Czy miał może ktoś taki aparat? Ciekaw jestem co to za cudo.
Czy miał może ktoś taki aparat? Ciekaw jestem co to za cudo.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Czyżby nikt nigdy nie miał tego Olka?
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
No cóż, jako, że nikt nic nie skrobnął a do mnie już rzeczony aparacik doszedł, postaram się, w miarę użytkowania, skrobnąć parę słów o nim. Może komuś się przyda w podjęciu decyzji o kupnie lub pozbyciu się.
Na razie pierwsze moje wrażenie: fajny z wyglądu, pomimo niewielkiej wagi i rozmiarów dobrze leży w ręce, palce same układają się tam gdzie powinny. Co mi się w nim jak na razie nie podoba: przyciski datownika na tylnej ściance są lekko cofnięte i trzeba je wciskać np długopisem, oraz głośna praca silniczka od zoomu, denerwuje mnie także wielki czerwony krzyż w wizjerze, mógłby by być delikatniejszy lub z opcja wyłączenia.
Na razie tyle, następna "porcja" po założeniu filmu.
No cóż przecieraj szlaki. Kupiłeś ten z Alledrogo bo widziałem, że był jakiś egzemplarz?
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
A to taki automacik do pstrykania.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Nieco przypomina XA z zamontowane na stałe lampą...
Nikon F i D / Olympus OM + Pansonic G / Mamija 645
I po zrobieniu kliszy i wywołaniu, przyszedł czas na podsumowanie. Fajnie się nim pstryka, zakres ogniskowych wystarczający, poręczny i na tym jego zalety się kończą. Acha, jeszcze jedna, wytrzymały, od kilku dni bawi się nim mój 1.5 roczny syn, i dalej działa!!!. Światłomierz lekko niedoświetla, af jest nieprecyzyjny (nie masz pojęcia gdzie jest głębia i na który plan wyostrzył).
Reasumując: jak ktoś ma parcie na popstrykanie tego typu aparacikiem, to na pewno będzie to lepszy wybór, niż prosty lomo. Przy dobrych warónkach oświetleniowych wymienione prze zemnie wady (światłomierz i af) stają się mniej zauważalne.
Takie większe i mnie poręczne mju1 zoom. Zakres 38-90 to trochę wąsko...
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"