Wszystkie wspaniałe ale portret n super![]()
Wszystkie wspaniałe ale portret n super![]()
Ostatnio edytowane przez Camilo ; 29.01.22 o 19:12
Oba ostatnie piękne. Zastanawiam się czym oświetlałeś tego lwa i z jakiej odległości. Próbowałem zidentyfikować źródło światła na podstawie odbicia w oczach ale mi się nie udało.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Nr 383 wkradł się 2x
Zebra przebiegająca przy sadzawce jest świetna![]()
Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!
Też bardzo mnie zastanawiało jak powstało zdjęcie biegnącej zebry i tu dzięki za wyjaśnienie. Lwica z małymi przy wodopoju, gaszące pragnienie słonie, portret lwa i wspaniały widoczek z pustyni zasługują każe na odrębną nagrodę. Są wspaniałe.
pozdrawiam Wiejo
Miło słyszeć, bo to zdjęcie jest albo dla koneserów albo to zwykły gniot bo tylko niewielu potrafi w nim zobaczy ciekawe zdjęcie
Dziękuję za wychwycenie pomyłki w numeracji a @Jacek_Z za szybką korektę tejże.
Niczym, światło zastane. Zasadniczo można powiedzieć, że światła było bardzo niewiele bo zdjęcie zrobione po zachodzie słońca a kto był w Afryce ten wie, że po zachodzie słońca robi się bardzo szybko ciemno.
Dziękuję wszystkim za pozytywny odbiór zdjęć. Poniżej zdjęcia tematów, które już tu prezentowałem ale w nieco innych kadrach.
388. Gnu pręgowane potrafią wyczuć zapach wilgotniej ziemi oraz usłyszeć odgłosy burzy nawet z odległości kilkudziesięciu kilometrów. Te sygnały napędzają wielkie stada gnu do poszukiwania lepszych pastwisk. Potrafią podczas Wielkiej Migracji przebyć rocznie nawet 3000 km, dwukrotnie pokonując na swej drodze rzekę Marę.
389. W stadzie lwów to samice odpowiadają za 90% polowań. To na nich spoczywa odpowiedzialność za wykarmienie stada. Samce lwów włączają się w polowania tylko wtedy, kiedy samice nie mogą sobie poradzić lub z innych powodów nie mogą polować (np. są chore). Wydaje się to niesprawiedliwe. Z drugiej strony samce są odpowiedzialne za bezpieczeństwo stada. Może więc samce nie są leniwe tylko oszczędzają siły, aby być gotowym do walki?
![]()
Kapitalne ujęcia! Brawo!![]()
I inauguracja wątku 'Fotografia Miesiąca - Luty 2022' zrobiona. Zasłużyły oba, ale aby uniknąć kanibalizacji wstawiłem tylko jedno.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Ja to już chyba nic tu nie będę pisał , za każdym razem jak się zbieram to mam opad szczeny........ foty kapitalne..
Jacek
Miło czytać Wasze komentarze. Dziękuję.
390. Słonie, ze swoich wszystkich zmysłów, najsłabiej mają rozwinięty wzrok - widzą ostro co najwyżej na 20 metrów. Ich oczy, podobnie jak u człowieka, są pełnowymiarowe od urodzenia, czyli nie rosną wraz z resztą ciała. Co innego węch lub słuch, są fenomenalne, ale to już temat na inny wpis
391. Słonie to wybitnie społeczne zwierzęta. Tworzą grupy złożone od kilku do kilkunastu osobników a czasami nawet liczniejsze. Obserwacja tych zwierząt dostarcza niesamowitych wrażeń. Ich zachowanie, relacje pomiędzy osobnikami są bardzo zróżnicowane i ciekawe. Słonie dbają o siebie, pomagają wspólnie wychowywać potomstwo a wszystko przy zachowaniu odpowiedniej hierarchii.