Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 168

Wątek: Przędzalnia Grohmana szansa na wirtualizację

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Przędzalnia Grohmana szansa na wirtualizację

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Andrzeju czemu siejesz zwątpienie. Ja rybki nie mam, tylko 14-42. Co było można wysłałem, reszta jest w trakcie. Trochę to potrwa bo z dyspozycja troche kiepsko. Ale zdjęcia będą na pewno.

Poczekajcie zaraz zobaczę czy czegoś nie mam na kartach w aparacie.
    Jest tam jakiś wyższy budynek? Wleźć na górę i sfocić z góry.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Piotruś jutro jak będę wracał z pracy, mogę pogadać na kompleksie gdzie są zrewitalizowane lofty. Ale to w jajlepszym przypadku bedzie ściana południowa i nie wiem czy cała, bo ten budynek który mam na mysli nie jest wyższy od przędzalni. Mogę spróbowac porozmawiać z ochroną i wejść do loftów, ale zdjęcie będzie ze skosa.
    mam taka starą wersję, to faotka spod remizy, a część ściany wschodniej zasłaniaja byłe magazyny.

Teoretycznie można sfocić ścianę południową z......dachu knajpki, która była w orginale portiernią. Ale to wymagałoby zgody właściciela, porozmawiam jutro. Od strony północnej jest budynek w którym mieści się kilka firm, tez by trzeba porozmawiać, spróbuję jutro. Najgorzej jest od wschodu i południa. Chłopaki ja zrobię wszystko co się da żeby to załatwić, ale gwarancji na zgodę nie dam. Odpowiem jutro.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1019143.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	481,6 KB
ID:	88740  
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 16.05.13 o 17:26

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Piotruś jutro jak będę wracał z pracy,
    Tylko pędzikiem BIKER, pędzikiem!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

To panoramka Łodzi strzelona z dachu wieżowca łódzkiej TV. Twidać na niej przędzalnie, odbudowane lofty z fabryki Scheiblera(w tle) i budynki mieszkalne prawie naprzeciw zachodniej ściany fabryki. Jeśli mnie wpuszczą na dach lub wysokie pietra..............będą foty

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Poczytałem i pooglądałem posty. Na tym poziomie zaawansowania i zaangażowania wydaje mi się, że prócz planów i zdjęć, trzeba zrobić zgrubną inwentaryzacje budynku (pomiary z natury). Plany (bo założę się, że żadna inwentaryzacja z natury z ostatnich 150 lat nie zachowała się) nie oddają tych modyfikacji, które zostały zrobione w trakcie budowy i eksploatacji. Bieżącą inwentaryzacje powinni mieć projektanci przebudowy tego kompleksu. Ale uzyskanie do niej dostępu będzie kosztować, jeśli nie konkretne pieniądze, to z pewnością niezły bajer, a może i flakon "przekonywacza" .

Przy okazji planów. To co jest w poście #39, co do zasady, powinno być zeskanowane, a nie sfotografowane. Dodatkowo należałoby zmierzyć jedną z dłuższych linii na takim planie (dla każdego skanu z osobna) by mieć odniesienie i bazę do skalibrowania i wektoryzacji rysunku. Taki materiał ułatwi ekipie modelującej wpasowanie (kalibracje) w programie CAD, a tym samym dużo precyzyjniejsze i szybsze modelowanie podstawowej bryły i osadzanie w niej elementów nie ujętych na planie, ale widocznych na zdjęciach (infrastruktura budynku, świetliki, okna, itp.). Ponad to zdjęcia mogą posłużyć jako wzór dla ustalenia teksturowania powierzchni czy też modelowania oświetlenia. Warto zadbać o detal na zdjęciach, a także sfotografowane prostopadle zbliżenia różnych powierzchni by można było ich użyć bezpośrednio jako zwielokrotnionej tekstury obiektów.

Ogólnie efekt tego projektu może być ciekawy i jak sugerowałem Saboorowi jego słabsza wersja (bryła bez wnętrz) powinna znaleźć się w jako model w Google Earth dla odwiedzających Łódź wirtualnie.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Poczytałem i pooglądałem posty. Na tym poziomie zaawansowania i zaangażowania wydaje mi się, że prócz planów i zdjęć, trzeba zrobić zgrubną inwentaryzacje budynku (pomiary z natury). Plany (bo założę się, że żadna inwentaryzacja z natury z ostatnich 150 lat nie zachowała się) nie oddają tych modyfikacji, które zostały zrobione w trakcie budowy i eksploatacji. Bieżącą inwentaryzacje powinni mieć projektanci przebudowy tego kompleksu. Ale uzyskanie do niej dostępu będzie kosztować, jeśli nie konkretne pieniądze, to z pewnością niezły bajer, a może i flakon "przekonywacza" .
    To będzie graniczyło z abstrakcją, ale wszystko w rękach naszych Bandytów z Miasta Bezprawia
    Przy okazji planów. To co jest w poście #39, co do zasady, powinno być zeskanowane, a nie sfotografowane. Dodatkowo należałoby zmierzyć jedną z dłuższych linii na takim planie (dla każdego skanu z osobna) by mieć odniesienie i bazę do skalibrowania i wektoryzacji rysunku. Taki materiał ułatwi ekipie modelującej wpasowanie (kalibracje) w programie CAD, a tym samym dużo precyzyjniejsze i szybsze modelowanie podstawowej bryły i osadzanie w niej elementów nie ujętych na planie, ale widocznych na zdjęciach (infrastruktura budynku, świetliki, okna, itp.).
    Do wymiarowania rzutów i planów wystarczy choćby szerokość/wysokość na. okna
    Ponad to zdjęcia mogą posłużyć jako wzór dla ustalenia teksturowania powierzchni czy też modelowania oświetlenia. Warto zadbać o detal na zdjęciach, a także sfotografowane prostopadle zbliżenia różnych powierzchni by można było ich użyć bezpośrednio jako zwielokrotnionej tekstury obiektów.
    Tak z tego będą/są montowane tekstury bezszwowe
    Ogólnie efekt tego projektu może być ciekawy i jak sugerowałem Saboorowi jego słabsza wersja (bryła bez wnętrz) powinna znaleźć się w jako model w Google Earth dla odwiedzających Łódź wirtualnie.
    Ten pomysł jest znakomity o hadesie!

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Witajcie chłopaki.
    Nie mam słów podziwu i nwdzięczności dla Saboora za wybór tej nieszczęsnej fabryki do projektu. I jakem Biker wieżcie mi lub nie- wlezę do każdego biura gdzie mnie oczy poniosą, aby zdobyc wszelkie plany,, rzuty czy zdjęcia orginału. Tylko w tej mojej chęci największą przeszkodą są.............ludzie, z urzędów, instytucji gdzie biurokracja ma się dobrze, gdzie o byle plan czy zdjęcie trzeba napisac pismo i czekać diabli wiedzą ile. Ale nie po to się pokazywałem w TV, i krążyłem po wielu instytucjach żeby teraz rezygnować. Mam juz pierwsze zainteresowanie i deklaracje pomocy, porzebny jest jednak czas na zgromadzenie wszystkiego co da się zdobyć. Już ja się postaram o "przekonywacz" co do moich i naszych intencji. Ale począwszy od Saboora po każdego kto z zainteresowaniem będzie losy tego projektu śledził, proszę Was o cierpliwość, bo ode mnie tak naprawdę zależy niewiele.

Zainteresowałem tematem kilku znanych mi osobników mających niemałe doświadczenie fotograficzne, oni ufają mnie, ja im, obiecali że pomogą więc mogę jeno czekać na efekty ich udziału.

Saboorku Biker tego nie odpuści, A TY bądź cierpliwy i pokieruj sprawą tak, bym ja mógł się wykazać.
    A póki co sam zrobiłem dzisiaj panoramki strony południowej i wschodniej. Jak będzie co pokazać, to pokażę.
    Pozdrowerki z Miasta bezprawia sle bandyta Biker
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 17.05.13 o 23:32

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Uwaga BIKER nadaje
    Byłem dzisiaj na osobistej rozmowie z dyr. Muzeum włókiennictwa przy Białej fabryce.
    Będę miał na dniach orginalne zdjęcia z 1922 r
    Byłem też u Wojewódzkiego konserwatora zabytków- muszę napisać pismo, opisać projekt i wystąpić o dokumenty które posiadają. Są wśród nich plany i zrzuty ale z różnych okresów czasowych.
    Wieczorem będę wiedział czy moi fotograficzni posłańcy wykonali profesjonalne zdjęcia.
    I jeszcze jedno- dyskretnie sprzedałem temat pewnej Pani, która ma chody w TV, objecała pomóc.
    CDN

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Uwaga BIKER nadaje
    Byłem dzisiaj na osobistej rozmowie z dyr. Muzeum włókiennictwa przy Białej fabryce.
    Będę miał na dniach orginalne zdjęcia z 1922 r
    Byłem też u Wojewódzkiego konserwatora zabytków- muszę napisać pismo, opisać projekt i wystąpić o dokumenty które posiadają. Są wśród nich plany i zrzuty ale z różnych okresów czasowych.
    Wieczorem będę wiedział czy moi fotograficzni posłańcy wykonali profesjonalne zdjęcia.
    I jeszcze jedno- dyskretnie sprzedałem temat pewnej Pani, która ma chody w TV, objecała pomóc.
    CDN
    O mediach najpierw ze mną rozmawiaj, nie wolno działać na własną rękę. Poniał??
    Co do reszty: Brawo BIKER!

---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post był o 19:03 ----------

Acha, Śmigaj do Manufaktury, potrzebuję zdjęć krosna: z góry i cztery boki.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Saboorku zgłaszasz uwagi, ja odpowiadam.

Zacznę od końca.
    1. Ta Pani to dziennikarka TV która robiła ze mną film w Skansenie architektury drewnianej przy Białej fabryce. Ja jej tylko jako osoba prywatna przedstawiłem temat i spytałem czy mogła by ew. pomóc. Prosiła o maila ze zdjęciem obiektu, obiecała że pomyśli co będzie można zrobić i odpowie. Nasza rozmowa miała klauzulę DYSKRETNA więc spokojnie odbieraj moje info. Maila jeszcze nie napisałem, zrobię to w nocy.

2. Mój fotograficzny posłaniec zameldował o wykonaniu zdjęć i podał termin odbioru płyty, będdzie w moich rękach w czwartek późnym wieczorem. Czekam na sygnał od drugiego posłańca. jak tylko będę miał zdjęcia wymyślę sposób by do Ciebie trafiły.

3. Pracuję teraz popołudniu, więc będzie mi trudno zrealizować misję w Manufakturze, ale zobaczę co się da zrobić. dziś miałem dzień urlopu ze względu na kilka ważnych spraw, zaprosił mnie dyr. Muz Włók. więc i przędzalnia skorzystała. Pisałem że spotkania załatwione i się udało, teraz po kolei pojedziemy dalej. Najpierw wniosek do konserwatora o udostępnienie dokumentów.

Tu dodatkowa informacja.
    On ma związane ręce, nie może przekazać aktualnych zdjęć wykonanych w obecności właściciela. Ale może pokazać lub skopiować to czym dysponuje jego urząd, co to będzie- zobaczymy.
    Jak złożę wniosek do konserwatora, wytropię jak Bednarski właściciela, bo wbrew pozorom wcale to łatwe nie jest. Ja się już domyślam kto nim jest, nawet w tej firmie już byłem, ale trafiłem na jakąś babę jagę z którą się ciężko rozmawiało. Mnie trochę wtedy czas gonił i odpuściłem dla dobra sprawy. Ale tam wrócę upewniwszy się wpierw co do osoby którą trzeba w temacie zagadnąć.
    Piotruś czas i cierpliwość i sprawę się załatwi.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 21.05.13 o 23:11 Powód: ortografia