Dokładnie jak pisali koledzy i koleżanki, najlepszym wyborem byłby 14-54. W zeszłym roku zmieniłem na niego swój kitowy 14-42 i teraz leży na półce.
Dokładnie jak pisali koledzy i koleżanki, najlepszym wyborem byłby 14-54. W zeszłym roku zmieniłem na niego swój kitowy 14-42 i teraz leży na półce.
The question is, who cares?
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Nie wiem czy bym sie nie pokusil o 14-42 +fl36.
14-54 zawsze mozna dokupic
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Tobik, a ktoś coś pisał o tej lampie? Nie sklejam, o co cho..
Dzięki za wszystkie wypowiedzi.. teraz będę chyba szukać tego 14-54, niech mi ktoś sprzeda pls))
I o lampie pomyślę, jak już się w podstawowy obiektyw wyposażę.
Może jednak lampa najpierw? 14-54 zacny, ale w stosunku do 14-42 nie odczułem powalającej różnicy niegdyś, chyba że na długim końcu (nie dość że dłuższy, to dość jasny) - może dlatego że ponad 25mm rzadko wychodziłem. Poza tym, o ile pamiętam E-x20 mają wszystkie sterowanie błyskiem bezprzewodowo, fajna rzecz, brakuje mi tego teraz w D5100.
W każdym razie dałbym trzy opcje:
1) Kupić 14-42 plus FL-36R
2) Kupić 14-54 (jeżeli korzystasz z LV to niestety wersja pierwsza będzie ostrzyć wolniej niż 14-42, w dodatku w trybie hybrydowym)
3) A może kupić 14-42 plus 25/2.8? Był to w Olku mój ulubiony obiektyw, mimo swoich wad - z E-420 będzie tworzył malutki wygodny zestaw, w dodatku dość uniwersalny, szkoda że nie jest to przynajmniej 25/2.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Jaśniejszy znaczy że ma możliwość szerszego otwarcia dziury przez którą wpada światło. ( to te liczby typu 2.8 / 5.6 16 / 22)
im mniejsza liczba tym większa dziura i tym jasniejszy obiektyw
To dobra cecha w obiektywach.
Im większa dziura tym łatwiej zrobić zdjęcie przy małej ilości światła
tym musisz ustawić mniejszą czułość ( ISO ) a więc masz mniejszy szum - te kropki brzydkie na zdjęciu
Między 14-42 / 14-45 a 14-54 jest przepaść na korzyść tego drugiego
Jest jaśniejszy, dużo szybciej i pewniej ustawia ostrość jest ostrzejszy.
ale lampa też ma sens. Olbrzymi sens![]()
Dokup sobie lampe fl36r i 14-42. Obiektyw 14-54 jest bardzo dobry i oczywiście jaśniejszy, ale i on nie zagwarantuje Ci odpowiednich czasów naświetlania w pomieszczeniach i warunkach domowych, jeśli światła będzie zbyt mało . Lampa wtedy o wiele lepiej sobie poradzi, nawet z 14-42 i zdjęcia wyjdą ostrzejsze. Chyba że większość zdjęć robisz w plenerze na otwartym powietrzu to wtedy zdecydowanie 14-54 . Pozdrawiam.
Dziękuję pięknie za odpowiedzi wszystkieNie wszystko rozumiem, ale im więcej was czytam, tym więcej chwytam i niedługo będę mogła z Wami podyskutować
![]()
Co do lampy. Pytanie laika kolejne. Powiedzcie, czy jest sens kupować lampę, skoro swojego flesza nie używam nigdy, totalnie never. Nie podobają mi się zdjęcia z fleszem, wolę naturalne warunki, z dużym rozmyciem w tle, działam tylko w trybie przysłony (A?), czasem kilku z gotowych wbudowanych trybów, jak wiem, że nie mam czasu ogarniać ustawień samej. Generalnie fotki robię swoim dzieciom, a one są wiecznie w ruchu. Popatrzcie, proszę, na moje foty w wątku https://forum.olympusclub.pl/threads......-by-aenye-), tam pokazałam (w drugim poście) fotki z wczoraj, takie właśnie najbardziej lubię, tzn tego typu. Oświetlenie naturalne i bez obróbek tam.
Czy jest sens kupować lampę? Do tego typu fot?
Nocne foto, o ile wyjdzie (rzadko) wychodzi mi tak:
dobas, super, dzięki, o to mi chodziło. szukam zatem takiego jaśniejszego, w ogóle chciałam kupić stalkę 50mm, 1,8, ale zmartwiło mnie, że musiałabym wszystko ręcznie ustawić tzn, że mimo adapteru nie współpracowałby z moim e-420 i musiałabym go manualnie ogarniać - prawda to? Bo jeśli tak, to się obawiam trochę, czy dam radę..
A jak z tym obiektywem 25mm? Pierwsze słyszę o takim.. też do manualnej obsługi?
PS Czyli nikt z Was nie chce sprzedać 14-54..?
W tej cenie o ktorej pisalas... to nie kupisz![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO