|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Dajcie z numerem "0" oryginal do wgladu - nie sadze, zeby widzom sie chcialo zdjecie wywolywac a bez tego nie widac ogromu pracy wlozonej w ta restauracje![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Mialem nadzieje, ze ktos dorobi glowe![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
(Miałem nadzieję, że będzie większa frekwencja)
Pewnie można by to zrobić ale to mz. już nie byłaby popRawka tylko bardziej... fotomontaż? Choć z drugiej strony w takiej edycji mogło by być dopuszczalnePamiętam podobną popRAWkę gdzie zbyt skadrowane zdjęcie (tak, moje
) zostało odrzucone, także chyba też nie można dodawać tego czego w kadrze nie było...?
Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.07.13 o 01:03
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Mądrze prawisz andtoo2 - tak było i faktycznie dodawanie elementów "obcych" jest (o czym wie każdy kto zajmował się restauracją zdjęć) nie wskazane.
W tej edycji zdałem się na konkursowiczów(zbyt wiele było sporów o to czego nie wolno) i jestem bardzo zadowolony z wyników, choć frekwencja trochę smuci.
Widać większe zainteresowanie "leleniem we wodzie" niż tematem poważniejszym. Nic to będą jeszcze takie edycje(mam zapas).
Będą też "śmiechowe" takie polaleraksu.![]()
Witajcie, dopiero znalazłem chwilę, żeby się przyjrzeć dokładniej. Ciężka sprawa, bo tak naprawdę sytuacja wyjściowa była beznadziejna. Negatyw został wywołany po mniej więcej dziesięciu latach od naświetlenia i nigdy nie powstało z tego papierowe zdjęcie, gdyż pan labolud stwierdził, że się nie da. Dość, że aparat był nieszczelny (nie pamiętam co to, chyba Moskwa; na pewno 6x9), to jeszcze zleżałe orwo dość szybko traciło swoje walory, zwłaszcza naświetlone, a nie wywołane. Negatyw przeleżał jeszcze dekadę w szufladzie i przy przeprowadzce znalazł go bohater zdjęcia (ten z prawej) i dostarczył mnie (w 2005 roku). Co ciekawe, dostałem jeszcze dwa inne, bardzo zniszczone filmy (w tym jeden małoobrazkowy, najprawdopodobniej Elikon; w każdym razie radziecki i automatyczny, mocno zawodny, co widać było na poszczególnych klatkach). Jednakże materiał z tych negatywów ma wielką wartość sentymentalną, ponieważ są tam jedyne ujęcia dziadków z czasów mojej młodości. Właściwie wszystko z gorszym czy lepszym skutkiem odratowałem.
Wracamy do konkursu. Wszystkie prace są zrobione całkiem nieźle, jak na stopień złożoności. Trudno mi przyznać tytuł lepszego od pozostałych, więc bardzo niewielkim przekonaniem ogłaszam, że:
Pierwsze miejsce - A56 - za ożywienie tej dziwnej w oryginale trawy i najbliższy rzeczywistości kolor ludzkiej skóry, który w takich wątpliwych kolorystyczne wypadkach powinien być priorytetem.
Drugie miejsce - andtor2 - za dość neutralną obróbkę przy zachowaniu czystości kadru.
Trzecie miejsce - cissic - też ładnie, ale ktoś musi być trzeci, a rozmycie góry zdjęcia uprościło zabawę i skróciło czas obróbki
Jak się za to zabrać? Ja to robię tak: najpierw ''wołam'' oryginał w ACRze, a jako jedną z pierwszych funkcji odwracam krzywą (tzn. ma przebieg z góry na dół, odwrotnie niż domyślnie). Wtedy już widać pozytyw i wszelkie operacje są prostsze, tylko suwaki pracują odwrotnie. W ACRze próbujemy otrzymać najlepiej wyglądający kadr, po czym przenosimy go do szopa i pracujemy na dwóch ujęciach: najpierw czarnobiałym, które wypiękniamy maksymalnie jak zwyczajne, czarnobiałe zdjęcie. Gdy już jest wypieszczone, rozmywamy kopię kolorową (gaussem, tak z kilka punktów) i nakładamy jako warstwę koloru na czarnobiałą kopię. Teraz sobie majdrujemy przy tej warstwie, aż będzie dobrze.
Tu dobrze nie będzie, bo zdjęcie ma kilka obszarów o różnych dominantach (skutek zaświetlenia i pewnie zbyt dużego przechowania niewołanego, pewnie jeszcze w cieple). Trzeba te obszary miękko wydzielić i przyrównać do siebie.
Właściwie tak można by zakończyć, jednak ja jeszcze na potrzeby tutejszej zabawy poszedłem dalej kolorując zdjęcie ręcznie (większość powierzchni). Oczywiście to już jest fantastyka, ale wygląda intrygująco
Nie czyściłem pionowych rys do końca, bo to zajmuje dużo czasu, a jest to czysto mechaniczna, bezmyślna praca. Cała obróbka do etapu jak widać zajęła mi ponad pół godziny.
![]()
Gratuluję wygranej i dzięki za wspólną zabawę.