Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 168

Wątek: Przędzalnia Grohmana szansa na wirtualizację

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Odp: Przędzalnia Grohmana szansa na wirtualizację

No nareszcie bo się doczekać nie mogłem. Oto własnie chodzi. Uznałem że ten opis trzeba zobrazować zdjęciami i dopasować do planu. Nieprzypadkowo. Pomieszczenia wewnątrz są na dzień dzisiejszy "rozgruzowane" w stosunku do planu. Poza tym ja dostrzegam błąd na tym małym planie tzn. ul. Magazynowa/Prywatna powinna być moim zdaniem narysowana pod rysunkiem klatki schodowej, bo ja na niej stałem, robiąc to zdjęcie wyżej. A na planie została narysowana, jakby od strony zachodniej.

Wracając do zdjęcia i planu to zdjęcie zostało zrobione w lewym (patrząc na zdjęcie) wąskim prostokącie
    przedsatia widok na zaplecze klatki schodowej i prawy prostokąt na północ. Po prawej stronie widać ruiny klatki schodowej a po lewej mały korytarz będący rodzajem przejścia z głównej hali do mniejszych pomieszczeń w części widocznej od północy. Ale gdyby stanąc tyłem do klatki schodowej i spojżeć na wprost (na zachód) zobaczymy to
    i to jest właśnie coś co ja nazwałem szybem wentylacyjnym, a co na małym planie narysowane jest jako ciąg wąskich prostokątów.
    Za chwilę pokażę zdjęcia od strony głównej hali, które to potwierdzą.

---------- Post dodany o 13:42 ---------- Poprzedni post był o 13:14 ----------

To co na I piętrze widać jako otchłań w ruinach, z głównej hali na II piętrze widać tak
    a od strony zachodniej w kierunku wschodnim, tak(I pietro)

---------- Post dodany o 14:34 ---------- Poprzedni post był o 13:42 ----------

a następne zdjęcie zostało wykonane na najwyższej kodygnacji(tej dobudowanej) też widać tu jeszcze pozostałości rur wentylacyjnych i przejściówkę do skrajnie północnych pomieszczeń.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Kończę na razie temat szybu wentylacyjnego, w razie pytań chętnie odpowiem. Pozostajemy jednak w rejonie opisanej wyżej klatki schodowej. To zdjęcie przedstawia klatkę schodową na poziomie najwyższej kondygnacji. Zostało zrobione na wprost(na wschód) i pokazuje również dodatkowe drabiniaste wejście na dach fabryki.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Z ostatniej chwili z Gdańska:
    Cytat Zamieszczone przez Gdańsk dicit
    Studenci już pracują nad zdjęciami, które dałem im w ostatnim tygodniu. Co do ich prac, miałbym wątpliwości, że wszystkie będą super, natomiast zapewne parę udanych z tych 60 się wybierze To co modelują, to budynek, w stanie nowości, na podstawie tego opłakanego stanu, który widać na fotach.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Gryphoon
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Robią bryłę czy wnętrza?
    C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
    Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
    Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Świetna nowina Saboorku

---------- Post dodany o 23:07 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------

Ciekawą funkcję w przędzalni spełniała(moim zdaniem) cała część północnych pomieszczeń, tzn tych od opisywanej wyżej klatki schodowej na prawo. Nie byłem niestety we wnętrzu na 2 piętrze. Wogóle większość tych zdjęć powstawała pod pewnym strachem. Bo gdy my robiliśmy zdjęcia, obok nas grasowali osobnicy z młotkami i wykuwali co się dało. Nie wszędzie dało się wejść z obawy przed wypadkiem. Ale do rzeczy.
    Na zewnętrznych zdjęciach północnej ściany widać na wysokości II piętra żelazne sztaby wystające z budynku. Wysokość okien w miejscu gdzie te sztaby wystają na zewnątrz, podpowiada mi, że mogła tam być suwnica transportowa lub wręcz niewielki dźwig.

Do takiego wniosku skłania mnie fakt, że blisko północnych ścian na zewnątrz były tory kolejowe zapewne towarowej bocznicy którą do fabryki dowożono wagonami bawełnę, i tam była dźwigiem lub suwnicą zdejmowana i ładowana od razu do fabrycznych magazynów w części północnej na każdym piętrze. Nie mam niestety zdjęcia, bo już do Saboora poszły, ale jeszcze wykonam dodatki i pokażę.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Gryphoon Zobacz posta
    Robią bryłę czy wnętrza?
    Bryłę, dawajcie wnętrza następny zespół będzie robił wnętrze, ale musi mieć z czego.
    To inna grupa oni mogą zacząć troszkę później.
    Foty z opisem: w jakiej części kompleksu się to znajduje.

---------- Post dodany o 23:25 ---------- Poprzedni post był o 23:20 ----------

reasumując: musimy mieć komplet(360o) bryłę budynku obfoconą i jak najwięcej fot wnętrz(proszę o zdrowy rozsądek grozi zawaleniem)
    BIKER - działaj u architektów.
    Padam na pysk.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

W temacie posta wyżej postaram się jutro o dodatkowe foty, ale jeśli masz to co wyszło ode mnie, zobacz ŚCIANA PÓŁNOCNA.

A tu do wglądy główna hala z III piętra albo inaczej z nadbudówki. Zdjęcie nie jest "na wprost" ale ściana po lewej stronie to zachód, a bardziej po prawej to północ- widać tam szyb wentylacyjny z fragmentem rur.

---------- Post dodany o 23:34 ---------- Poprzedni post był o 23:31 ----------

a tutaj zdjęcie na wprost czyli na zachodnią stronę też z III piętra

---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post był o 23:34 ----------

Piotruś rozmowa + ew wizyta nagrana. A dodatkowe foty będa na pewno z całości też. Tu jest tablica z opisem przędzalni

a tu widok całej ściany od zachodu. Ten biały budynek dobudowany do całości, to byłe momieszczenie maszyny parowej. W orginale był tam również komin (patrz tablica).

---------- Post dodany o 23:50 ---------- Poprzedni post był o 23:48 ----------

dalszy ciąg jutro, trzymaj się. Damy radę. Na mnie już pora, wstaje o 4 rano.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Ważne! potrzeba zdjęć całego budynku!!
    Pilne!!!

Nie części, a całości poszczególnych ścian. Jedna fota = jedna ściana.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Ważne! potrzeba zdjęć całego budynku!!
    Pilne!!!

Nie części, a całości poszczególnych ścian. Jedna fota = jedna ściana.
    Jak se przyjedziesz to se zrobisz. Nikt w Łodzi nie ma rybki? Rybka od zachodu, wschodu, połnocy i południa. I jest wszystko....

Saboor, to jak orka na ugorze.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Andrzeju czemu siejesz zwątpienie. Ja rybki nie mam, tylko 14-42. Co było można wysłałem, reszta jest w trakcie. Trochę to potrwa bo z dyspozycja troche kiepsko. Ale zdjęcia będą na pewno.

Poczekajcie zaraz zobaczę czy czegoś nie mam na kartach w aparacie.
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 16.05.13 o 16:18