Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Olympus OM 10

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Pociągnij do góry pokrętło z korektą ekspozycji i podniesionym kręć. W okienku będzie się pokazywała czułość filmu.

Swoją drogą: film 400 lepiej naświetlać na 320 lub nawet na 250. Wychodzi ładniej, mniej ziarniście. Pan z rybami został naświetlony właśnie w ten sposób :-)

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Pociągnij do góry pokrętło z korektą ekspozycji i podniesionym kręć. W okienku będzie się pokazywała czułość filmu.

Swoją drogą: film 400 lepiej naświetlać na 320 lub nawet na 250. Wychodzi ładniej, mniej ziarniście. Pan z rybami został naświetlony właśnie w ten sposób
    Wlasnie odkrylem, ze trzeba pociagnac do gory Dzieki Akurat ISO 400 kupowalem wlasnie ze wzgledu na ziarno, wiec chyba zostawie na 400. Ale poprobuje Ide sie przejsc z moim nowym nabytkiem.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ewentualnie, jak umiesz oceniać światło na oko i robisz na negatywach, do OM-1.
    OM-1 ma światłomierz TTL.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Ewentualnie, jak umiesz oceniać światło na oko i robisz na negatywach, do OM-1.
    OM-1 ma światłomierz TTL.
    Ma, na baterie 1,35V, które ciężko - choć można, w W-wie są w RelaxFoto na przykład - dostać. Ale to przecież całkowicie mechaniczna lustrzanka, baterii potrzebuje jedynie do światłomierza właśnie. To cała frajda korzystania z takiego aparatu - bez baterii, opierając się jedynie na własnym doświadczeniu.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Kurcze, kolejny problem :/ Zalozylem film (licznik ustawil sie na S), naciagnalem go manetka, pstryknalem, a lustro sie nie opuszcza. Licznik wskazuje teraz pierwsza kropke z dwoch, ktore sa przed "1". Nie moge naciagnac filmu, a jak zdejme obiektyw, opuszcze lustro przelacznikiem i znow pstrykne, to znow pozostaje ono w gorze i w wizjerze jest ciemno. Cos robie zle, albo cos jest nie tak, tylko nie wiem co :/

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Gdzies wyczytalem, ze cos podobnego dzieje sie w OM-2, kiedy pstryknie sie z wlozonymi nieprawidlowo bateriami lub bez baterii. Moze to kwestia baterii? Zauwazylem, ze cyferki proponowanego czasu jakos dziwnie krotko sie wyswietlaja i troche blado, moze po prostu baterie sie rozladowuja.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Igrabun, odpuściłeś duży obrazek?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Kurcze, kolejny problem :/ Zalozylem film (licznik ustawil sie na S), naciagnalem go manetka, pstryknalem, a lustro sie nie opuszcza. Licznik wskazuje teraz pierwsza kropke z dwoch, ktore sa przed "1". Nie moge naciagnac filmu, a jak zdejme obiektyw, opuszcze lustro przelacznikiem i znow pstrykne, to znow pozostaje ono w gorze i w wizjerze jest ciemno. Cos robie zle, albo cos jest nie tak, tylko nie wiem co :/
    Żeby naciągnąć film musisz:
    [1]. Zaczepić go na szpuli;
    [2]. Naciągnąć go do oporu;
    [3]. Nacisnąć spust migawki;
    [4]. Naciągnąć film jeszcze trochę, żeby dobrze się nawinął (nie może za dużo odstawać od migawki;
    [5]. Zamknąć komorę.
    [6]. Zrobić jedno, dwa zdjęcia.

Jesteś pewien, że nawinąłeś poprawnie film?

Co możesz zrobić:
    [1]. Sprawdź, czy aparat ma sprawne baterie.
    [2]. Sprawdź, czy nie jesteś nastawach ręcznych.
    [3]. Sprawdź, czy nie masz czasu na B.

Jak sprawdzisz, napisz :-) Będzie dobrze.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Igrabun, odpuściłeś duży obrazek?
    Nie duży, a średni. Dużego może jeszcze spróbuję.

Ale odpowiedź brzmi "tak", nieporęczne to to i nie robiłem tak dużych powiększeń, żeby zachwycać się jakością. Ale kwadratowy kadr nadal mi się bardzo podoba, więc kto wie :-) Teraz szukam czegoś małego na wyjazdy, z czego można by robić zdjęcia z ręki. Myślę o jakimś dalmierzu z dwoma obiektywami. Zobaczymy, czy to się skończy.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Gdzies wyczytalem, ze cos podobnego dzieje sie w OM-2, kiedy pstryknie sie z wlozonymi nieprawidlowo bateriami lub bez baterii. Moze to kwestia baterii? Zauwazylem, ze cyferki proponowanego czasu jakos dziwnie krotko sie wyswietlaja i troche blado, moze po prostu baterie sie rozladowuja.
    Baterie to newralgiczna sprawa w przypadku aparatów OM. Najlepiej używać srebrowych SR44, nie alkalicznych. W aparacie powinieneś mieć możliwość sprawdzenia, czy baterie są dobre, czy nie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów