Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 213

Wątek: Olympus PEN E-P5 - Przecieki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-P5

A mnie bardziej zastanawia kiedy będzie i w jakiej cenie nowa, czarna 75 ;p
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    E-pl5 niekoniecznie musi stanieć, w końcu e-p5 to wyższy model. Na pewno nie liczyłbym na cenę taką jak na teraz e-pl3. Cena e-pl5 poleci znacznie dopiero po premierze e-pl6, czy jak się tam będzie nazywał następca.
    wg mnie musi, bo kompletnie przestało by się sprzedawać na korzyść e-p5 (to że e-p5 to wyższy model nie ma wg mnie żadnego znaczenia). Po prostu one nie mogą być w zbliżonej cenie, tak samo jak e-p5 nie ma prawa chodzić po tyle co e-m5. Było by to z mojego punktu widzenia marketingowo NIEWYTŁUMACZALNE.
    e-pl3

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    nie czaję o co się spieracie, przecież scalak z modułem GPS to pewnie koszt kilku dolarów, doprojektowanie go do systemu pewnie też w ostatecznycm rozrachunku grosze kosztuje.... Skoro E-P5 ma kosztować ty$iaka to co by szkodziło go jednak wbudować? Na cenę na pewno by to nie wpłynęło bo cenami zupełnie inne przyczyny rządzą.

Było nie było GPS to modny gadżet i lepiej byłoby go mieć niż nie mieć. Zawszeć można wyłączyć jak komuś przeszkadza...
    Witam podczas pobytu na wczasach

No wlasnie mi dokladnie o to chodzilo, ze to nie jest nowa rzecz ten GPS w aparacie i rozwiazania sa juz dawno... Oklepane technologicznie.
    Pozoste kwestia dodania tego do aparatu i kto chce to sobie wykorzysta a kto chce nie wykorzysta i po sprawie
    To tak samo jak korzystanie lub nie z wielu dodanych opcji i funkcji w aparatach.
    Nie chce dzielic uzytkownikow na takich i owakich i wybierac jakie modele aparatow w m.4/3 sa przeznaczane do dodania czegos albo nie dodania ale
    predzej czy pozniej i tak GPS wejdzie do m.4/3 to tylko kwestia czasu

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Maciek_WM Zobacz posta
    To jest odrobinę zaskakujące jak to wszystko jedzie zasilane nostalgią i przeszłością. W dodatku funkcja narzędzia schodzi na drugi plan, przoduje estetyka wykonania.
    Akurat w przypadku E-P5 to ten retro styl sprowadza się tylko do tego, że aparat jest bardziej kanciasty i prostopadłościenny, w przeciwieństwie do konstrukcji o nowoczesnym wzornictwie z większą ilością obłości i przetłoczeń. Ale jak to wpływa na funkcjonalność? Ano nijak... Weź sobie jakiegoś NEXa czy Canona, który nie nawiązuje stylistyką do starych aparatów. I co, jest lepszym narzędziem? Nie jest, bo sterowanie ma dokładnie takie samo.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    A mnie bardziej zastanawia kiedy będzie i w jakiej cenie nowa, czarna 75 ;p
    Nie wiem czy ci to pomoże, ale czarna 12 - dla nas - kosztuje drożej niż moja srebrna "na wejściu".
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

@epicure, ale ja nie napisałem że funkcjonalność kuleje. Właściwie o "funkcjonalności" to nic nie napisałem ;p Chodzi mi tylko o "funkcję" aparatu jako takiego. Czyli to że aparat daje możliwość zrobienia zdjęcia. Ponieważ obecnie zdjęcie można zrobić niemal "wszystkim" to funkcja 'robi foty' schodzi na drugi plan. Trzeba tam wpleść jakieś inne rzeczy. Np. 'wygląd dzięki któremu poczujesz się jak fotograf 40 lat temu' czy coś. Ta dbałość o wzornictwo retro świadczy o tym że koncepcja aparatu fotograficznego w obecnej formie jest już bardzo napompowana. Świat łapania obrazu czeka na jakąś rewolucję. Te canony i nexy są w sumie też retro bo ciągle chodzi o to żeby ustawić czas, przysłonę, iso, ogniskową i takie tam. Olympus jest wyjątkowy bo on wchodzi w to na całego. Czołowe modele wzornictwem nawiązują do świata fotografii sprzed 40-50 lat. Fuji robi to samo, nowy Samsung NX300 też próbuję być jak z dawnej epoki. Widać w tej chwili to się też nieźle sprzedaje, ale pewnie znudzi się ludziom za jakiś czas... I wtedy firmy będą zmuszone coś naprawdę nowego wykombinować.

Ale ja nie krytykuję! Mi się te aparaty bardzo podobają i doskonale rozumiem że robienie nimi zdjęć może dawać trochę większą frajdę niż plastikową lustrzanką canona. Tyle tylko że jest to dość ciekawe zjawisko.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Akurat w przypadku E-P5 to ten retro styl sprowadza się tylko do tego, że aparat jest bardziej kanciasty i prostopadłościenny, w przeciwieństwie do konstrukcji o nowoczesnym wzornictwie z większą ilością obłości i przetłoczeń. Ale jak to wpływa na funkcjonalność? Ano nijak... Weź sobie jakiegoś NEXa czy Canona, który nie nawiązuje stylistyką do starych aparatów. I co, jest lepszym narzędziem? [...]
    Jeśli przedkłada się wygląd nad ergonomię to tamte aparaty pod pewnymi względami mogą być lepszym narzędziem.

Używałem E-300.
    Używam E-30.

Wizjer w E-300 był lepiej i sensowniej rozmieszczony niż w E-30.
    Niestety, w Olympusach moda na bardziej centralne rozmieszczenie obiektywu i wizjera zaczęła się chyba od E-400 i trwa do tej pory.
    Styl retro gdzie jest miejsce z lewej i prawej strony na rolkę a pośrodku obiektyw jakoś do mnie nie przemawia.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ale umiejscowienie wizjera nie ma nic wspólnego z tzw. wyglądem retro. Panas L1 czy choćby bezlusterkowce Fuji mają wizjer na skraju korpusu i też są niby są retro. A lustrzankopodobne wyroby Sony mają wizjer na środku, a do stylistyki retro im daleko.

Są tylko złe i dobre rozwiązania ergonomiczne i obydwa można zastosować zarówno w aparatach stylizowanych na starą i nową szkołę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Ciekawe jaka będzie cena E-P5? Ciekawe na ile producent wyceni brak wizjera, bo poza tym w stosunku do E-M5, to przecież ten nowy aparat ma lepszą/nową stabilizację, lepszy/nowy AF, 1/8000s, wifi, gps, ...
    E-M5 | 12-40 | 75

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skrzynka97 Zobacz posta
    Ciekawe jaka będzie cena E-P5? Ciekawe na ile producent wyceni brak wizjera, bo poza tym w stosunku do E-M5, to przecież ten nowy aparat ma lepszą/nową stabilizację, lepszy/nowy AF, 1/8000s, wifi, gps, ...
    Obawiam się, że przy kalkulacji ceny EP-5 brak wizjera zostanie pominięty...., niestety.