Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Olympus OM 10

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    PS. Gdzie najlepiej kupowac OM i stare Zuiko? Na allegro, szczegolnie starych Zuiko, bardzo malo.
    Na ebayu jest wszystko. OM-10 i czasem OM-20 kupisz u gościa z allegro o nicku Marekix. Adapter do OM-10 u niego, jak podejrzewam, to nie problem.

Do tego 50-tka i jazda...

Ja zrobiłem eksperyment na urlopie i 11 rolek negatywów naświetliłem OM-2n z przypiętą 50-tką właśnie. Zobaczę w środę, co z tego wyjdzie, dzisiaj oddałem negatywy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    O wszystkich korpusach OM możecie poczytać poniżej.

http://www.ompl.org/index.php?s=body&c=om-10

http://www.aparaty.tradycyjne.net/recenzja.php?temat=20

W sumie nie polecałbym korpusów dwucyfrowych. To okrojone, z plastikowymi częściami, amatorskie wersje korpusów jednocyfrowych. System jest egzotyczny o małej dostępności szkieł. Lepiej pokusić się na bardziej zaawansowany model Prakticy i szkła M/42.
    OM'y warte są zastanowienia jedynie do celów kolekcjonerskich.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Wim, ten link jest kilka postow wyzej Natrafilem na allegro na OM-20 z Zuiko 135/3,5 za 250zl. Warto? Czy tez 135 sie do czegos nadaje? Niby nie za jasno, ale w sumie sonnary tez takie sa i mozna nimi robic swietne foty (jak wszystki z reszta), bo pieknie rysuja. A ten? Przepraszam, ze tak pytam, ale na razie slabo sie w temacie orientuje. Poczytalem na ompl.org, ale tam sa glownie dane techniczne, a nie "praktyczne" informacje, wynikajace z doswiadczenia uzytkownika ze sprzetem.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Nie wiem, czy juz pisalem, ale mam tez analogowego Nikomata FT-2 (dostalem od dziadka), z Nikkorem 50/1,4. Niestety ma on popsuty swiatlomierz, oddalem go dzis do serwisu i za kilka dni sie dowiem, czy moga to naprawic i za ile. Poczatkowo myslalem, ze to kwestia baterii, kupilem nowa, ale nie dziala. Nawet film czarno bialy mam, ale jeszcze troche sobie poczeka. Sprzet fajny, dlatego tez troche sie jeszcze waham z tym OM 20/10. Jak patrzylem, to na Om-10 wydalbym ok. 90zl, na 50/1,8 ok. 200zl, wiec w sumie nie malo. Chyba musze poczekac, az dostane wiadomosc z serwisu, czy oplaca sie go naprawiac. A tak BTW to mial ktos do czynienia z tym sprzetem (Nikomat FT-2 i Nikkor 50/1,4)?
    Pzdr

EDIT: Oj, sorry jeden post na drugim.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wim, ten link jest kilka postow wyzej :) Natrafilem na allegro na OM-20 z Zuiko 135/3,5 za 250zl. Warto? Czy tez 135 sie do czegos nadaje? Niby nie za jasno, ale w sumie sonnary tez takie sa i mozna nimi robic swietne foty (jak wszystki z reszta), bo pieknie rysuja.
    Zuiko 135/3.5 to kapitalny obiektyw.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Wim, ten link jest kilka postow wyzej Natrafilem na allegro na OM-20 z Zuiko 135/3,5 za 250zl. Warto? Czy tez 135 sie do czegos nadaje? Niby nie za jasno, ale w sumie sonnary tez takie sa i mozna nimi robic swietne foty (jak wszystki z reszta), bo pieknie rysuja.
    Zuiko 135/3.5 to kapitalny obiektyw.
    To juz chyba wiem, jak zrobie. Prawdopodbnie kupie ten aparat http://allegro.pl/item229846674_om_2...3_5_pasek.html a jak sie Nikona uda postawic na nogi, to bede mial 50 i 135tke, tylko, ze w dowch aparatach. A kiedys moze kupie zuiko 50/1,8. Jeszcze musze to przemyslec i popytac tego goscia od aukcji, bo prawie nic nie napisal.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To juz chyba wiem, jak zrobie. Prawdopodbnie kupie ten aparat http://allegro.pl/item229846674_om_2...3_5_pasek.html
    To dobra oferta jest. Mi Panowie Na Giełdzi chcieli wcisnąć taki obiektyw za trzy stówki. Obśmiałem ich. Ale na takim ebayu jest za ponad 60 euro...

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Mam jeszcze jedno pytanko, bo wlasnie rozkminiam ostatecznie, czy brac OM-20, czy nie (wyglada na to, ze Nikomata naprawiac sie nie oplaca). Otoz znalazlem obiektyw Zuiko 50/1,8 do kupienia za niecale 200zl, ktory ma z przodu napisane MC AUTO-S i Japan. Z tego co mozna przeczytac tu byly rozne wresje tego obiektywu, konstrukcynie wyraznie rozniace sie od siebie. Czy ktos zna te wersje, ktora znalazlem i moze powiedziec cos o jej plastyce obrazu, ostrosci, bokehu? No i co za tym idzie, ktora wersja Zuiko 50/1.8 jest najlepsza?
    Pzdr

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Mam jeszcze jedno pytanko, bo wlasnie rozkminiam ostatecznie, czy brac OM-20, czy nie (wyglada na to, ze Nikomata naprawiac sie nie oplaca). Otoz znalazlem obiektyw Zuiko 50/1,8 do kupienia za niecale 200zl, ktory ma z przodu napisane MC AUTO-S i Japan.
    Wszystko, co oparte na Planarze musi być dobre :-)

Mówiąc poważnie: mam Zuiko 50/1.8 z takimi właśnie napisami, numer seryjnhy 2712994. Rysuje ono tak:

http://grabun.com/tmp/zuiko50/zuiko5018-bokeh1.jpg (400 kilo)
    http://grabun.com/tmp/zuiko50/zuiko5018-bokeh2.jpg (150 kilo)

To świetny obiektyw, można osiągnąć świetne efekty na pełnej dziurze, pozornej trójwymiarowości na zdjęciu:

http://grabun.com/tmp/zuiko50/zuiko5018-glebia.jpg (120 kilo)

Polecam ten obiektyw, bo jest bardzo dobry, ale 200 złotych to trochę sporo. Chyba, że świetny stan, nówka, prawie nie śmigana.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Mam! Mam Olympusa OM-20 z Zuiko 50/1.8 i Winderem 2. Chce sie tym pobawic, zalozylem film, ale mam pewien problem z troche glupia rzecza... (nigdzie nie moge znalezc opdowiedzi, jak to sie robi). Otoz wlozylem film ISO 400, ale na pokretle z napisem ASA i okienkiem z wartoscia ISO jest 200. Jak to przestawic na 400? Jak to sie ustawia jest pod tym linkiem http://www.mir.com.my/rb/photography...nual/index.htm co prawda dotyczy to innego OM-a, ale pokretlo wyglada identycznie. Niestety nie lapie, o co tam chodzi. Prosze, pomozcie
    Pzdr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów