Może nie ma rewolucji, ale są wszystkie bajery potrzebne do tego by nie odstawać od konkurencji :P Znając Olka i licząc który to już Pen, wszystko pewnie jest też dopracowane. A to jednak fajnie jak takie "głupotki" jak żywotność baterii, celność AF, logika menu (ciekawe czy coś tu poprawili...), czułość guziczków itp. są na dobrym poziomie. Mi się podoba nowy pen. Jest odchylany nie-panoramiczny ekran i stabilizacja z omd, fajnie wygląda i ma zalety wcześniejszych penów. Jest większy od pl-5 i ma więcej kółeczek. Wpakowali te wszystkie wifi i focus peakingi do środka żeby uzasadnić cenę, bo pewnie będzie nietani... Natomiast jeśli ta cena nie będzie kompletnie z kosmosu to oddam moje e-500 w dobre ręcę i przygarnę e-p5.
No dobrze, to ile toto może kosztować?
Nie powinno być droższe od obecnej ceny OMD, za to na pewno będzie droższe od EPL-5.
Zatem forumowi szamani, analitycy rynkowi i wróżbici od marketingu... ile?
Zawsze jednak trzeba brać pod uwagę cenę dołączanego wizjera, bo to podnosi koszty zakupu pełnosprawnego zestawu...
No nie wiem jak rozwiązać to matematyczne zadanie![]()
Jakoś wątpię w ten focus peaking, wcześniej czytałem w jakimś wywiadzie, że Olympus na razie tego nie planuje wprowadzać.
Chyba, że wprowadzą to też do E-M5 w którymś z nowych firmware.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Pewnie będzie kosztować podobnie, co E-P3 w chwili pojawienia się w sprzedaży. Jeśli 17-tka f/1,8 ma być w kicie, to taki zestaw będzie wart tyle, co OM-D z 12-50.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Sądzę, że puszka będzie za około 3.000 zł. Jeśli faktycznie ma być 17-tka w kicie, to wtedy trzeba by liczyć 5.000 zł.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wg mnie Olek pozycjonuje trochę wyżej E-P5 niż E-P3,E-P2. Aparat pojawił się dłuższy czas po premierze nowych Penów, ma lepszą stabilizacje, specjalnie zaprojektowany opcjonalny wizjer i budowę retro z dodatkowym pokrętłem.
Nie może też konkurować z OMD. Możliwe, że będzie sprzedawany w jakiś zestawach aparat + zoom i stałka w cenie OMD z kitem.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)