Strona 6 z 22 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 216

Wątek: Metz mecablitz 58 AF-1?

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    Pieknie wygląda twoja kolekcja Olympusów
    Dokladnie Pewnie kolejne dwie szafki zajmuja obiektywy
    Bez przesady. Olympusy to znikoma część kolekcji, ale fajnie że Wam się podobają. Następne wolne szafki wyglądają tak.

Na obiektywy brak miejsca i muszą się zadowolić mniej eksponowanym pomieszczeniem.

Szkoda, że nie ma na OC działu o starych analogowych lustrzankach Olympusa i ciekawe ilu z nas ma pasje kolekcjonerskie.
    Pozdrawiam.

Mieszka w
    KATO
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam.Kurier przywiózł mi dziś to cudo...jak na razie chyba wszystko ok-pudełko fajne,futerał fajny,kolor fajny instrukcja polska tylko do nikon i canon...ale chyba większej różnicy nie ma...nie czytałem jeszcze a tak serio...zamiast tych guziczków rzeczywiście mogłyby być rolki.poza tym to jak na moją chyba amatorską jeszcze gałke oczną działa poprawnie-latałem na razie tylko z włączonym trybem S i ładnie wszystko ustawiało, rowno oświetlało, prawie zawsze bez przepaleń-pewnie wynikających z mojej winy, czasem(pewnie wynikło to z braku całkowitego opanowania)nie piszczało to coś co sygnalizuje ze ostrość ustawiona dolny palnik rzeczywiście pomaga-też robiłem na przykładzie szafki z białym tyłem.Jak znajde jakieś wady to dam znać...jutro poćwiczyć do kościoła i w niedziele chrzest...wrzuce kilka przed większą obróbką żebyście sami ocenili lampe a nie mnie, chociaż posłucham bardzo chętnie co robie źle(1-szy reportaż). sorki ze sie tak rozpisałem.pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W nawiązaniu do kolekcji dorjana hjak bylem w czeskim cieszynie odebrac kupionego od czecha Pentacona to jak wszedlem do sklepu to kopara mi opadła. Wewnatrz calego sklepu w gablotach miał same stare aparaty. Miniaturowe/szpiegowskie, jejku bylem w szoku. Na dodatek gostep powiedzial ze chce sie tego pozbyc !!

Wlasnie zacząłem czytać instrukcje do tego Metza i zastanowił mnie zaraz na poczatku jeden text:
    "When taking a series of flash shots at full light output and with the rapid
    recycling times possible with NiCad/NiMH battery operation, make sure to
    wait for at least 10 minutes after 15 flashes. Otherwise, the flash unit will be
    overloaded."

Czy to samo jest w przypadku FL50 ? Trzeba robic przerwe po serii blyskow przy pelnej mocy ? Jak to jest ? Sadziłem ze taka lampa (ten przedział cenowy) juz raczej nie powinien miec takich ograniczeń czy obostrzeń. A moze sie myle i tak naprawde taka sytuacja NIGDY nie nastąpi a ja tylko bije piane. Boje sie tylko ze w ferworze focenia mozna o tym waurnku zapomniec i.....
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kisi:

czysta fizyka i to dotyczy każdej lampy, ale przecież nie ma sytuacji kiedy raz za razem walisz pełną mocą (28 lub więcej) i tak do upadu.

właśnie przez brak umiaru kilku gości z forum sfajczyło przewody wysokiego napięcia w FL-36, ktoś tam nawet szybkę osmalił. nie słyszałem o tym żeby jakiś zawodnik przytopił FL-40 albo FL-50, bo te lampy wytrzymują więcej.

z dużymi lampami błyski o mocy 14-20 można stosować bez wymuszonych przestojów a powyżej trzeba z umiarem, bo żaden sprzęt tego nie wytrzyma.

| OlyJedi Awatar lech2
    Mieszka w
    - GALICJA - Krakow
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    z dużymi lampami błyski o mocy 14-20 można stosować bez wymuszonych przestojów a powyżej trzeba z umiarem, bo żaden sprzęt tego nie wytrzyma.
    Metz 70 MZ 5 ... ma własne chłodzenie, które włącza wentylator
    gdy uzna, iż temperatura lampy jest zbyt wysoka.
    z Poważaniem .. Leszek Tańcula .. Kraków
    http://www.lechfoto.pl/
    http://www.kki.pl/lech/ggf/

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lech:

no teraz to pojechałeś... pisałem o lampach dla ludzi a nie o sprzęcie dla morderców...
    podsumowując: FL-36 po 1000 błysków na jednej imprezie może nadawać się do serwisu, FL-50 przeżyje wiele takich imprez a wspomniany przez lecha Metz nawet się nie spoci...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    E300 i E330 dają możliwość użycia lampy wbudowanej i założonej na sanki. Korzystam z tego często i sprawdza się idealnie. Przy szerokim kadrze, kiedy sufit znajduje się na wys ok. 2.5-3m, a ludzie jakieś 2-3m ode mnie, lampę zewnętrzną odbijam pod kątem 75-90 stopni, a lampę wbudowaną ustawiam na 1/16 błysku. Zdjęcie wychodzi bez cieni

Pionowy kadr nie wychodzi już tak ładnie ponieważ moja lampa zewnętrzna nie ma regulacji palnika w poziomie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emer86
    Jak znajde jakieś wady to dam znać...jutro poćwiczyć do kościoła i w niedziele chrzest...wrzuce kilka przed większą obróbką żebyście sami ocenili lampe a nie mnie, chociaż posłucham bardzo chętnie co robie źle(1-szy reportaż). sorki ze sie tak rozpisałem.pozdrawiam
    Emer86 napisz więcej jak spisuje sie lampka z Twoim E330. Zaczynam zastanawiać się nad odpuszczeniem sobie Fl 36.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja już wiem że biorę Metz'a. Poczytałbym jeszcze nieco tylko coś od użytkownika e-330.
    mente et malleo

Oleryk
    Gość
    Niebawem będą Olki FL-36R i FL-50R!
    Może warto trochę poczekać i chociaz zobaczyć, co to będzie i za ile?