Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 213

Wątek: Olympus PEN E-P5 - Przecieki

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-P5

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Chcesz powiedzieć, że Ty lubisz płacić za coś, z czego nie korzystasz? W takim razie przyznam, że filozofia życiowa Twojej babci jest mi znacznie bliższa, niż Twoja.

Ależ ja widzę zalety GPSu w amatorskim aparacie. Wabienie gadżeciaży, użytkowników smartfonów, Playstation, tabletów, chodzących po mieście ze słuchawką bluetooth za uchem - to bardzo ważna zaleta.

Witam !

Generalizujesz fakty jak zwykle

Zrozum, to ze nie potrzebujesz GPS-a w aparacie nie oznacza, ze Olympus ma tego nie zaoferowac w swoich aparatach
    Natomiast kwestia ceny za GPS za ktory musialbys zaplacic wiecej to nie zartuj... Sprawdz sobie w internecie ile kosztuje malpka z GPS a ile
    kosztuje aparat klasy OMD czy ile moze kosztowac EP-5.

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 23:04 ---------- Poprzedni post był o 22:59 ----------

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    GPS moze i jest malo uzytecznym bajerem (choc czasem moze fajnym, zeby zobaczyc, gdzie zdjecie bylo wykonane), ale skoro daja i mozna wylaczyc, to nie ma co narzekac. Wi-Fi fajne, ale tylko do JPEGow, do przesylania RAWow co najmniej 10x wolniejsze niz sredniej jakosci czytnik kart niestety...
    Witaj !

Sylwek bardzo rozsadnie myslisz i popieram Twoje zdanie, ze trzeba sie cieszyc ze aparat cos ma wiecej co mozna wykorzystac a jak
    ktos tego nie chce to nie musi uzywac bez marudzenia, ze trzeba wydac wiecej kasy

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 23:10 ---------- Poprzedni post był o 23:04 ----------

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta

No, przesensowny. Zamiast zrobić klienta sieciowego, zrobili serwer. I teraz zamiast łączyć się przez router z siecią domową, należałoby za każdym razem przełączać się z routera na aparat. W najlepszym razie kilkadziesiąt sekund (i potem tyle samo trwa odkręcanie). Wsadzić kartę w czytnik - 2 sekundy pracy. Szybkość dostępu ograniczona szybkością karty. Kolejny przykład na tak zwaną lepszość lodówki z internetem nad lodówką bez internetu
    Witam !

Nie wiem jak Olympus rozwiazal polaczenie WiFi z tego aparatu z komputerem ale przelaczenie w laptopie z Routera na inne zrodlo WiFi to 2 klikniecia myszka i
    jakos nigdy z tym problemu nie mialem. Zakladam, ze wczesniej skonfigurowano te dwa polaczenia wprowadzajac uprzednio haslo dostepu.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Zrozum, to ze nie potrzebujesz GPS-a w aparacie nie oznacza, ze Olympus ma tego nie zaoferowac w swoich aparatach
    Zawsze jak z Tobą o czymś dyskutuję, to za każdym razem zmuszony jestem wypowiedzieć to zdanie: czytaj ze zrozumieniem.

Nigdzie nie pisałem, że Olympus ma nie oferować GPSu w swoich aparat. Pisałem tylko, dlaczego nie zaoferował go w E-P5 - bo to ficzer, który jest wabikiem na zupełnie innego klienta, niż ten, do którego ten aparat jest kierowany.

Sprawdz sobie w internecie ile kosztuje malpka z GPS a ile kosztuje aparat klasy OMD czy ile moze kosztowac EP-5.
    Nie ważne, ile to kosztuje. Taki moduł GPS może być wart kilkanaście dolarów. Wolałbym ich jednak nie płacić... Jakby tak z aparatów powyrzucać parę takich zbędnych gadżetów, którymi podniecają się tylko czytelnicy magazynu "Logo", i na każdym z nich zaoszczędzić parę złotych, to te aparaty byłyby o połowę tańsze.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Zawsze jak z Tobą o czymś dyskutuję, to za każdym razem zmuszony jestem wypowiedzieć to zdanie: czytaj ze zrozumieniem.

Nigdzie nie pisałem, że Olympus ma nie oferować GPSu w swoich aparat. Pisałem tylko, dlaczego nie zaoferował go w E-P5 - bo to ficzer, który jest wabikiem na zupełnie innego klienta, niż ten, do którego ten aparat jest kierowany.

Nie ważne, ile to kosztuje. Taki moduł GPS może być wart kilkanaście dolarów. Wolałbym ich jednak nie płacić... Jakby tak z aparatów powyrzucać parę takich zbędnych gadżetów, którymi podniecają się tylko czytelnicy magazynu "Logo", i na każdym z nich zaoszczędzić parę złotych, to te aparaty byłyby o połowę tańsze.
    Witam !

A skad wiesz dla jakiego klienta jest oferowany EP-5 ?
    Skad wiesz, czy na pewno modul GPS bylby dla klienta kupujacego EP-5 zbedny ?

Co do placenia za to czego nie potrzebujesz to zawsze mozesz miec uwagi to tego, ze kupiles aparat i nie wykorzystujesz
    w 100% tego co oferuje ale jednak zaplaciles za cos z czego nie korzystasz

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Bo to nie jest pierwszy na świecie aparat fotograficzny. Były już setki podobnych. I nie trzeba się doktoryzować z historii przemysłu fotograficznego, żeby wiedzieć, jakie cechy użytkowe aparatów były na przestrzeni lat adresowane do różnych grup odbiorców o różnych potrzebach.

Skad wiesz, czy na pewno modul GPS bylby dla klienta kupujacego EP-5 zbedny ?
    Jest taki proces myślowy, który zwie się indukcją. Jeśli wiesz, że Twój sąsiad, Twoja babcia i Twój pies mają wątrobę, to tenże proces myślowy pozwoli Ci wywnioskować, że wszystkie ssaki mają wątroby. Otóż jak przyjrzysz się uważnie, do czego i w jaki sposób zaawansowani amatorzy lub tzw. entuzjaści używają aparatu, jakie cechy sprawiają, że wybierają właśnie taki model, a nie inny oraz jak działa GPS w aparacie i do czego można go wykorzystać, to istnieje duża szansa, że uznasz, że GPS w aparacie jest im niepotrzebny, bo albo nie będą go potrzebować, albo użyją znacznie lepszego urządzenia.

Co do placenia za to czego nie potrzebujesz to zawsze mozesz miec uwagi to tego, ze kupiles aparat i nie wykorzystujesz
    w 100% tego co oferuje ale jednak zaplaciles za cos z czego nie korzystasz
    Oczywiście, że mogę mieć uwagi. I często je mam.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Nie wiem jak Olympus rozwiazal polaczenie WiFi z tego aparatu z komputerem ale przelaczenie w laptopie z Routera na inne zrodlo WiFi to 2 klikniecia myszka ijakos nigdy z tym problemu nie mialem.
    Ja mam - jak każdy, kto poważnie myśli o fotografii, nie używam laptopa tylko dużego peceta, a wifi mam z routera, z którego nie da się zrobić klienta (w każdym razie nie w dwie sekundy, jeśli w ogóle).
    Ale nieważne, nawet jakby to działało i tak bym tego nie używał, bo najzwyczajniej działałoby wolniej od czytnika.
    Jeden rzut oka i już wiadomo - dla lansera. ''Nie znam się, ale lubię mieć dużo w menu''. Po prawdzie, żaden pen nigdy nie był projektowany z inną myślą. Dlatego ich używanie jest tak niewygodne i gdyby nie oferowały dobrego obrazu, nie dotknąłbym tego nawet kijem (jak było z lustrami olka, które były trochę bardziej ergonomiczne, ale obrazek miały kiepściutki.
    Żeby było najśmieszniej, najbardziej ergonomiczny jest XZ1/2 ze swoimi customami i szybkim resetem nastaw.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Bo to nie jest pierwszy na świecie aparat fotograficzny. Były już setki podobnych. I nie trzeba się doktoryzować z historii przemysłu fotograficznego, żeby wiedzieć, jakie cechy użytkowe aparatów były na przestrzeni lat adresowane do różnych grup odbiorców o różnych potrzebach.

Jest taki proces myślowy, który zwie się indukcją. Jeśli wiesz, że Twój sąsiad, Twoja babcia i Twój pies mają wątrobę, to tenże proces myślowy pozwoli Ci wywnioskować, że wszystkie ssaki mają wątroby. Otóż jak przyjrzysz się uważnie, do czego i w jaki sposób zaawansowani amatorzy lub tzw. entuzjaści używają aparatu, jakie cechy sprawiają, że wybierają właśnie taki model, a nie inny oraz jak działa GPS w aparacie i do czego można go wykorzystać, to istnieje duża szansa, że uznasz, że GPS w aparacie jest im niepotrzebny, bo albo nie będą go potrzebować, albo użyją znacznie lepszego urządzenia.

Oczywiście, że mogę mieć uwagi. I często je mam.

Witam !

Nadal nie wyjasniles mi skad wiesz dla jakiego uzytkownika przeznaczony jest EP-5 i kompletnie nie przekonales mnie swoimi wywodami do
    swoich racji o nieprzydatnosci GPS-a w takim aparacie

Stad nadal uwazam, ze szkoda, ze EP-5 nie ma GPS-a i podtrzymuje to co wczesniej napisalem.

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 01:46 ---------- Poprzedni post był o 01:38 ----------

Ja mam - jak każdy, kto poważnie myśli o fotografii, nie używam laptopa tylko dużego peceta, a wifi mam z routera, z którego nie da się zrobić klienta (w każdym razie nie w dwie sekundy, jeśli w ogóle).
    Ale nieważne, nawet jakby to działało i tak bym tego nie używał, bo najzwyczajniej działałoby wolniej od czytnika.

Jeden rzut oka i już wiadomo - dla lansera. ''Nie znam się, ale lubię mieć dużo w menu''. Po prawdzie, żaden pen nigdy nie był projektowany z inną myślą. Dlatego ich używanie jest tak niewygodne i gdyby nie oferowały dobrego obrazu, nie dotknąłbym tego nawet kijem (jak było z lustrami olka, które były trochę bardziej ergonomiczne, ale obrazek miały kiepściutki.
    Żeby było najśmieszniej, najbardziej ergonomiczny jest XZ1/2 ze swoimi customami i szybkim resetem nastaw.
    Witam !

Faktycznie cos w tym jest co napisales i zaciekawiles mnie swoja opinia o penach.
    Musze przyznac, ze mam podobne odczucia, ze gdyby nie jakosc obrazu i male wymiary puszek to nie wchodzilbym w peny.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

...a zeby Darek byl szczesliwy nie mozna zrobic specjalnie dla niego GPSa do Pena zewnetrznego z zasilaniem bateryjnym? tak z tego co pamietam, ma Samsung

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria

Kompakt musi być napakowany zdobyczami techniki, które są znane przeciętnemu Kowalskiemu - inaczej Kowalski go nie kupi, bo cechy fotograficzne aparatu nic mu przecież nie mówią. Dlatego ładuje się do nich ekrany dotykowe, GPS, WiFi, napisy HD na obudowie itp. To są jedyne rzeczy, które pozwalają Kowalskiemu ocenić, czy ma do czynienia z urządzeniem zaawansowanym, czy nie.
    akurat dobry ekran dotykowy jeszcze do tego szybki af to świetny wynalazek, do zdjęć np. kotów. ePL3 i 451.8 sprawdza się lepiej niż d700 i 50.1.4 zanim się zniżę do wizjera z d700 to już kot jest w 3 innych miejscach a na epl3 jest o wiele wygodniej w efekcie mniej zdjęć ale o wiele lepsze ujęcia. i powiem to jednak jeszcze raz: nikon ma kolory z **** (mowa tu o hi iso: kolory to jest porażka !!).

a na temat ten aparat Ep5 wygląda ładniej od Ex-1, no i migawka. Po uzytkowaniu epl3 jestem teraz pewien że wizjer wcale nie jest taki niezbędny.
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Ja mam - jak każdy, kto poważnie myśli o fotografii, nie używam laptopa tylko dużego peceta
    Ludziom zdarza się podróżować i wtedy nie wożą ze sobą peceta, tylko laptopa, tableta albo komórkę, które często nie mają nawet czytników. Takie wi-fi pozwala szybko wrzucić do internetu kilka zdjęć w trakcie podróży. Oczywiście po powrocie do domu poważny fotograf wszystko sobie zgra na peceta, do tego wi-fi potrzebne nie jest, to jest oczywiste.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Do tej pory tylko jeden aparat którego używałem (a i to przejściowo tylko) miał GPS - to był Sony A55 - wszystkie inne nie miały i dało się bez problemu robić zdjęcia. Teraz w E-PL5 jest jakieś WiFi, nie wiem za bardzo jak działa, raz próbowałem odpalić, ale chyba zamienia aparat w serwer i wtedy można się smartfonem do niego zalogować czy innym sprzętem - jak dla mnie mało użyteczne, ale może kiedyś się przyda na jakimś wyjeździe.

Wracając do GPS to mimo że świetnie sobie radzę bez niego, to jednak czasem chciałbym go mieć wbudowany. Jakoś osobnego nie chce mi się nosić, potem synchronizować zdjęcia, itd. A pamiętam że ten z A55 działał bezproblemowo.

Jedno jest pewne, tak jak robię zdjęcia bez GPS, tak samo pewnie robiłbym z GPSem, zawsze można wyłączyć żeby baterii nie zżerał.

A GPS używałbym w sumie pewnie częściej niż WiFi. Bajer? No pewnie że tak, ale czasami pomocny, nie niezbędny, ale jak dla mnie czasami by się przydał.
    Zapraszam do albumu i galerii