Strona 3 z 33 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 321

Wątek: Olympus PEN E-P5 - premiera

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-P5

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Zaden PEN cyfrowy nie taniał tak wolno. A w końcu zaproponowano w ciele PEN-a body OM-D z poprawioną migawką i poprawionym ostrzeniem szkieł z 4/3 jak plotki donosily i porżadaną prze niektórych formą ostrzenia tak na szybko. I taką sama stabilizacja i bez wizjera, pamietasz te narzekania na kominek?
    Ale ja innowacje jakie przynosi E-P5 odbieram bardzo pozytywnie. Uważam nawet że względem ergonomii to jest ciekawszy, lepszy aparat niż OMD którego mam pół roku i do którego wciąż tak do końca się jeszcze nie przyzwyczaiłem...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    przemyślane czy nieprzemyślane? Czy nie uważasz że Olympus od dawna ma politykę zwiększania przychodów zwiększaniem cen jednostkowych zamiast zwiększania wolumenu sprzedaży? Widać taką mają strategię i widać że musi im się to opłacać skoro ciągle ją utrzymują.

Mam wrażenie, że to jest celowe działanie - ma być elitarnie bo to umacnia wizerunek firmy...

A że patrząc od strony klienta wychodzi że konkurencja oferuje więcej za mniej? kto się tym martwi?
    Uważam że Olympus ceni swoje aparaty. Uważam też, że ostatnie modele od PENów trzecich po piąte są nieźle opracowane i handlowcy Olympusa sprawnie manewruja ceną by nie zostać z zapasami jak stało sie z różnych powodów EPL-1.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-P5 - premiera

Drogo, niedrogo, wszystko jest wzgledne. NEX-7 jest do tej pory w podobnej cenie, a na poczatku byl > 5000 zl. Tak producenci licza sobie za "premium"... Za to cieszy, ze czarne wersje 17/45/75 beda wreszcie w takich samych cenach jak ich srebrne odpowiedniki, to co zrobili z 12/2 i wersja "Limited" bylo kompletnie nie fair...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

dzarro
    Gość

Czyli Fuji X-100s to taniocha. Nawet GH-3 w 14-140 wychodzi tylko trochę drożej.(mam na myśli zestaw E-P5 za 1500 euro). Uczciwa cena za ten aparat to byłoby 900 euro z 17/1.8. Skoro Fuji potrafi dać dobrą cenę w kicie za udane 18-55 a nawet 35/1.4 to Olek powinien tym bardziej dać dobrą cenę w kicie za przeciętny 17/1.8.
    Aż strach pomyśleć ile będzie kosztował nowy OM-D.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ale ja innowacje jakie przynosi E-P5 odbieram bardzo pozytywnie. Uważam nawet że względem ergonomii to jest ciekawszy, lepszy aparat niż OMD którego mam pół roku i do którego wciąż tak do końca się jeszcze nie przyzwyczaiłem...
    Jak dla mnie najwieksze plusy wzgledem OM-D to ISO100 + 1/8000s. Zeby na ISO200 miec to samo w OM-D, to migawka musialaby miec 1/16000 s Znaczy sie osoby lubiace uzywac f1.8 i jasniej w jasny dzien, nie beda juz musialy kupwac filtra ND. No i wizjer. Niby dolaczany, ale wieksej pikseli i jednak dajacy wiekszy obraz niz ten z E-M5.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

...
    A że patrząc od strony klienta wychodzi że konkurencja oferuje więcej za mniej? kto się tym martwi?
    Dla mnie nie oferuje, nie chcę sie wysprzedać z ZD 50-200 i ZD 12-60 leża mi systemowe 17/1,8, 20/1,7, 45/1,8 chciałbym mieć 75/1,8. Gdybym miał Pena z kitami, mógłbym to rozważać.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

dzarro
    Gość

W tym aparacie nie ma żadnych innowacji. Jest wysoka jakość wykonania, dobre parametry, ale też ograniczona funkcjonalność(np. Olek nie oferuje dobrych szkieł-naleśników, które wykorzystywały by małe rozmiary body) i wysoka cena. W porównaniu do NEX-6. E-M5 czy Fuji X-E1/X100s ten aparat to tylko drogi gadżet.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 10.05.13 o 10:42

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    W tym aparacie nie ma żądnych innowacji. Jest wysoka jakość wykonania, dobre parametry, ale też ograniczona funkcjonalność(np. Olek nie oferuje dobrych szkieł-naleśników, które wykorzystywały by małe rozmiary body) i wysoka cena. W porównaniu do NEX-6. E-M5 czy Fuji X-E1/X100s ten aparat to tylko drogi gadżet.
    Z tymi naleśnikami to trafiłeś w sedno. Nie bez powodu 20stka Panasonica szybko zyskała rangę szkła prawie kultowego... szkoda że na E-P5 pewnie też będzie dawała banding tak jak z OMD ...

PS. W Saturnie jest taka promocja że x100s można za 4,5 tys. kupić. I tyle moim zdaniem powinien kosztować E-P5 + 17/1,8 + VF-4
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Ciekawe jak się teraz Olek wytłumaczy z twierdzenia, że kominek w OM-D był potrzebny, ponieważ było to najlepsze miejsce dla umieszczenia czujników 5-osiowej stabilizacji
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

nie powiem, ładny aparacik, fajnie że posiada kilka nowych funkcjonalności które dobrze się zapowiadają, ale cena... zabija...
    ...
    Przecież konkurencja... przecież bezlusterkowce trochę na rynku okrzepły i nie trzeba płacić podatku za innowacje...
    Aparat pojawi się w sprzedaży pod koniec czerwca. Do tego czasu poznamy też rzeczywistą cenę. A poza tym czy ta konkurencja jest tańsza?

no nie rozumiem...
    Ja też nie. Nie rozumiem tego narzekania na cenę. Nie jesteśmy obligatoryjnie zobowiązani do zakupu. Poza tym o cenę warto targować się ze sklepem, a nie z notką prasową i forum komentatorów.

Ale marketing pewnie myśli i wie swoje...
    Myślę, że myśli i wie swoje. Może teraz przekonać się jaki jest odbiór nowości. W tej chwili oficjalnie wiadomo co firma chce sprzedać i za ile te "ficzery" są gotowi zapłacić konsumenci. Może się nawet okazać, że Twoje marudzenie jest cenne .

czy nie okaże się tak jak z OMD że sprzedaż się ruszyła dopiero po wprowadzeniu promocji z obiektywem?
    Sprzedaż fajnych rzeczy zwykle rusza kiedy dostaje się coś dodatkowego w niezmienionej cenie. A tak na marginesie masz jakieś źródło tych informacji czy to przypuszczenia?

Przepraszam, też musiałem sobie ponarzekać .