Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 107

Wątek: Czysta potrzeb redukcja czyli z 25-tką po Pradze

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Każdy zarabia tak jak potrafi

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Na zdjęciach z Pragi nie może zabraknąć zdjęć z Mostu Karola, który żyje własnym życiem, typowym dla staromiejskich placów czy deptaków.

69 )
    Załącznik 88430

70 )
    Załącznik 88429

71 )
    Załącznik 88428
    I tłumy, tłumy, tłumy ...
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Każdy zarabia tak jak potrafi

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    I tłumy, tłumy, tłumy ...
    oj tak!
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Odp: Czysta potrzeb redukcja czyli z 25-tką po Pradze

Myślałem już, że zapomniałeś o moście . Mam nadzieję, że zdjęcia z macania nosków i innych narządów figur z mostu też będą?
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Myślałem już, że zapomniałeś o moście . Mam nadzieję, że zdjęcia z macania nosków i innych narządów figur z mostu też będą?
    Nie, nie będzie.
    Odkąd 35 lat temu wyrosłem z przytulania się do misia, trzymam się z daleka od okazywania wszelkich form pieszczot figurom i figurkom wyobrażonym w spiżu, kamieniu czy gumie. Tak przy okazji - ta najbardziej zmacana figurka w Pradze to stoi na Hradczanach. Ej chłopie, żebyś Ty wiedział co tam te głupie baby wyprawiają....

Na pocieszenie, wstawiam zdjęcie z miejsca w którym kiedyś utopiono Jana Nepomucena. Jak widać, płaskorzeźba też jest okrutnie zmacana.

72 )
    Nazwa:  P4200144-gimp.jpg
Wyświetleń: 128
Rozmiar:  315,6 KB
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Černý-widztwo

Chyba P.T. Czytelnicy obrazili się że powiedziałem że nie będzie zdjęć z macania pomników. Bo cisza w wątku zapanowała, nikt ale to nikt się nie odezwał. No mógłbym, w tym miejscu walnąć focha jak jakiś wielki artysta i do moderatora uderzyć "przenieś Pan to na wysypisko, nikomu potrzebne nie jest, szkoda miejsca na serwerze".
    Ale nie, ja powalczę o Widza i o jego zainteresowanie. A skoro widz chce pomników - oto i one...

Ma Praga coś takiego, co sprawia, że nawet gdyby nie było tam Hradczanów z całym swym bogactwem, wielkiej-Małej Strany, mostu praskiego obecnie zwanego Mostem Karola czy ratusza ze słynnym zegarem Orloj, warto by było tam przyjechać.

Tym czymś są zgoła współczesne rzeźby, może nawet raczej bardziej instalacje niż rzeźby, tak niepokorne, tak prowokujące, (czasem nawet bluźniercze) że nie sposób przejść obok nich obojętnie i że zobaczyć je koniecznie trzeba. Są one bowiem świadectwem że duch artystycznej cyganerii wciąż w Pradze żyje a miasto nie umarło i nie zgnuśniało w odcinaniu kuponów od spuścizny wieków minionych i eksploatowania dorobku artystów których kości już dawno w proch się rozsypały.

David Černý - to nazwisko chyba każdy słyszał, może nie zapamiętał, ale pewnie każdy kojarzy skandal z 2009r z Entropą - instalacją wystawioną w gmachu Rady UE z okazji przewodnictwa Czech w UE gdzie Polska była gejowskim kartofliskiem a Bułgaria kucaną toaletą.

W Pradze znajduje się kilka rzeźb (instalacji) Davida Černeho. Ja miałem okazję oglądać dwie, zlokalizowane stosunkowo niedaleko od siebie, ale solennie sobie obiecuję że następnym razem obejrzę wszystkie.

Bobaski - tej grupy rzeźb jakoś nie mogłem zrozumieć. Zatrybiłem dopiero gdy dziewczyna mi powiedziała że w tym czymś zamiast twarzy, w czym ja widziałem jakieś szufladki, ona dostrzega kody paskowe...

73 )
    Nazwa:  P4200082-gimp.jpg
Wyświetleń: 112
Rozmiar:  338,4 KB

Druga instalacja to dwóch mężczyzn obsikujących Czechy. Jak to tłumaczy Wikipedia - to na cześć wejścia Czech do UE które to wejście miało być łatwe i przyjemne tak jak oddawanie moczu (Widać artysta nie ogląda reklam środków regulujących prace prostaty). Co by nie mówić, wejście do UE jest takim jakimś olaniem własnej państwowości. Tak sobie myślę że w Polsce taki pomnik by się nie przyjął. Mam taką nadzieję że Rodacy, w szacunku dla pamięci przodków którzy za "ojczystą sprawę" przelewali krew, nie pozwolili by tak na kontrowersyjne ukazanie Ojczyzny. Co innego, Czesi, których odbieram jako politycznych konformistów.

74 )
    Nazwa:  P4200073-gimp.jpg
Wyświetleń: 106
Rozmiar:  245,7 KB

Trzecia z rzeźb którą w tym secie chciałbym pokazać nie wyszła z pracowni Černeho. Jej autorem jest Jaroslav Rona. Pomnik Franza Kafki również budził spore emocje - no bo kto to widział by pisarza w taki sposób rzeźbić. A jednak, w pomniku tym jest chyba zawarta spora dawka niespokojnego ducha pisarza znanego w Polsce szerzej chyba tylko z genialnego "Procesu".

75 )
    Nazwa:  P4200182-gimp.jpg
Wyświetleń: 111
Rozmiar:  248,0 KB
    Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 18.05.13 o 11:14
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

A mówiłeś, że nie będzie fetyszu a tu proszę jedynka a raczej 73 to fetysz maks hihi

Fajne instalacyjne fotki
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

ano to cieszę się że Ci się podoba
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Ja zaglądam tu z chęcią i podoba mi się zwiedzanie z Tobą praskich uliczek ale nie zawsze zostawiam po sobie ślad w postaci wpisu Pomysł z zabraniem tylko jednego obiektywu i to stałki był bardzo odważny ale też i trafny. Nie mam poczucia oglądając Twoje zdjęcia, że coś tracę lub też coś mnie omija.

Co do focha to może i warto go walnąć bo od razu większy ruch się na serwerze robi

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

ze stałką po Pradze

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Ja zaglądam tu z chęcią i podoba mi się zwiedzanie z Tobą praskich uliczek ale nie zawsze zostawiam po sobie ślad w postaci wpisu Pomysł z zabraniem tylko jednego obiektywu i to stałki był bardzo odważny ale też i trafny. Nie mam poczucia oglądając Twoje zdjęcia, że coś tracę lub też coś mnie omija.

Co do focha to może i warto go walnąć bo od razu większy ruch się na serwerze robi
    Ja także tej decyzji nie żałuję. Po pierwsze to było bardzo ciekawe doświadczenie. Po drugie - i owszem części kadrów nie udało się zrealizować ale czy koniecznie musiałbym je mieć? można robić pocztówki z każdego zabytku i z każdego widoku tylko po co? Wędrując ze stałką starałem się łapać to co mnie zafrapowało, zainteresowało, a potem szukałem ujęcia, sposobu jak to w kadrze rozplanować etc.

A na upartego zawsze można sobie spróbować poskładać panoramkę

76 )
    Nazwa:  P4210271-panorama-gimp.jpg
Wyświetleń: 105
Rozmiar:  461,4 KB

albo coś wykropować:

77 )
    Nazwa:  P4200195-gimp.jpg
Wyświetleń: 107
Rozmiar:  208,2 KB

stałka, ze względu na swoją rozdzielczość i jakość optyczną pozwala na naprawdę dużo
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Figielek

W niedzielny poranek trudno trudnymi tematami się zajmować więc mały dwa zdjęcia - ot, taki mały żarcik
    ... mówią że Czechów polski język śmieszy, ale w drugą stronę jest chyba jeszcze lepiej ...

78 )
    Nazwa:  P4210294-gimp.jpg
Wyświetleń: 99
Rozmiar:  313,1 KB

79 )
    Nazwa:  P4210363-gimp.jpg
Wyświetleń: 95
Rozmiar:  165,6 KB
    ---
    "Do Zobaczenia"