Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Nikkor 32mm f/1.2

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Odp: Nikkor 32mm f/1.2

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Dobrze, że robią jasne obiektywy do tego systemu. Choć ciężko 35 mm nazwać portretówką.
    A czemuż to 32mm nie może być portretówką? Na matrycy Nikona 1 to akurat w sam raz. Zresztą Pentax od dawna ma szkło 77mm f/1.8. Mnie nawet bardziej pasuje rysunek z takich krótszych szkieł.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Dokladnie, efekt poza kompresja perspektywy, bedzie zblizony do szkla o podobnym kacie widzenia na innych systemach. Ale przyzwyczajenia od czasow II Wojny Swiatowej, czyli sztywnego trzymania sie ogniskowych i ich "predyspozycji" z 35mm, sa jak widac mocne az do dzis
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Dokladnie, efekt poza kompresja perspektywy, bedzie zblizony do szkla o podobnym kacie widzenia na innych systemach. Ale przyzwyczajenia od czasow II Wojny Swiatowej, czyli sztywnego trzymania sie ogniskowych i ich "predyspozycji" z 35mm, sa jak widac mocne az do dzis
    Eee, nie bardzo rozumiem chyba o co Ci chodzi z kompresją perspektywy. Perspektywa zależy od "punktu stania", a nie od ogniskowej. Więc efekt na zdjęciu z Nikona 1 ze szkłem 32mm będzie identyczny jak z FF ze szkłem 85mm. Oczywiście przy zachowaniu tej samej odległości od obiektu i użyciu przysłony dającej taką samą głębię ostrości w obu przypadkach.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego Panas ma być jaśniejszy od Olka?
    Olek - max f/1.8
    Panas - max 1.2-1.4
    Widocznie tak to sobie rozpisali. Zapomniałem* jeszcze o Sigmie, póki co pokazała tylko f/2.8. Teraz czas na Tamrona z jego patentem na szkiełko 35/1.4 na apsc. Jak będzie na mikro to będą jaja (Sigmy są baardzo ostre, tanie i ciemne ). Poza tym patentem, kiedyś Oly przedstawił w pdf katalog szkieł do m43, obok Tamrona pisało bright zoom, coming soon.
    Ja się w sumie cieszę z "ciemnego" f/1.8 dla 45; jest malutki i fotograficznie bardzo jadowity a f/.95 i tak sobie kupię, tylko puszki narazie pod to nie widzę.

* - i nie zapominajmy o Samyangu; jego rybie oko sprawia, że chcę rzucić Lumixem 8/3.5 o ścianę. Tylko crop 1.86 w GH2 ratuje go przed utratą integralności.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Hmmm... smiem twierdzic, ze nie bardzo. Kompresja perspektywy bedzie zalezala od ogniskowej i roznica powinna byc podobna jak ponizej, mimo tej samej glebi ostrosci.
    Ale moze sie myle?
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Olku, obudź się! Masz ciemnozoomy, a niedługo się okaże, że masz ciemnostałki. Jeszcze tylko premiera F i Olek zostanie systemem z najciemniejszą portretówką. Mikrusa P pomijam, jego nie da się traktować poważnie.
    "Ciemnostałki"? Chyba miałeś na myśli ekwiwalent głębi ostrości. Z jasnością/ciemnością szkła nie ma to nic wspólnego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Hmmm... smiem twierdzic, ze nie bardzo. Kompresja perspektywy bedzie zalezala od ogniskowej i roznica powinna byc podobna jak ponizej, mimo tej samej glebi ostrosci.
    Ale moze sie myle?
    Mylisz się. Powyższe zdjęcia są zrobione tym samym aparatem, zastosowano tylko inną ogniskową i założono że główny obiekt ma być tej samej wielkości na każdym. Aby to osiągnąć fotograf musiał zmieniać odległość od przedmiotu. Zresztą jest tam to wprost napisane:
    "Notice how neither the size of the barn nor the size of the glass changed. Only two variables changed: (1) The focal length (and simultaneously the angle of view)and (2) the distance between the subject and the camera." Efekt zmiany perspektywy spowodowany został właśnie zmianą odległości.

Jeśli używasz dwóch różnych aparatów z matrycą o różnej wielkości to żeby osiągnąć ten sam kąt widzenia musisz użyć różnych ogniskowych (np. 32mm dla Nikon 1 i 85mm dla FF), ale oboma fotografujesz wtedy z tego samego miejsca! To oznacza że perspektywa i jej "kompresja" będzie identyczna.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Ale moze sie myle?
    Wiesz, bo to wszystko zależy co porównujesz... teorię czy praktykę... i każdy ma rację a zarazem każdy się myli... lepiej czerpać radość z fotografowania, a nie z akademickich dyskusji... ale to tylko prywatna opinia
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Wiesz, bo to wszystko zależy co porównujesz... teorię czy praktykę... i każdy ma rację a zarazem każdy się myli... lepiej czerpać radość z fotografowania, a nie z akademickich dyskusji... ale to tylko prywatna opinia
    Bo to jest tak, jak z kulistością Ziemi. Jacyś napaleńcy upierają sie, że jest okrągłą, a w praktyce, to ja widzę, że jak idę do sklepu po piwo, to idę po płaskim, ba nawet jak ostatnio jechałem do Łodzi, to też cały czas po płaskim, a znajomy to zaszalał i do Berlina pojechał. Też się upiera, że po płaskim... Jesteś przekonany, że każdy ma rację?

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Ale moze sie myle?
    Brakuje tego:

Te zdjęcia zostały wykonane z różnej odległości, więc i perspektywa jest różna.
    Zobacz tu: http://www.patricktaylor.com/1988 co się dzieje z perspektywą dla różnych ogniskowych, ale z tego samego miejsca.
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1