Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Jak się zachować podczas chrztu w kościele?

| OlyJedi Awatar youlekart
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    widze że kościół jest w srodku biały czyli wsumie nie masz się co bać . Zawsze to lepiej niż ciemne ściany . Imaczej swiatło sie rozchodzi .powodzenia
    YoulekArt Juliusz Zełudkowski
    www.yart.5x.pl

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    I wazne zebys sie ubral odpowiednio, bo nie wyobrazam sobie fotografa-obdartusa. Wtedy na pewno bedzie strakcją.
    Tak jak napisałem - nie wyobrażam sobie pójść normalnie nieodpowiednio ubrany do kościoła (a już tym bardziej jako fotograf). Tym bardziej, że są to moi przyjaciele i jeszcze potem idę na imprezę do domu
    Jutro zaczynam prace nad mydelniczką i testy w dużych pomieszczeniach
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    TTL lampa 45 st w górę i mydelniczka i Iso 200 max. 400. Ja tak focę śluby, chrzty i jest dobrze.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    TTL lampa 45 st w górę i mydelniczka i Iso 200 max. 400. Ja tak focę śluby, chrzty i jest dobrze.
    Dzięki - też podobnie obstawiałem co do kąta odchylenia głowicy
    Nie byłem tylko pewien czy TTL czy AUTO - ale to jeszcze przetestuję
    Jakich przysłon używasz - masz max otwartą czy trochę przymykasz? Bo to, że zdjęcia wyjdą, to się nie martwię ... ale nie chcę, żeby wyglądały jak z kompaktu Czy w takim ustawieniu tło też będzie doświetlone czy lepiej ustawić na synchronizację z długimi czasami? Potrzebujesz korygować EV aparatu lub lampy?
    Pozdrawiam, Robert

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Ev koryguję głównie na lampie , w zależności właśnie jak wychodzi. Co do AUTO to również się sprawdza, jednak wolę nie wiem czemu TTLa

Przysłony, jeżeli się da to lekko przymykam, tak na f4, f4,5 z tym, że ja mam ZD14-54. W Zd14-45 przymknięcie może spowodować, że światła będzie za mało i już tła nie wydobędziesz bez bawienia się przy dłuższych czasach.

Czy tło będzie doświetlone zależy od kościoła, jeżeli nie jest super ciemno to tak, jeżlei jednak lampa będzie w ciemnym kościele jedynym mocniejszym źródłem światła to niestety już tak fajnie nie bedzie.

Uważaj też na przepalenia, czasami TTL głupieje na białych szatach dziecka i księdza i potrafi albo prześwietlać albo niedoświetlać. Patrz cały czas na histogram i nie śpiesz się, a będzie dobrze.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Przysłony, jeżeli się da to lekko przymykam, tak na f4, f4,5 z tym, że ja mam ZD14-54. W Zd14-45 przymknięcie może spowodować, że światła będzie za mało i już tła nie wydobędziesz bez bawienia się przy dłuższych czasach.
    Trochę się obawiam czy 14-45 podoła ... coś czuję, ze na stałe ustawię ISO400 lub 640 co by nadrobić braki przysłon ... szczególnie przy zbliżeniach. 35ka może się okazać czasami zbyt wąska, a czasu na zmienianie obiektywów jak znam życie, to nie będzie. Na szczęście chrzest trwa chwilę i oby chociaż kilka ujęć wyszło, to już nie będzie źle
    Z tego co widziałem na zdjęciach z tej strony, to kościół wydaje się być dość ciemny (wąskie witraże), ale ma białe ściany, które mogą mi przyjść z pomocą Zobaczymy
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar studioart
    Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Znalazłem ten wątek, wiec tu sensowne będą moje rozważania. W zeszłym roku robiłem zdjęcia komunii z E300(14-54 i 50-200) bez lampy w jasnym kościele. Generalnie wszystkim się podobały. W tym roku mam FL-50R - i tu pytanie - Czy nie przpoprzepalam? jak ją ustawić, żeby było dobrze? 45 stopni w górę z odbiciem, czy z dyfuzorem? AUTO? Czy targać ze sobą na jednym ramieniu E300 z 14-54 a na drugim E510 z 50-200 i lampą? Czy zastosować inne kombinacje i czy czasem dwie puszki nie będą bardziej przeszkadzały niż szybka wymiana szkieł z torby i włączanie lub wyłączanie lampy? Jutro komunia więc wielki sprawdzian. Kolejne pytanie jak kadrować, żeby było przyjemnie i profesjonalnie - bardziej chodzi o tło? Dziękuję za wypowiedzi.
    PS. Fotografuję wszystkie dzieci.
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
    Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wszystko zalezy od kościoła... Idź wcześniej i pocwicz... najlepiej na jakiejść próbie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar studioart
    Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dziękuję za rady. W/W to właśnie są dobre praktyki. Taki know how. Dalej nie wiem czy używać lampy z odbłyśnikiem czy dyfuzorem? Z dwoma na raz się nie da. Jak często i kiedy błyskać lampą a kiedy bez (jasny kościół)? W instrukcji pisze, że błysków to może być około 100 do 200. SIC. Po dwóch długich błyskach czekać 10 min. na to aby lampa ostygła. Myślę, że dobrze mieć dodatkowe akumulatorki do lampy i puszki. Zdecydowałem się tylko wziąść jedną puszkę i dwa szkła. tele i wide.
    Ostatnio edytowane przez studioart ; 10.05.09 o 09:39
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
    Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Mnie się podobają zdjęcia bez błysku i jak się da to w ogóle nie błyskam. Nigdy nie fotografowałem komunii, ale to morze główek będzie pewnie usiane cieniami od lampy.
    Xiąc cię nie pogoni? Ostatnio modna jest wyłączność.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto