Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Mała jasna stałka

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ostatecznie wziąłem Revuenona 50/1.8

Jeżeli mi nie wystarczy to pójdzie do ludzi, a ja sobie sprawię Pancolara :>

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    mathu - ciekaw jestem, jak się spisze ten Revuenon. Widziałem, że z Heliosa niezłe obrazki wyciągałeś BTW interesuje mnie jeszcze Revuenon 55/1.4 i Porst 50/1.4 - cenowo bardzo kuszące, ale jak to jest z ich jakością? Hmmm...

Awatar Andrzej m.
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam Pancolara i ... jestem mocno zawiedziony. Oczywiscie z drugiej reki, udalo mi sie kupic za niska cene 105zl (chociaz tyle). Niby OK, zadnych rys czy paprochow, a jednak jakosc na tyle rozczarowuje (slaba ostrosc), ze podejzewam ze ktos w nim grzebal. Fatalny pod swiatlo mimo ladnie wygladajacych powlok MC. Juz czesciej uzywam heliosa. Z 50tek szczerze polecam 2 obiektywy. Pierwszy to Industara 50/2.8 - ciekawe i ladne rozmycie w portrecie, rewelka przy makro - przyslona 8 + pierscienie = tanio i ostro. Drugi to zuiko 50/1,4 (z przejsciowka kupiony za 280) - ladne rozmycie na pelnej dziurze, mydlo znika juz przy 2, a 2.8 calkie ostro. Piekna plastyka i zero problemow pod swiatlo. Super do portretow, bardzo go lubie.
    A wracajac do pancolara, chetnie bym sprawdzil inny egzemplarz. Moze warto by tego mojego dac do wyregulowania. Jezeli ma ktos i mieszka w okolicach Rzeszowa to chetnie wymienilbym spostrzezenia.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Hm, moj Pancolar jest superostry, a pod swiatlo nie jest az taki zly, przynajmniej w moim mniemaniu Moze gdzies spadl komus i po prostu cos sie leciutko przestawilo... Toz to stare obiektywy
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Prawda taka ze starych obiektywow blask polega na tym ze sa jasne oraz tanie. Na tym walory sie kończą. Jakkolwiek mozna opanowac MF w stopniu dobrym to jednak sa okolicznosci w ktorych jest naprawde trudno zrobic ostrą fotke (niezaleznie od modelu obiektywu) z tego powodu ze przy jasnosci rzędu 1.8 jest problem zlapac ostrosc tam gdzie sie chce. Im obiekt bardziej flegmatyczny tym lepiej bo latwiej to zrobic.
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    mathu, jeśli sprawa nadal aktualna, to widzę do wzięcia na alledrogo Zuiko (OM) 50/1.8
    http://www.allegro.pl/item267511495_...a_zobacz_.html

Zorientowanych w temacie wypada jedynie zapytać, czy warto?
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Awatar Lysy_11
    Mieszka w
    Podhale
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    JCPenney to dobra firma, mam 135mm 2.8 i 28mm 2.8 ale zuiko jest o niebo lepsza, kup Zuiko 50mm 1.8 a nie pozalujesz ewentualnie poszukaj tego ze swiatlem 1.4....Wiem co mowie

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    mathu, jeśli sprawa nadal aktualna, to widzę do wzięcia na alledrogo Zuiko (OM) 50/1.8
    Od założenia tego tematu uzbierała mi się już flotylla stałek ;>

Zorientowanych w temacie wypada jedynie zapytać, czy warto?
    Warto, zdecydowanie najostrzejsza 50/1.8 jaką miałem w rękach.
    Fuji S5 Pro