@Lilen
[QUOTE=Lilen;1401856]Na swoim monitorze nie widzę tego zafarbu, może jeszcze ktoś inny się wypowie w tym temacie - będzie mi łatwiej na przyszłość (...)/QUOTE]
Ja widzę (Quadro + Eizo 10 bit).
![]()
PS Zdjęcia przepiękne.
@Lilen
[QUOTE=Lilen;1401856]Na swoim monitorze nie widzę tego zafarbu, może jeszcze ktoś inny się wypowie w tym temacie - będzie mi łatwiej na przyszłość (...)/QUOTE]
Ja widzę (Quadro + Eizo 10 bit).
![]()
PS Zdjęcia przepiękne.
Ostatnio edytowane przez jck ; 15.03.21 o 20:30
Co do kolorystyki lampartów - wersja przedstawiona przez jck faktycznie wydaje się bardziej naturalna (skalibrowany NEC EA275UHD). Sądzę jednak, że optimum kolorystyki leży gdzieś pomiędzy tymi wersjami (bliżej wersji jck). Oczywiście to tylko domniemanie, gdyż nie będąc na miejscu mogę się tylko domyślać jakie te kolory faktycznie były.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
[QUOTE=jck;1401912]@Lilen
Dziękuję za wnikliwą analizę i uwagi. Pytanie było o zieleń na lampartach - tej wg mnie na kotach w mojej wersji nie ma. Jedynie gdzie ją znalazłem to oczy. (sprawdzałem pipetą narzędziem HLS w Litghtroomie - inaczej nie potrafię). Tło jak najbardziej ma odcień zielony - to bez dyskusji. @jck - wg Ciebie koty też mają odcień zielony?
Co do warunków zastanych to w Masai Marze było bardzo mokro jak na tą porę roku. Często w nocy a nawet przez dzień były obfite burze. Wiele miejsc było zalane i niedostępne co bardzo utrudniało nam eksplorację rezerwatu. Kilka razy musieliśmy zmieniać nasze plany przez nieprzejezdne zalane brody a nawet mosty. Duża wilgoć sprawiała, że trawy były zielone lub żółto-zielone w zależności od miejsca (czy na wzgórzu czy w dolinie) i niestety wysokie co mocno utrudniało wykonanie czystego kadru. Tyle o warunkach.
Co do interpretacji kolorów na kadrze to wersja jck'a jest na pewno bardziej afrykańska![]()
OK, dzięki![]()
Trochę za dużo zdjąłem. @wyszomir miał sporo racji. Zdjąłem 7% zieleni i jest dużo lepiej. Jeśli to nie zaśmieci tego wątku, to wyślę.
Śmiało - dla mnie to cenna wiedza.
Jak na mój gust teraz jest świetnie.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)