Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Olympus e-420? Pilne!

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Olympus e-420? Pilne!

Witam, mam 2 pytania. (nie wiedziałem w którym dziale to napisać więc od razu przepraszam)

1. Czy opłaca się kupić lustrzankę Olympus E-420 + obiektyw 17,5-45 mm za 310 zł? Stan rzekomo idealny.

2. Czy do tego aparatu da się kupić jakiś adapter żeby można było "wpiąć" inny obiektyw? Np canona? Czy tylko mogą być obiektywy olympus'a? I jeszcze jedno, czy ten obiektyw 17,5-45mm nadawał się będzie na robienie zdjęc na wakacjach? Czyli jakieś krajobrazy, woda, rodzinne zdjęcie itp ?

Z góry serdecznie dziękuje i proszę o szybką odpowiedź.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: Olympus e-420? Pilne!

1) Tak - jeżeli chcesz spróbować lustrzanki w sensie "z czym to się je", inna sprawa że te dobre parę lat temu to był najnowszy model
    2a) AF/przesłona działa tylko z systemowymi, wpiąć inne się da ale trzeba ręcznie ostrzyć i przesłoną sterować
    2b) Czy się nadaje? Nadaje się jak najbardziej, choć nie będzie np. ostrzył po kontraście bezpośrednio i szeroki kąt wcale nie taki szeroki
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

A czy warto kupić ten aparat za te 310 zł? Czy lepiej może za 500 kupić jakąś alfe? np. 200 lub 230 ?
    Jestem amatorem, chciałbym kupić aparat na wakację i przez wakację poduczyć się z "fotografii"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Moim zdaniem za 310 zł warto wziąć E-420 z obiektywem, chociażby po to, żeby dowiedzieć się co to jest lustrzanka, z czym to się je itp. Jak Ci nie podpasuje, albo podpasuje i będziesz miał ochotę na więcej - zawsze możesz sprzedać nic na tym nie tracąc.
    Kupisz, poduczysz się i szukając w przyszłości aparatu będziesz bardziej świadomy czego potrzebujesz i czego oczekujesz od aparatu.

Czy warto kupić na wakacje? Jeżeli chodzi o okres wakacji przeznaczony na naukę to oczywiście tak. Dużo łatwiej uczyć się jak dzień jest długi, jest jasno ciepło - można wyjść z aparatem w plener i pstrykać do woli.
    Natomiast jeżeli chciałbyś kupić E-420 na wakacyjny wyjazd to zdecydowanie nie. Z wakacji chce się przywieźć ładne zdjęcia. Bez znajomości pewnych podstaw lepsze zdjęcia zrobisz kompaktem niż lustrzanką. W cenie do 500 zł znajdziesz fajnego kompakta, którym zrobisz zdjęcia bez wdawania się techniczne szczegóły.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Ja bym nie kupił...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ja też bym nie kupił, a z drugiej strony to może nawet mógłbym kupić... hm... sam nie wiem. Za 3 stówki? Nie no, za 3 stówki to bym kupił.
    e-pl3

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    Ja też bym nie kupił, a z drugiej strony to może nawet mógłbym kupić... hm... sam nie wiem. Za 3 stówki? Nie no, za 3 stówki to bym kupił.
    Czyli jesteś za a nawet przeciw

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Ja bym kupil i zaraz szybko drozej sprzedal......
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Ja bym kupił 3 stówki nie majątek a aparatem można jeszcze ładnych parę lat pofocić. Jak się wciągniesz to również za niewielkie pieniądze można dokupić używany Z40-150 albo 35macro. Potem to zawsze można system zmienić albo jak stwierdzisz, że cie to nie bawi to też sprzedasz i niewiele stracisz. Przypuszczam, że taniej to aparat i obiektywy już niewiele pójdą. Do nauki aparat jak znalazł a i na wakacje też będzie dobrze - zawsze można włączyć tryb auto lub tematyczny.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Miałem E-400 i powiem, że do nauki to fajny aparat był. Miał matrycę CCD, która nie pozwalała na zbyt wiele, ale obrazek śliczny dawała. Prawdziwe ISO 100 tam było. Naświetlać trzeba było uważnie - na granicę przepału w światłach. Z cieni prawie nic się nie dało wyciągnąć.
    Nie wiem co w tym E-420 siedzi - pewnie to samo.
    Do nauki jak znalazł. Na plażę, do lasu, w góry - jak najbardziej. Do kościoła, jaskini, kopalni - na pewno nie.
    Obiektyw dziadowski w tym zestawie jest.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||