Strona 13 z 17 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 168

Wątek: Przędzalnia Grohmana szansa na wirtualizację

barmichal76
    Gość

Odp: Przędzalnia Grohmana szansa na wirtualizację

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Michale ja wiem. Tylko zastanawia mnie dlaczego fabryczny budynek w stanie ruiny ze 150 letnią historią, jest przez nich traktowany jak widmo, albo wyłącznie pozostałość po Uniontexie. Ale to może ja.......
    Podejrzewam, że wynika to właśnie z faktu, że jesteś osobiście zaangażowany.
    Zamysłem artukułu było, żeby pokazać jak Księży Młyn zmienia się pozytywnie. Przyznasz, że przędzalnia cienkoprzędna nie jest najlepszym tego przykładem. To tak jakby inwestorom przyjeżdzającym do Łodzi i nocującym w Hotelu Andel's zamiast Piotrkowskiej i Manufaktury pokazać stare osiedle robotnicze przy Ogrodowej.
    Twoja przędzalnia to temat na zupełnie inny artykuł.

Pozdr

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Michałku ja doskonale rozumiem co piszesz i się z Tobą zgadzam. Księży młyn to wspaniałe miejsce, może nawet cenniejsze w historii fabrycznej Łodzi, niż fabryka i pałace Poznańskiego. Tu jest więcej w jednym miejscu, jest niepowtarzalny klimat i sporo perspektyw na fajne pokazanie naszego miasta. Tak jestem zaangażowany, ale może głównie dlatego że sporo się na Księżym młynie zmienia, dookoła ruin tej przędzalni, a to niechybnie oznacza jej zburzenie. To jest chyba tylko kwestia czasu. Sam sobie odpowiedz, do czego będą pasowały ruiny tej fabryki, skoro dookoła się wszystko ....zrewitalizuje. Przyjdą saperzy, odliczą odchył i będzie........bum.
    Chciałbym się mylić, ale sądzę że chyba wielu osobom o to chodzi, a na takie rozwiązanie tylko czeka dzielny właściciel. I żaden konsrwator temu nie zapobiegnie.

I to wszystko od tej strony tematu ode mnie.
    A bardziej realnie............mam na płycie orginalne skany planów naszej przędzalni. Odebrałem je dzisiaj z archiwum przy pl. Wolności.
    Mój trud w ich zdobyciu dedykuję ...Saboorowi, za to że on chciał...a mnie nie wypadało nie chcieć.
    Bo ta nieszczęsna przędzalnia to fragment historii mojej Łodzi, a ja jakoś nie chciałem wybić sobie tego z głowy.
    Pozdrowerki

barmichal76
    Gość

Pewnie rzeczywiście przed cienkoprzędną raczej smutny koniec. Nie jestem z tego powodu zadowolony, tak jak zły byłem kiedy znikały a to zajezdnia przy Dąbrowskiego czy wille/pałacyki przy Zgierskiej i Północnej. Jeśli są szanse prawne na ukaranie właścicieli to byłoby świetnie. Jeśli nie to może trzeba zmienić prawo. Może gdyby w ramach rekompensaty za nie utrzymywanie obiektu w odpowiednim stanie można było odebrać działkę? Nie wiem, czy to podziała - nie jestem specjalistą.
    Fakty są takie, że teraz rzeczywiście lepiej byłoby dla całości Księżego Młyna, żeby ruiny przędzalni zniknęły.
    Tym bardziej chwała Tobie i Saboorowi za konsekwencję i poświęcenie swego czasu dla ratowania przynajmniej "wirtualnej" wersji.

Pozdr

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Tym bardziej chwała Tobie i Saboorowi za konsekwencję i poświęcenie swego czasu dla ratowania przynajmniej "wirtualnej" wersji.
    Pozdr
    Aj tam, zaraz chwała... przecież nie można dopuścić, żeby zaginęła pamięć o jednym z Wielkich Budowniczych miasta Łódź.
    A sama przędzalnia cienkoprzędna na owe czasy to była perełka i architektury przemysłowej i technologicznie niesamowicie
    rozwinięta(oj będzie z tym roboty )
    Działam dalej i nie odpuszczę a i ekipa kroi się znakomita.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

No i właśnie dlatego ja bardzo chciałem się do Saboorowego pomysłu dołożyć. Taq fabryka nie zasługuje na taki los, nawet teraz w tych dziwnych czasach, w których o wszystkim decydują pieniądze. To kultowy objekt w obliczu Księżego młyna. Dowiedziałem się że są przymiarki aby te ruiny właścicielowi odebrać, za celowe doprowadzanie do dewastacji i pewnie z innych powodów też. I tak powinno się zrobić. Nie powinno się dopuścić do zburzenia tego objektu, tylko podjąć działania do jego odratowania. To nie jest nierealne. Lepiej późno niż za późno. Przykłady złodziejskiej prywatyzacji powinny czegoś nauczyć............oby.

Może jestem naiwny, ale bardzo bym chciał aby pomysł Saboora pokazany na gotowo, obudził rozsądek i pomógł w odtworzeniu tego budynku do celów społecznych. On jest tego wart, bo inaczej znów będziemy polakami mądrymi po szkodzie.

---------- Post dodany o 17:43 ---------- Poprzedni post był o 17:35 ----------

Piotruś masz we mnie alianta . Mam plany ale zapisane są w TiFFA-ch.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

No i właśnie dlatego ja bardzo chciałem się do Saboorowego pomysłu dołożyć. Taq fabryka nie zasługuje na taki los, nawet teraz w tych dziwnych czasach, w których o wszystkim decydują pieniądze. To kultowy objekt w obliczu Księżego młyna. Dowiedziałem się że są przymiarki aby te ruiny właścicielowi odebrać, za celowe doprowadzanie do dewastacji i pewnie z innych powodów też. I tak powinno się zrobić. Nie powinno się dopuścić do zburzenia tego objektu, tylko podjąć działania do jego odratowania. To nie jest nierealne. Lepiej późno niż za późno. Przykłady złodziejskiej prywatyzacji powinny czegoś nauczyć............oby.

Może jestem naiwny, ale bardzo bym chciał aby pomysł Saboora pokazany na gotowo, obudził rozsądek i pomógł w odtworzeniu tego budynku do celów społecznych. On jest tego wart, bo inaczej znów będziemy polakami mądrymi po szkodzie.

---------- Post dodany o 17:43 ---------- Poprzedni post był o 17:35 ----------

Piotruś masz we mnie alianta . Mam plany ale zapisane są w TiFFA-ch.
    Wrzuć ma gmail dysk.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Trochę to trwało, ale chyba powoli wchodzą.
    Potwierdź że czytasz.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Trochę to trwało, ale chyba powoli wchodzą.
    Potwierdź że czytasz.
    Wchodzą, wchodzą.
    edit:
    piękne foty w tiff
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 28.06.13 o 18:42

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Mam nadzieję że te wersje planów się przydadzą, co w niczym nie zmienia faktu, że jestem jeszcze dogadany na poszukiwania w archiwum zdjęć objektu. Co się uda zobaczyć- nie wiem. Ale jak to będzie możliwe, załatwię co ciekawsze zdjęcia.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Mam nadzieję że te wersje planów się przydadzą, co w niczym nie zmienia faktu, że jestem jeszcze dogadany na poszukiwania w archiwum zdjęć objektu. Co się uda zobaczyć- nie wiem. Ale jak to będzie możliwe, załatwię co ciekawsze zdjęcia.
    Panowie 3d-eowcy są w trakcie tworzenia scenariusza, byli w Łodzi i na terenie przędzalni.... oni wszędzie wlezą.