Witam. Odstawiłem na bok jpg. Raw (orf) z E 330 daje jednak dużo większe mozliwości. Dwie sesje wywołałem Masterem 1.42. Efekt moim zdaniem zadawalajacy. Nadal jest jednak możliwość przy zakupie kart Sandisk otrzymania kodu do Capture One LE. Mam w związku z tym kilka pytań do bardziej zaawansowanych kolegów/żanek:
1. który z programów lepiej konwertuje pliki orf na tiff ( chodzi mi o efekt po tzw. wstępnej obróbce-korekta EV,WB, kontrast, ostrość
2. czy Capture One LE ma jakieś bardziej zaawansowane narzędzia ( chodzi mi przede wszystkim o mozliwość uratowania prześwietlonych/niedoświetlonych zdjęć, wygładzania cery ). Jakie ma większe mozliwości w stosunku do Mastera.
3. czy mogę uzyskać dobre efekty wywołujac orf programem Olympus Master . Właściwą obróbkę niedoskonałych zdjęć ( po konwersji na Tiff ) wykonywałbym wtedy PS 7.0 ( mam ten program z dobra instrukcją chociaż jeszcze z niego nie korzystałem ). Może takie rozwiazanie ma jakieś istotne wady w porównaniu do niestety strasznie drogiego CS2/3.
4. czy lepiej jest konwertować orf na tiff czy też na dng ( ten drugi chyba ma mniejszą pojemnosć, ale z tego co zauważyłem nie ma go w programie Olympus Master 1.42 ).
Z góry dziękuję za wypowiedzi ( mogą być subiektywne![]()