Kwestia tego co się fotografuje. Ja bez zakresu 24-200mm (dla małego obrazka) fotografowania sobie nie wyobrażam. 19 i 500mm też się przydaje
Ale marzy mi się E-PL5 w cenie E-LP3 z zapiętym na stałe 20/1,7. Jeszcze rok![]()
Kwestia tego co się fotografuje. Ja bez zakresu 24-200mm (dla małego obrazka) fotografowania sobie nie wyobrażam. 19 i 500mm też się przydaje
Ale marzy mi się E-PL5 w cenie E-LP3 z zapiętym na stałe 20/1,7. Jeszcze rok![]()
Aparat z przyspawanym szkłem, ma niewątpliwie tą zaletę, że nie wodzi na pokuszenie zakupu innych szkieł. Ale poza tym winien jeszcze coś dodatkowo zaoferować ... np. mały gabaryt ta jak Ricoh GR
http://camerasize.com/compare/#454,395
Jakby ktoś nie wiedział to Ricoh ten ma matrycę aps-c i ekwiwalent 28mm, z opcją przełączenia na 35mm (ale kosztem pozbycia się 6mpix - ale 10 to i tak wystarczająco dużo). Najważniejsze, że ma wbudowane błyskadełko, stopkę na lampę zewnętrzną i gabaryt do kieszeni.
---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post był o 17:14 ----------
Ani za rok ani za dwa nie będzie majowej ceny dla E-PL5, no chyba, że skok w jakości matrycy w E-PL7 będzie taki jak różnica pomiędzy 3 i 5, w co wątpię.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.05.13 o 19:23
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja do dzisiaj się mylę i czasem przykładam aparat do oka, a kupiłem e-pl1 już kilka lat temu.
Niemniej jakoś wolę mieć wbudowaną lampkę o LP 7 niż wizjer, którego zaletę uważam za drugorzędną.
Przekonałeś mnie właśnie już prawie do zakupu 17mm 1,8... w końcu mam optyczny VF-1, który się kurzy.
Oj tak - super szkiełko. Uzbierać sobie potem na taki zestaw: OM-D + 17mm 0,95 + VF-1...
Dokładnie - jeśli to prawda, że ma być ta sama matryca, to nie martwiłbym się tak o dynamikę ISO 100.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 7.05.13 o 23:40
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
ceny...
wg plotek, wizjerek VF-4 ma kosztować 32000 JPY, to jest 50% ceny Olympusa 75mm na japońskim Amazonie,
gdyby zastosować tą analogię, daje to co najmniej 1500 zł![]()
E-M5 | 12-40 | 75
Czyli bedzie tak jak pisałem wcześniej, to potwierdza to, że PENy nigdy nie będą miały wbudowanego wizjera EVF. Przynajmniej w modelach E-P, E-PM za mały więc pewnie też będzie bez EVF, może jedyna nadzieja w linii E-PL na jakiś odpowiednik VF-3 ...
PS
Niewykluczone, że VF-4 jest testem wizjera jaki pojawi się w następcy E-5 ... a może następca E-5 i OMD E-M5 spotkają się w tym samym body?
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 8.05.13 o 11:42
Może jak wyjdzie nex-8 w cenie E-P5, który jak oba jego poprzedniki będzie miał i wizjer i lampkę wbudowaną i parę innych nowości,
to Oly może w końcu zauważy, że należy zrobić coś z ceną lub/i specyfikacją oferowanych aparatów... oby.
Niemniej widząc, co oferuje konkurencja więcej jak 1000$ na start za E-P5 bym nie chciał widzieć... nadzieja umiera ostatnia![]()
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Stawiam na 899 ojro na początek.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb