Napisz na priva do Wojtka - na forum występuje jako WG. Niedawno miał do sprzedania to szkiełko.
Napisz na priva do Wojtka - na forum występuje jako WG. Niedawno miał do sprzedania to szkiełko.
w sprawie om10 i szkła zagadaj też do grizza![]()
było sobie życie
Pozwolę sobie jeszcze trochę temat odkopać. Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy nie zapodać sobie Camunia AE-1 + FD 50/1.8 z prostego względu - Olek OM-10 to koszt ok. 80zł (w OK stanie) + manual adapter nawet 50zł + Zuiko 50/1.8 od mniej więcej 70zł do 150zł na allegro co razem czyni prawie 300zł w skrajnym przypadku. Aż tyle nie chcę na ten cel przeznaczyć. Tymczasem na Alledrogo leży taki zestaw: AE-1
Domyślam się, że cena pójdzie trochę w górę ale i tak by wyszło taniej niż za OM-10 chyba.
I teraz główne pytanie - jak ma się jakość Zuiko 50/1.8 do tego szkła FD 50/1.8? Bo sam korpus wydaje się być ok no i ma przewagę nad OM-10 - nie trzeba manual adaptera...
Niestety na sprzęcie analogowym znam się jak kura na pieprzu![]()
.
AE1 osiągnie IMHO znacznie wyższą cenę. To bardzo dobry aparat.
Ten canon jest ok, ale ciężka krowa w porównaniu do OM ;p
MA full manual, ale jakoże i tak zawsze robie zdjecia w A to znaczenia to dla mnie nie ma.
Co do zkiełka, to nie wiem, bo bawiłem się 50/1,4
MZ wszystko jedno co weźmiesz ;p
Jednak OM jest poręczniejszy![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
A może poszukaj OM-20? Będzie drożej, ale ma priorytet przysłony i manual i bardzo się z nim przyjemnie pracuje (wiem, bo mam). Mam też Zuiko 50/1.8 i jestem pod wrażeniem (pokazałbym kliszę, ale nie mogę...). Cykałem nim też niedawno trochę fotek na cmentarzach, są w moim wątku.
I jeszcze jedno, jak już napisali: OM-10 jest poręczny i lekki, a AE-1 (macałem go) jakby mniejA mając Zuiko zawsze za 100zl więcej możesz je podpiąć do DSLRa. Poza tym, o ile dobrze pamiętam, to AE-1 nie ma priorytetu przysłony, co dla mnie go dyskwalifikuje (to mój podstawowy tryb).
suchar: masz rację, nie ma priorytetu przysłony. Ale można sobie z tym poradzić - kręcimy czasami, aż w wizjerze pokaże przesłonę taką jaką chcemy. Taki quasi Av :P Faktycznie - AE-1 troszku większy i cięższy od OM-10 a w sumie zależy mi na jakimś poręcznym maluchu...no dobra, jeszcze tylko muszę kupić Zuiko w dobrej cenie :P
.