Witam ponownie.
Oj nakręciła mnie ta nieszczęsna przędzalnia, ale tak jakoś mi żal tej fabryki i złośc we mnie siedzi za takie jej potraktowanie.
No dobra dośc sentymentów, mam trochę świeżych nowin, ale najpierw informacja korygująca. W poście nr 65 pokazałem dokumet (załącznik 5) na którym widac orginalny zarys budynku fabryki z podziałem na najważniejsze elementy. Postanowiłem pokazać ten plan jeszcze raz dla zobrazowania całości i skorygowania pewnego mylnego rozumowania, któremu i ja uległem.
1.
W tej wersji rysunek został obrócony w prawo. Mamy więc u dołu rys. stronę południową i taki mały prostokąt równoległy do dzisiejszej ul. Tymienieckiego. Do niego jeszcze wróce.
Na rys jest opis pomieszczeń i co ciekawe okazuje się że cały parterowy kompleks patrząc od wieży w dół rys. to była....tkalnia żakardowa. A ja już nie pamiętam na podstawie jakich informacji, byłem przekonany że w tym miejscu były warsztaty fabryczne i centrala telefoniczna. Ten dział fabryki oznaczono na rys. jako nr. 47 Był on dobudowywany w 3 etapach, zanim powstała całość widoczna na rys. Dziś jest tam resztka betonowych podłóg z których powyrastały gęste krzaczory.
A ten mały prostokąt do którego objecałem wrócić to.........miejsce na duże rurociągi- prawdopodobnie część wentylacji. Miejsce to znacie z mojego wspólnego focenia z CzaRmaxem jako:
2.
Saboor juz dostał sfocony wczoraj materiał, ale to raczej będzie podglądówka. Znam już miejsce, gdzie postaram się zdobyć orginały.
I to by było na tyle, ale ......CDN![]()