Zastanawiam się nad kupnem analoga Olympus OM 10.Czy ktos ma jakąś wiedzę na temat tego modelu?Czy ma on jakies "przypadłosci"?Czy są jakies problemy z zakupem barerii do tego modelu?Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Zastanawiam się nad kupnem analoga Olympus OM 10.Czy ktos ma jakąś wiedzę na temat tego modelu?Czy ma on jakies "przypadłosci"?Czy są jakies problemy z zakupem barerii do tego modelu?Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
pisz do grizza
było sobie życie
Kup OMa z oznaczeniem jednocyfrowym OM 1, OM 2, OM 3, OM 4 (drogi jest do dziś). To były aparaty profeska, niezniszczalne.
serdeczne podziękowania za informacje![]()
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
Ja moge polecic OM-10, jak juz bedziesz kupowal to patrz na numer seryjny powyzej 2.000.000, te z nizszym numerem maja wade klejacych sie stykow, baterie dostaniesz u kazdego zegarmistrza....Moja OMka jest u mnie w rodzinie od 20lat, przez ten czas nie byl serwisowany, naprawiany i dziala po dzien dzisiejszy, jedyne co z nia robilem to wymienialem baterie...![]()
E-system: E-1, E-500, SHLD-2, RM-1, RM-CB1, Fl-50, Fl-36, MF-1, ZD 40-150 3.5-4.5, ZD 40-150 4-5.6, ZD 14-45 3.5-5.6, ZD 70-300 4-5.6
OM-system: OM-10, OM-20, OM-101, Winder 2, T-32, Quick Auto 310 + Bouce Grip, T-20, Zuiko: 50mm 1.4, AF 50mm 1.8, 135mm 3.5, 28mm 3.5, Soligor C/D: 200mm 2.8, 35-105mm 3.5, Tokina AT-X: 150-500mm 5.6, 80-200mm 2.8, Sigma 400mm 5.6
Polecam tę stronę (w sporej mierze to tłumaczenia materiałów promocyjnych Olympusa wziętych z innej strony, ale i tak warte uwagi):
http://ompl.org/
OM 10 jest bardzo miły w użytkowaniu... korpusik amatorski (tryb A tylko, M dopiero po podpięciu adaptera), ale mimo wszystko ładnie się nim foci ;pZamieszczone przez voovoo2
Z bateriami nie ma problemu, pasują standardowe do zegarka ;p (przynajmniej takie miałem i mam i nie zauważyłem niepokojących przejawów.)
Polecam.
Oczywiście lepiej brać om1n 2 3 itd ale cena ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Podlacze sie do tematu: a co sadzicie o OM-20 (lub OM-G)? Wydaje sie byc funkcjonalniejszy od OM-10, bo nie potrzeba daptera do trybu S. Pytanie tylko, czy na cos trzeba uwazac kupujac go, cos sie w nim czesto psuje? Zastanawiam sie wlasnie nad zakupem takiego aparatu (ogolnie nad analogiem), tylko szukam najsensowniejszego. Na drozsze OM-y mnie nie stac.
Pzdr
To dobry aparat. Miałem. Ale jako, że to było moje trzecie body OM, to się pozbyłem.Zamieszczone przez suchar
Polecam jednak dozbieranie pieniążków do OM-2n. Ewentualnie, jak umiesz oceniać światło na oko i robisz na negatywach, do OM-1.
A, i pytanie pomocnicze - jak często korzystasz z priorytetu przesłony?
Prawie zawsze. W moich zastosowaniach to najsensowniejszy tryb. Chetnie bym dozbieral do czegos lepszego, ale to na razie nierealne. Chce kupic niezlego OM-a, typu wlasnie OM-20, pobawic sie nim troche na kliszy i jesli mnie to bardzo wciagnie, to wtedy moge myslec o jakims OM-2n.Zamieszczone przez lgrabun
PS. Gdzie najlepiej kupowac OM i stare Zuiko? Na allegro, szczegolnie starych Zuiko, bardzo malo.
Pzdr