Pomogłeś pomogłeś zakumałem doskonale nareszcieZamieszczone przez Oleryk
Tutaj nie widzę niestety ikonki "pomógł"
![]()
Pomogłeś pomogłeś zakumałem doskonale nareszcieZamieszczone przez Oleryk
Tutaj nie widzę niestety ikonki "pomógł"
![]()
mente et malleo
A jak wspomaganie AF realizuje FL50?Zamieszczone przez Kris_1
Pozdrawiam
Bartek K.
Czy widzisz już jakieś istotne różnice pomiedzy Metz 58 a Fl50?
Gdybyś miał do wyboru te lampy w identycznej cenie to co byś wybrał, i dlaczego?
Pytam bo sam sie wacham wiec jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia to podzielcie się.
Pozdrawiam
Bartek K.
Cieszę się:Zamieszczone przez marecki
Ikonki nie ma bo dać "Pomógł" możesz tylko we własnych wątkach.
Najwyżej piwko kiedyś wypiemy, jak będę w Kielcach![]()
Powinieneś otrzymać polską papierową wersję instrukcji przy zakupie lampy. Jeżeli jej nie dostałeś to mogę przesłać. Ksero w PDF'ie zajmuje 10MB, więc sprawdź jakiej wielkości pliki przyjmuje Twoja skrzynka. Podaj adres na PW.Zamieszczone przez marecki
Pozdrawiam.
Myślę że wybrałbym Metza z uwagi na fajne rozwiązanie drugiego palnika. Mam dopiero lampkę parę dni a już z tego korzystam. Poza tym cena, akurat różnicę przeznaczyłem na dwa kmpl aku i jeszcze zostałoZamieszczone przez cellarium
Gorszy plastik niż Olympusa FL nie robi mi problemu. Szkoda nieco tych pokrętełek bo wydaje mi się to bardzo pomocne.
mente et malleo
Jeżeli miałeś okazje testować FL-50 to napisz prosze jak wygląda sprawa mocy na krótkim końcu. Z dokumenacji wynika ze Metz jest sporo mocniejszy:Zamieszczone przez marecki
kąt ->liczba przewodnia
Mtez 24 -> 42
OL 28 -> 28
Czy w praktyce jest to bardzo odczuwalne?
Pozdrawiam
Bartek K.
Nie miałem w ręku tej lampy, jedynie Metza. FL znam tylko i wyłącznie z opisów i z instrukcji
mente et malleo
Obydwie lampy są porównywalnej mocy. Różnica wynika z innego zoomowania palnika i innej konstrukcji dyfuzora, co w przypadku Metz'a daje lepsze wyniki, szczególnie z ogniskowymi powyżej 100mm. Podane wyżej dane są błędne.Zamieszczone przez cellarium
Nie miałem w ręku nowego Metz'a 58AF-1, ale poprzednia wersja 54MZ4 nie różni się jakością wykonania od lamp Olympusa. Obydwie są plastikowe, a jakość materiałów jest bardzo dobra.
FL-50 ustawia palnik w zakresie 24-85mm (dla ekwiwalentu filmu 135), a przy wyciągniętym dyfuzorze kąt rozsyłu światła jest rozszerzany dla pokrycia pola odpowiadającego obiektywom 16mm.
Metz 58AF-1 zoomuje w zakresie 24-105mm, a po wyjęciu dyfuzora daje krycie dla 18mm.
Liczba przewodnia dla poszczególnych ustawień palnika w FL-50 wygląda następująco.
16mm- 18, 24mm-28, 28mm-30, 35mm-36, 50mm-40, 70mm-45, 85mm-50.
W przypadku lampy Metz 58-AF-1 wygląda to podobnie.
18mm-25, 24mm-29, 28mm-31, 35mm-35, 50mm-42, 70mm-46, 85mm-52, 105mm-58
Pozdrawiam.
Dzięki serdeczne za szczegółowe wyjaśnienia.Zamieszczone przez dorjan
Śledząc wątki dotyczące obu lamp można zaryzykować twierdzenie, że jedyna istotna różnica to dodatkowy palnik w Metz'u.
Zastanawia mnie jeszcze precyzja pomiarów, a wzasadzie czy FL-50 nie jest bardziej precyzyjna ze względu na to, że to produkt Olympus'a? Może się czepiam, ale wydać 1,3 tysiąca to powód do szczegółowych analiz![]()
Pozdrawiam
Bartek K.