocną odpowiedź Myślę, że jednak nie sprzedam narazie 17.5, będę miał 14-42 i 17.5 a może potem sprzedam tą 17.5 i kupię 40-150 . A heliosa już licytuje do makro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

kolega jak rozumiem dopiero uczy się o fotografii i aparatach cyfrowych, ale przed zadaniem pytania może warto najpierw wykazać minimum chęci i poczytać cokolwiek w internecie.
    Przeczytaj o takich pojęciach jak: ekspozycja, przysłona, migawka, ogniskowa. Dowiedz się co to za tajemnicze oznaczenia są na obiektywie, co znaczą te cyferki i literki 14-42 F3.5-5.6.

Odpowiadając na pytanie: Obiektywy 14-42 i 17.5-45 mają podobną ogniskową, czyli "kąt widzenia". Najkrótsza ogniskowa (czyli 14 w jednym i 17.5 w drugim obiektywie) to najszerszy kąt i tu będzie różnica, bo te 3.5 mm różnicy będzie widać. Najdłuższa ogniskowa (czyli maksymalne zbliżenie) już takiej różnicy nie robi.
    Obiektyw 40-150 to już taki teleobiektyw, 40 mm to trochę za długa ogniskowa jako najkrótsza w systemie. Mając taki obiektyw na aparacie nie zrobisz np. zdjęcia całej sylwetki w małym pomieszczeniu, bo będziesz musiał oddalić się od fotografowanej postaci na dobrych kilka metrów.

Jeżeli masz oba te obiektywy to najlepiej byłoby wymienić 17.5-45 na 40-150 mm i zostać z 14-42 i 40-150. Wymiana 14-42 na 40-150 też jest moim zdaniem opłacalna, chociaż ten "krótszy" obiektyw będzie raczej Twoim podstawowym i warto zatrzymać z posiadanej dwójki ten lepszy
    Najlepiej jednak pożyczyć i zobaczyć, z czym to się je. Czy Ci pasuje taki zakres ogniskowych, czy raczej nie będziesz ich używał.

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

tak, wiem, mogę patrzyc na googlach, ale wedlug mnie lepiej jest napisac post i mi to wytlumaczycie najprosciej jak sie da, niz jakies regulki

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez przemek1259 Zobacz posta
    tak, wiem, mogę patrzyc na googlach, ale wedlug mnie lepiej jest napisac post i mi to wytlumaczycie najprosciej jak sie da, niz jakies regulki
    No to też jest sposób na naukę.
    Ps. A możesz napisać gdzie wybierasz się na tę wycieczkę o której pisałeś wcześniej. Tak z ciekawości pytam.

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Nie trzeba w google na dobrą sprawę. Mam podejrzenia że pytania na które Ci tu odpowiedzieliśmy pojawiały się na tym forum dziesiątki razy Może nawet wystarczy przejrzeć dział "Co kupić?"...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

1) Na wakacje sprzedać w cholerę 17,5-45 (szkoda trzymać) i skołować 14-42
    2) 40-150 to dodatek jak chcesz w terminologii "kompaktowej" mieć duży zoom w sensie przybliżenie - w miarę tanim kosztem
    3) Bolec w Heliosie "profesjonalnie" blokuje się przyciętą rurką z wkładu do długopisu
    4) Jak masz wiedzę bliską zeru to nauka lustrzanki i fajne fotki z wakacji mogą się wykluczać (co nie znaczy że muszą) - sprawdzone na własnej skórze
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez przemek1259 Zobacz posta
    .....wedlug mnie lepiej jest napisac post i mi to wytlumaczycie najprosciej jak sie da, niz jakies regulki
    Nie liczyłbym na to, że zawsze tak będzie Regułki, podstawowe pojęcia, co znaczą, też ważna rzecz i warto je poznać. Tu już musisz trochę własnej inicjatywy wykazać.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    3) Bolec w Heliosie "profesjonalnie" blokuje się przyciętą rurką z wkładu do długopisu
    Mozna tez kupic Heliosa 44-2, ktory nie posiada owego bolca. Ot, rozwiazanie amatorskie