Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Capture One LE vs Olympus Master 1.42/2.0

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Capture One LE vs Olympus Master 1.42/2.0

Witam. Odstawiłem na bok jpg. Raw (orf) z E 330 daje jednak dużo większe mozliwości. Dwie sesje wywołałem Masterem 1.42. Efekt moim zdaniem zadawalajacy. Nadal jest jednak możliwość przy zakupie kart Sandisk otrzymania kodu do Capture One LE. Mam w związku z tym kilka pytań do bardziej zaawansowanych kolegów/żanek:

1. który z programów lepiej konwertuje pliki orf na tiff ( chodzi mi o efekt po tzw. wstępnej obróbce-korekta EV,WB, kontrast, ostrość
    2. czy Capture One LE ma jakieś bardziej zaawansowane narzędzia ( chodzi mi przede wszystkim o mozliwość uratowania prześwietlonych/niedoświetlonych zdjęć, wygładzania cery ). Jakie ma większe mozliwości w stosunku do Mastera.
    3. czy mogę uzyskać dobre efekty wywołujac orf programem Olympus Master . Właściwą obróbkę niedoskonałych zdjęć ( po konwersji na Tiff ) wykonywałbym wtedy PS 7.0 ( mam ten program z dobra instrukcją chociaż jeszcze z niego nie korzystałem ). Może takie rozwiazanie ma jakieś istotne wady w porównaniu do niestety strasznie drogiego CS2/3.
    4. czy lepiej jest konwertować orf na tiff czy też na dng ( ten drugi chyba ma mniejszą pojemnosć, ale z tego co zauważyłem nie ma go w programie Olympus Master 1.42 ).

Z góry dziękuję za wypowiedzi ( mogą być subiektywne

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Re: Capture One LE vs Olympus Master 1.42/2.0

Po pierwsze przejdź na mastera 2.0 - jest szybszy i ma więcej przydatnych opcji
    Po drugie - Capture One LE swoimi możliwościami jest zbliżony do Studio 2.0 - ma korekcję na krzywych i jeszcze parę innych przydatnych drobiazgów, ALE tak samo jak programy olka nie ma opcji "retuszerskich" takich jak usuwanie skaz, pryszczy itp - to programy do wstępnej (całościowej) obróbki zdjęć a nie selektywnej (nie mają warstw, opcji zaznaczanie itp) Programy Olka mają tą przewagę, że umożliwiają włączenie / wyłączenie Noise Reduction.
    Po trzecie - dng to jest odpowiednik RAWa wprowadzony przez Adobe - czy się przyjmie zobaczymy. Póki co supportuje go tylko CS i (chyba) Essentials. Z aparatów to dosłownie parę modeli. Jeżeli robisz DUŻE odbitki i widzisz różnicę pomiędzy jpg a TIFFem albo traktujesz wywołanego RAWa jak początek pracy "artystycznej", to wybierz TIFF
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź. Robercie radzisz przejscie na 2.0 ale jeśli się nie mylę to nie ma on możliwosci obrabiania wsadowego kilkunastu zdjęć ( alternatywą jest zainstalowanie obu programów ). Z tego co zrozumiałem raczej odradzasz przejście z Mastera na ograniczona wersję Capture One LE ? Zatem czy mój pomysł na wywoływanie Masterem i obróbke tiffów PS7 jest w miarę sensowny, czy też lepiej poszukać dojścia do CS2/3.

Z tego co wyczytałem niektórzy radzą konwertować orf-y przy ustawieniach "0" ( bez ingerencji w EV,ostrość, itd ) i dobiero potem w PS je obrabiać. Podobno daje to lepsze efekty zwłaszcza w cieniach. Czy Waszym zdaniem tak jest naprawdę czy tez różnica w jakosci poprawnie naswietlonego zdjęcia przy takiej zabawie jest niezauważalna?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Nie mam w tej chwili zainstalowanego OM2, ale jak to zrobię, to sprawdzę tą funkcję ... ale wydaje mi się że była ... Jeżeli planujesz zakup karty pamięci (a w szczególności Extreme III), to tak czy inaczej będziesz miał LE za darmo Pomysł z obróbką jest jak najbardziej sensowny - sam tak robię z tą tylko różnicą, że do obróbki używam Corel PhotoPaint 12 na którego mam licencję ...
    Co do edycji ORFów przed wywołaniem, to jest to jak najbardziej sensowne - jeżeli tylko wiesz jak się poslugiwać histogramem i krzywymi, to osiągniesz te same efekty co w PSie (w końcu pracujesz na tych samych liczbach!) Powiem Tobie nawet więcej - jeżeli ustawisz sobie EV i WB tak jak chcesz i zachowasz go w formie 12-bitowego TIFFa, to jeszcze na dodatek będziesz miał większą dokładność danych i większe pole manewru.
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ok, to pewno wezme się za tego PS7. Co do Capture One LE to chyba sobie odpuszczę bo szkoda czasu na poznawanie kilku programów ( lepiej skupic się na jednym ). Z histogramem nie mam problemu, co do tych krzywych tonalnych o których piszesz nie bardzo wiem o co biega. W OM samo wybranie Tiffa chyba powoduje że obraz jest zapisywany w postaci 12 bitowej ( w jpegu jesli coś nie pokręciłem jest tylko 6 bitów ).
    Muszę poszperać na forum na temat najlepszych ustawień OM1.42/2.0 ( o ile mozna wybrać na stałe jakieś opcje które powodują że zdjęcia po konwersji będą lepszej jakosci, takie historie to chyba w innych droższych programach ? ).

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Capture One LE, to fajny program i warto go poznać
    W OM2.0 można wybrać czy TIFF jest 8 czy 16 bitowy ... jpg jest 8-bitowy Najlepszych ustawień do niego nie ma (nie obsługuje skryptów itp) - poza tym i tak do każdego zdjęcia masz inne parametry a jeżeli masz więcej zdjęć, do których możesz zastosować tą samą korekcję, to już gorzej - dopiero OS ma opcje zaznaczenia większej ilości i zaaplikowania zmian (nie pamiętam jak to jest w C1 LE). A edycję na krzywych masz jednak w OM2.0 - właśnie sprawdziłem. Jedyną jej wadą jest to, że nie można jej wykonywać niezależnie, a tylko jako jeden z etapów edycji.
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Robercie jeszcze jedno pytanko... jakie ma różnice w mozliwościach edycyjnych orf ( nie chodzi mi o mozliwość zarządzania aparatem z komputera ) Olympus Studio 2.0 w stosunku do OM 2. Czy OS 2ma jakieś przydatne opcje wywołania/poprawy jakośći zdjęć, których nie posiada OM2 ? Z tego co widzę nadal OS jest płatny i nic nie zapowiada zmiany.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Panowie! Czy Oly Master 2,0 to cos lepszcego niz Oly Studio 2,0??
    Bo nie wiem? Moze ktos ma praktyke?
    czesc.Ch.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Różnice są naprawdę spore - proponuję ściągnąć triala i przetestować
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ok , dzieki za info i miłą korespondencję.
    P.s. sprawdzę tego OS 2 tylko co po tych 30 dniach, czy doa się odinstalować i ponownie załadować na kolejne 30 dni ?