Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 213

Wątek: Olympus PEN E-P5 - Przecieki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-P5

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Nazwali ten tryb LOW (około 100). Może będzie to tak samo działało jak w E-PL1.
    Może nie, bo AUTO ISO napisali że od LOW - 1600. (w E-PL1 200-1600).

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Thumbs up Odp: Olympus PEN E-P5

Cytat Zamieszczone przez anmael Zobacz posta
    migawka 60 – 1/8000 sec
    Stabilizacja do 5 EV
    ISO od 100
    Bracketing do 5 klatek po 0.3/0.7/1.0 EV
    Wbudowana lampka z LP 7, WIFI... itd
    O ile taki E-p5 wyjdzie z ww. specyfikacją to stawiam go wyżej niż om-d e-m5.
    W sumie zestaw marzeń gdyby miał wizjer, LCD ruchomy w dwóch osiach i lepszą współpracą z ZD.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    migawka 60 – 1/8000 sec
    Stabilizacja do 5 EV
    ISO od 100
    Bracketing do 5 klatek po 0.3/0.7/1.0 EV
    Wbudowana lampka z LP 7, WIFI... itd
    O ile taki E-p5 wyjdzie z ww. specyfikacją to stawiam go wyżej niż om-d e-m5.
    W sumie zestaw marzeń gdyby miał wizjer, LCD ruchomy w dwóch osiach i lepszą współpracą z ZD.
    Za dużo "gdybów")

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Do lepszej współpracy z ZD to obawiam się że bez czujników fazowych się nie obędzie.
    Zapraszam do albumu i galerii

dzarro
    Gość

Nie widzę w tym aparacie niczego co by przebijało OM-D. Funkcjonalność pod każdym względem gorsza, dodatkowe bajery nie mają większego znaczenia dla jakości zdjęć, zestaw z 17/1.8 też nie jest aż taką atrakcją, biorąc pod uwagę przeciętne walory tego szkła i jego duże wymiary(w porównaniu do 20/1.7 czy konkurencyjnych naleśników Samsunga) - w dodatku cena startowa będzie niewiele niższa od OM-D a pewnie wyższa od takiego NX-300, a nawet od NEX-6.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Nie widzę w tym aparacie niczego co by przebijało OM-D. Funkcjonalność pod każdym względem gorsza, dodatkowe bajery nie mają większego znaczenia dla jakości zdjęć, zestaw z 17/1.8 też nie jest aż taką atrakcją, biorąc pod uwagę przeciętne walory tego szkła i jego duże wymiary(w porównaniu do 20/1.7 czy konkurencyjnych naleśników Samsunga) - w dodatku cena startowa będzie niewiele niższa od OM-D a pewnie wyższa od takiego NX-300, a nawet od NEX-6.
    Ale zadaniem E-P5 nie jest przebijanie OMD - to poniekąd inne segmenty rynku - ale walka o globalną pozycję Olympusowego m4/3 na rynku foto. I tu masz rację. Zaproponowane nowe parametry, choć pożądane (pamiętacie ile było rozczarowań że OMD nie ma ani ISO 100 ani migawki 1/8000) nie są jakimś spektakularnym przełomem. Obiektyw 17/1,8 też nie jest rewelacją... I takiemu zestawowi przyjdzie walczyć z najnowszymi wynalazkami od Sony, Samsunga czy Fuji.

I to nie będzie łatwa walka. Owszem, ktoś kto w m4/3 już siedzi a na nowe "piątki" się jeszcze nie załapał może być nowym PENem zainteresowany. Ale ktoś kto rozważa dopiero wybór systemu, czy zmianę lustrzanki na bezlusterkowca będzie skutecznie kuszony przez konkurencję.

Przede wszystkim cena - na razie jej jeszcze nie znamy ale patrząc na ceny E-PL5 czy E-PM2 zapowiada się że tanio nie będzie. A za 3 czy 4 tysiące już można na rynku trochę ciekawych aparatów wyrwać. Tak, m4/3 broni się listą obiektywów ale czy to będzie argument koronny? tzw. kity w każdym systemie są podobnej jakości, a w stałkach w każdym systemie są ciekawe, warte uwagi pozycje jak i gnioty...

Dobrym przykładem konkurenta jest Fuji X-E1, gdzie na szalkach wagi z jednej strony jest odchylany ekranik a z drugiej wizjer elektroniczny. Gdzie standard (ekw. 50mm) jest u Fuji o 3-4 stówki tańszy niż Leica od Panasonica a do tego oferuje nieco lepsze rozmycie tła dla tych co rozmycie tła lubią. Gdzie aparat możemy kupić z "kitem" zaczynającym się od f2,8 fakt, któremu trochę brakuje szerokości, ale w m4/3 jako alternatywę mamy albo ciemne i raczej liche kity albo świetny Panasonic 12-35/2,8 ale niestety dosyć kosztowny.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    A
    Dobrym przykładem konkurenta jest Fuji X-E1, gdzie na szalkach wagi z jednej strony jest odchylany ekranik a z drugiej wizjer elektroniczny. Gdzie standard (ekw. 50mm) jest u Fuji o 3-4 stówki tańszy niż Leica od Panasonica a do tego oferuje nieco lepsze rozmycie tła dla tych co rozmycie tła lubią. Gdzie aparat możemy kupić z "kitem" zaczynającym się od f2,8 fakt, któremu trochę brakuje szerokości, ale w m4/3 jako alternatywę mamy albo ciemne i raczej liche kity albo świetny Panasonic 12-35/2,8 ale niestety dosyć kosztowny.
    Fuji rzeczywiście jest tani w kicie(widziałem już w MM ofertę za 4599 zł) - ale poza tym na razie zanosi się na to, że kolejne szkła będą droższe niż tańsze. Jest to spójne w tym systemie - ale jak kogoś nie stać to tej bariery nie przeskoczy. W m 4/3, przy różnych wadach i zastrzeżeniach, jednak ceny są bardziej zróżnicowane. 12-35/2.8 ma bardzo uczciwą cenę - tym bardziej, że progres po przesiadce z dobrze ocenianego 14-45 jest - nie ma co ukrywać - znaczący, a na upartego to można na tym jednym szkle poprzestać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Słabością wcześniejszych modeli Olympusa (seria 3) była kiepska matryca, odbiegająca jakością od konkurencji.
    W modelach serii 5 znacząco poprawiła się matryca, praktycznie nie odbiegająca od tego co daje konkurencja, więc nie się co dziwić cenom. A ceny są jakie są, gdyby nikt nie kupował serii 5 to pewnie cena musiała by spaść ...

PS
    Ja tam sporo gratów od Olympusa kupiłem, wszystkie działają, nic się psuje, więc nie ma co psioczyć na cenę.

PPS
    A tak swoją drogą, to szanowny Olympus mógłby dać informację czy i na kiedy przewidują fazowy AF do obsługi szkieł ZD w swoim mirrorless'ie. AF nie musi być rakieta, szybkość z E-1/300 mi wystarczy, byle ze wszystkimi szkłami.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.05.13 o 12:39

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

14 stron gdybania. A za kilka dni premiera. Nie lepiej poczekać?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    14 stron gdybania. A za kilka dni premiera. Nie lepiej poczekać?
    Na co czekać? Na śmieć forum? Toć takie premiery to forumowe paliwo napędowe.