Strona 126 z 131 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.251 do 1.260 z 1302

Wątek: Esy- floresy, fantasmagorie w multicolorze ;)

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Kolejne piękne zdjęcia - zwłaszcza koliber w locie budzi podziw. Podejrzałem sobie dane EXIF tego zdjęcia i jestem dość mocno zaskoczony czasem ekspozycji 1/640s. Myślałem ze uzyskanie tak mało rozmytego obrazu skrzydeł kolibra wymaga znacznie krótszego czasu.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Wszystkie zdjęcia tu to, jak dla mnie, górna półka - jeden z częściej odwiedzanych wątków.

Myślałem ze uzyskanie tak mało rozmytego obrazu skrzydeł kolibra wymaga znacznie krótszego czasu.
    Też zwróciłem na to uwagę i myślałem, że to około 1/2000 s.

| OlyJedi Awatar Lilen
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Dzięki za komentarze.
    Odnośnie czasu otwarcia migawki przy fotografowaniu kolibrów, to chciałbym móc skorzystać z krótszych, jednak w ciemnym lesie mgłowym nie było za bardzo warunków na takie szaleństwa.

377. Trzymiesięczne młode podczas posiłku nie zapomina obserwować otoczenia, nawet jeśli od potencjalnego zagrożenia oddziela go potężna lwica, jego matka. Młode lwiątka żywią się mlekiem matki nawet do siódmego miesiąca życia. Nie przeszkadza im to uczestniczyć w lwich ucztach, podczas których uzupełniają mięsem swoją mleczną dietę.

Nazwa:  20210714_Zawsze_ostrozny_001.jpg
Wyświetleń: 201
Rozmiar:  840,8 KB

378. Park Narodowy Dorob w Namibii zajmuje zachodni kraniec pustyni Namib. Dzięki położeniu na wybrzeżu, wzdłuż którego płynie zimny prąd Benguelski, nad tą częścią pustyni tworzą się wilgotne mgły, które sprzyjają rozwojowi stosunkowo bogatego życia jak na pustynię. Korzysta z tego szareczka blada (Emarginata tractrac), która zawisając w powietrzu niczym koliber wypatruje owadów, które stanowią podstawę jej diety.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20210908_Szareczka_blada_001.jpg
Wyświetleń:	221
Rozmiar:	205,2 KB
ID:	240115
    Więcej moich zdjęć na tomekszpila.com lub spotkajmy się na Instagramie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Pięknie wyszła zawieszona w powietrzu szaraczka blada. Lotki na prawym skrzydle bajeczne, na lewym dopełniające ptasią symetrię, rozglądanie się ptaszka sugestywne, pazurki zadziorne, pięknie pokazane. Jedno z najlepszych zdjęć ptaka w locie jakie widziałem.
    TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 28.12.21 o 19:06

| OlyJedi Awatar Lilen
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Dziękuję Tadeuszu

379. Słonie afrykańskie to największe zwierzęta lądowe. Samiec słonia waży około 6000kg a można spotkać okazy ważące nawet 10ton. Kiedy podchodzi do ciebie taki kolos trudno nie czuć przed nim respektu. Całe szczęście, że podczas robienia tego zdjęcia siedziałem bezpiecznie w wkopanej w ziemię czatowni.Park Narodowy Hwange, Zimbabwe

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20210927_giant_001.jpg
Wyświetleń:	208
Rozmiar:	998,2 KB
ID:	240140

380. Hieny i sępy to nieodłączni towarzysze podczas posiłków. Mimo, że nie cieszą się dużą popularnością wśród ludzi, pewnie za sprawą swojego mało przyjemnego wyglądu (są zaliczane do tzw. Brzydkiej Piątki), to pełnią w środowisku bardzo ważną rolę. Dzięki szybkiej "likwidacji" padniętej zwierzyny lub resztek pozostawionych przez drapieżniki zapobiegają roznoszeniu się bakterii i chorób.
    Rezerwat Masai Mara, Kenia

Nazwa:  20210214_Brzydcy_001-2.jpg
Wyświetleń: 194
Rozmiar:  884,3 KB
    Więcej moich zdjęć na tomekszpila.com lub spotkajmy się na Instagramie

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Oba świetne. Sądząc po perspektywie słoń blisko był...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Lwiątko, ptaszek , słonie, hieny pięknie podana na poszczególnych kadrach.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Z 380 wynika, że sęp, to bezczelny ptak.
    TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria
    Rewelacyjne zdjęcia! Nic, tylko podziwiać

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Widząc rewelacyjne zdjęcia zwierząt w konkursach na foto miesiąca wszedłem w ten wątek. I szczęka mi opadła. Widać, że kochasz Afrykę (tak sądzę). Postanowiłem przeczytać wszystko od deski do deski, już jakiś czas temu. Tylko ... ten wątek jest długi i jeszcze mi trochę zostało. Chciałem napisać coś wtedy, o całości tego co widzę. Ale właśnie wyczytałem gdzie indziej o tym, że zdobyłeś wyróżnienie w konkursie Nature Photographer of the Year 2021 https://naturephotographeroftheyear.com/ no i musiałem poinformować o tym forumowiczów a przede wszystkim złożyć ci gratulacje
    Ty to masz oko.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 8.01.22 o 21:55