Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Jak się zachować podczas chrztu w kościele?

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Spokojnie koledzy, jeżeli się za coś biorę, to robie to porządnie W jeansach do kościoła nie pójdę (w wyjściowym dresie tym bardziej ) Z księdzem też na pewno wcześniej porozmawiam

luc4s - big thx Z tego co piszesz, to w czasie mszy (poza samym chrztem) pozostanie mi tylko 14-45 i ISO800-1600 a w niedalekiej przyszłości wymiana na 14-54 ... bo na długim końcu, to sobie nie poszaleję ... W najbliższy weekend chyba skoczę do paru kościołów i sprawdzę jak się sprawuje lampa w takich sytuacjach. A jak w ogóle się poruszasz z tym monopodem - nie przeszkadza Tobie? Masz jakiś składany czy chodzisz z takim drągiem? W końcu to nie statyw, ale mimo wszystko ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Z monpodem jest bardzo wygodnie. Ja kupiłem na allegro za 160 zł z głowicą kulową. Monopod się składa więc razem z głowicą regulujesz sobie wysokość i kąt odpowiednio do kadru. Ja ostatnio robiłem sporo zdjęć z pozycji prawie klęczącej. Aparat możesz w każdej chwili szybko odpiąć a monopod zostawić gdzieś koło ławki. Inwestycja nie jest wielka a bardzo pomocna, zwłaszcza z ciemnym 14-45. Z monpodem możesz sporo ograniczyć ISO. Przy zakupie polecam monopod z głowicą kulową. Drąg po złożeniu ma jakieś 45 cm długości.

The z00m
    Gość

Re: Jak się zachować podczas chrztu w kościele?

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Witajcie,

Za tydzień będę w ramach przysługi koleżeńskiej robił zdjęcia przyjaciołom na chrzcinach ich córeczki. Ze względu na to, że będzie to mój pierwszy tego typu event, to mam pytanie - w których momentach mszy można robić zdjęcia? To, że podczas samego chrztu, to wiem, ale chciałbym im zrobić też trochę takich nieplanowanych, "z zaskoczenia". A że na 100% będę robił z lampą, to nie chcę się narazić księdzu ...

Byłbym wdzięczny za wszelkie dobre rady
    Z własnych doświadczeń wiem, że Chrzest to specyficzna uroczystość. Bardziej kameralna, cicha. Księdza się nie bój, a o pozwolenie niech rodzice dziecka zapytają i ewentualnie Cię przedstawią. Oni płacą I pamiętaj, że ksiądz też człowiek dlatego jego reakcja może być różna Radek podał Ci LINK, w którym są wyszczególnione warunki jakie musi spełnić osoba fotografująca. Hmmm... nigdy nikt ode mnie nie oczekiwał "posiadania świadectwa ukończenia specjalnego kursu organizowanego przez Kurię Diecezjalną".

Na Chrzcie inaczej niż na Komunii prawdopodobnie będziesz jedynym fotografującym. Będziesz skupiał na sobie uwagę wszystkich. Łatwiej się spalić, a każda niedyskrecja szybko zostanie zauważona. Na Komunii fotografowałem bezstresowo, na Chrzecie wielokrotnie się zawahałem czując, że w danym momencie będę "ważniejszy" od księdza i kilka razy się "spaliłem" Ważne byś miał świadomość, że musisz być bardzo dyskretny. Błysk lampy to jedno, a latanie po kościele, tłuczenie się po ławkach itd to drugie.

Tyle amatorskich rad...

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Polecam wszystkim film DVD pt. "Masters of wedding photography". Pokazane jest tam jak jeden z fotografów porusza się po kościele z aparatem i monopodem. Facet jest wszędzie a nikt go nie widzi. Można się sporo nauczyć oglądając.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat "czytania słowa Bożego, homilia (kazanie), modlitwa eucharystyczna oraz Komunia święta. W tym czasie osoby fotografujące lub filmujące nie mogą się poruszać w kościele, bo przeszkadza to celebransowi i pozostałym uczestnikom liturgii."
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    RobertW3D albo wysokie iso, albo walka na świetle zastanym, możesz zawsze aparat oprzeć gdzieś o ławkę i robić przy dłuższych czasach. Również fajne efekty wychodzą np. przy czasie 1/15 gdzie lampą doświetlasz tylko pierwszy plan, a tło ładnie wychodzi w świetle zastanym.

Trzymaj się podstawowej zasady, masz fotografować tak, jakby Cię tam nie było. Oczywiście w momencie samego chrztu tak się nie da i trzeba trochę pobłyskać, ale myślę do tego i ksiądz i ludzie w kościele sa przyzwyczajeni i jest to całkowicie normalne. A jeżeli ksiądz coś by mruczał, to wytłumacz mu, że chrzest jest na tyle ważnym sakramentem w życiu dziecka, iż należy go sfotografować, aby przez te zdjęcia w przyszłości dzieciak mógł pogłębiać swoją wiarę, albo nawet żeby były dla niego drogowskazem do nawrócenia gdy zbłądzi. Normalny ksiądz to wie i i nie robi żadnych problemów, ale czasami zdarzają się nienormalni, którzy minęli się z powołaniem, wtedy takie kazanko może pomóc.

Tak mi to tłumaczył kiedyś jeden ksiądz, który się zna na prawie liturgicznym i na codzień pracuje w redakcji programów katolickich w TVP.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dziękuję Wam bardzo za wskazówki Postaram się do nich zastosować
    Najbardziej się boje właśnie tego, że stanę się główną atrakcją mszy (albo się spalę) ... jeżeli ksiądz będzie przynudzał, to wtedy wszyscy będą się automatycznie na mnie patrzeć (ciut jak BigBrother ) Z tego co patrzyłem po stronach internetowych, to większość parafii w Pruszkowie to kościoły z czerwonej cegły - z 1. strony to o tyle dobrze, bo są kameralne i nie będę się rzucał w oczy. Z drugiej będzie ciemno jak w norze ... a wtedy o zdjęciach w świetle zastanym mogę zapomnieć ... Ostatnio na grillu robiłem zdjęcia przy ISO800-1600 (czasami tylko wspomagałem się wbudowaną lampą z dyfuzorem własnej roboty - FLki jeszcze nie miałem)i na niektóre po przeciągnięciu ich przez NeatImage'a nawet da się patrzeć (jak będę miał chwilę, to wrzucę do oceny ... ) ale co innego testowanie możliwości przy grillu a co innego pełna powaga w kościele ... FLkę już zaczynam czuć, ale jeszcze wiele nauki przede mną. Trybom Auto i TTL ufam, ale póki co tak w 50% .... Zapowiada się pracowity weekend pełen testów
    Pozdrawiam, Robert

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    A masz jakąś mydelniczkę na FLkę?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    A masz jakąś mydelniczkę na FLkę?
    Jeszcze nie - muszę nad nią popracować w domu ... a patanet z wizytówką nie wystarczy?

A tak odnośnie samej uroczystości, to już jestem w miarę spokojny - dowiedziałem się, ze to jest msza typowo dla dzieci i każdy będzie się patrzył co wyprawiają dzieci a nie ja
    Co zaś się tyczy samej parafii - http://www.parafia_w_pruszkowie.republika.pl/ Był tam (albo w podobnym miejscu) już ktoś?
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    I wazne zebys sie ubral odpowiednio, bo nie wyobrazam sobie fotografa-obdartusa. Wtedy na pewno bedzie strakcją.
    ...był Olek jest A6000