Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Olympus OM 10

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Olympus OM 10

Zastanawiam się nad kupnem analoga Olympus OM 10.Czy ktos ma jakąś wiedzę na temat tego modelu?Czy ma on jakies "przypadłosci"?Czy są jakies problemy z zakupem barerii do tego modelu?Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    pisz do grizza
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Kup OMa z oznaczeniem jednocyfrowym OM 1, OM 2, OM 3, OM 4 (drogi jest do dziś). To były aparaty profeska, niezniszczalne.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    serdeczne podziękowania za informacje
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

Awatar Lysy_11
    Mieszka w
    Podhale
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja moge polecic OM-10, jak juz bedziesz kupowal to patrz na numer seryjny powyzej 2.000.000, te z nizszym numerem maja wade klejacych sie stykow, baterie dostaniesz u kazdego zegarmistrza....Moja OMka jest u mnie w rodzinie od 20lat, przez ten czas nie byl serwisowany, naprawiany i dziala po dzien dzisiejszy, jedyne co z nia robilem to wymienialem baterie...
    E-system: E-1, E-500, SHLD-2, RM-1, RM-CB1, Fl-50, Fl-36, MF-1, ZD 40-150 3.5-4.5, ZD 40-150 4-5.6, ZD 14-45 3.5-5.6, ZD 70-300 4-5.6
    OM-system: OM-10, OM-20, OM-101, Winder 2, T-32, Quick Auto 310 + Bouce Grip, T-20, Zuiko: 50mm 1.4, AF 50mm 1.8, 135mm 3.5, 28mm 3.5, Soligor C/D: 200mm 2.8, 35-105mm 3.5, Tokina AT-X: 150-500mm 5.6, 80-200mm 2.8, Sigma 400mm 5.6

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Olympus OM 10

Polecam tę stronę (w sporej mierze to tłumaczenia materiałów promocyjnych Olympusa wziętych z innej strony, ale i tak warte uwagi):

http://ompl.org/

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Re: Olympus OM 10

Cytat Zamieszczone przez voovoo2
    Zastanawiam się nad kupnem analoga Olympus OM 10.Czy ktos ma jakąś wiedzę na temat tego modelu?Czy ma on jakies "przypadłosci"?Czy są jakies problemy z zakupem barerii do tego modelu?Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
    OM 10 jest bardzo miły w użytkowaniu... korpusik amatorski (tryb A tylko, M dopiero po podpięciu adaptera), ale mimo wszystko ładnie się nim foci ;p

Z bateriami nie ma problemu, pasują standardowe do zegarka ;p (przynajmniej takie miałem i mam i nie zauważyłem niepokojących przejawów.)

Polecam.
    Oczywiście lepiej brać om1n 2 3 itd ale cena ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Podlacze sie do tematu: a co sadzicie o OM-20 (lub OM-G)? Wydaje sie byc funkcjonalniejszy od OM-10, bo nie potrzeba daptera do trybu S. Pytanie tylko, czy na cos trzeba uwazac kupujac go, cos sie w nim czesto psuje? Zastanawiam sie wlasnie nad zakupem takiego aparatu (ogolnie nad analogiem), tylko szukam najsensowniejszego. Na drozsze OM-y mnie nie stac.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Podlacze sie do tematu: a co sadzicie o OM-20 (lub OM-G)? Wydaje sie byc funkcjonalniejszy od OM-10, bo nie potrzeba daptera do trybu S. Pytanie tylko, czy na cos trzeba uwazac kupujac go, cos sie w nim czesto psuje? Zastanawiam sie wlasnie nad zakupem takiego aparatu (ogolnie nad analogiem), tylko szukam najsensowniejszego. Na drozsze OM-y mnie nie stac.
    To dobry aparat. Miałem. Ale jako, że to było moje trzecie body OM, to się pozbyłem.

Polecam jednak dozbieranie pieniążków do OM-2n. Ewentualnie, jak umiesz oceniać światło na oko i robisz na negatywach, do OM-1.

A, i pytanie pomocnicze - jak często korzystasz z priorytetu przesłony?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    A, i pytanie pomocnicze - jak często korzystasz z priorytetu przesłony?
    Prawie zawsze. W moich zastosowaniach to najsensowniejszy tryb. Chetnie bym dozbieral do czegos lepszego, ale to na razie nierealne. Chce kupic niezlego OM-a, typu wlasnie OM-20, pobawic sie nim troche na kliszy i jesli mnie to bardzo wciagnie, to wtedy moge myslec o jakims OM-2n.

PS. Gdzie najlepiej kupowac OM i stare Zuiko? Na allegro, szczegolnie starych Zuiko, bardzo malo.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów