E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Drogo, niedrogo, wszystko jest wzgledne. NEX-7 jest do tej pory w podobnej cenie, a na poczatku byl > 5000 zl. Tak producenci licza sobie za "premium"... Za to cieszy, ze czarne wersje 17/45/75 beda wreszcie w takich samych cenach jak ich srebrne odpowiedniki, to co zrobili z 12/2 i wersja "Limited" bylo kompletnie nie fair...
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Czyli Fuji X-100s to taniocha. Nawet GH-3 w 14-140 wychodzi tylko trochę drożej.(mam na myśli zestaw E-P5 za 1500 euro). Uczciwa cena za ten aparat to byłoby 900 euro z 17/1.8. Skoro Fuji potrafi dać dobrą cenę w kicie za udane 18-55 a nawet 35/1.4 to Olek powinien tym bardziej dać dobrą cenę w kicie za przeciętny 17/1.8.
Aż strach pomyśleć ile będzie kosztował nowy OM-D.
Jak dla mnie najwieksze plusy wzgledem OM-D to ISO100 + 1/8000s. Zeby na ISO200 miec to samo w OM-D, to migawka musialaby miec 1/16000 sZnaczy sie osoby lubiace uzywac f1.8 i jasniej w jasny dzien, nie beda juz musialy kupwac filtra ND. No i wizjer. Niby dolaczany, ale wieksej pikseli i jednak dajacy wiekszy obraz niz ten z E-M5.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
W tym aparacie nie ma żadnych innowacji. Jest wysoka jakość wykonania, dobre parametry, ale też ograniczona funkcjonalność(np. Olek nie oferuje dobrych szkieł-naleśników, które wykorzystywały by małe rozmiary body) i wysoka cena. W porównaniu do NEX-6. E-M5 czy Fuji X-E1/X100s ten aparat to tylko drogi gadżet.
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 10.05.13 o 10:42
Z tymi naleśnikami to trafiłeś w sedno. Nie bez powodu 20stka Panasonica szybko zyskała rangę szkła prawie kultowego... szkoda że na E-P5 pewnie też będzie dawała banding tak jak z OMD ...
PS. W Saturnie jest taka promocja że x100s można za 4,5 tys. kupić. I tyle moim zdaniem powinien kosztować E-P5 + 17/1,8 + VF-4
Ciekawe jak się teraz Olek wytłumaczy z twierdzenia, że kominek w OM-D był potrzebny, ponieważ było to najlepsze miejsce dla umieszczenia czujników 5-osiowej stabilizacji![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Aparat pojawi się w sprzedaży pod koniec czerwca. Do tego czasu poznamy też rzeczywistą cenę. A poza tym czy ta konkurencja jest tańsza?
Ja też nie. Nie rozumiem tego narzekania na cenę. Nie jesteśmy obligatoryjnie zobowiązani do zakupu. Poza tym o cenę warto targować się ze sklepem, a nie z notką prasową i forum komentatorów.
Myślę, że myśli i wie swoje. Może teraz przekonać się jaki jest odbiór nowości. W tej chwili oficjalnie wiadomo co firma chce sprzedać i za ile te "ficzery" są gotowi zapłacić konsumenci. Może się nawet okazać, że Twoje marudzenie jest cenne.
Sprzedaż fajnych rzeczy zwykle rusza kiedy dostaje się coś dodatkowego w niezmienionej cenie. A tak na marginesie masz jakieś źródło tych informacji czy to przypuszczenia?
Przepraszam, też musiałem sobie ponarzekać.