Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 107

Wątek: Czysta potrzeb redukcja czyli z 25-tką po Pradze

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Odp: Czysta potrzeb redukcja czyli z 25-tką po Pradze

A szkoda, szkoda Janie, że nie bo pewnie zacnie byś to pokazał jak do tej pory inne rzeczy z Pragi nie ubierając zbytnio w żadne wydumane ideologie sensy być czy mieć ani zbytnio nie rozbierając do postaci że tak się wyrażę "bzykanka" w czystej formie . Temat nietypowy a takie są fajne ale może kiedyś trafi się kolejna okazja ku takiemu
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Trochę się wetnę w wątek, ale skoro klient chce, to klient ma! Oto Wyszehrad he he

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Zabił święty Jerzy smoka

CzaRmaX namawia do fotografowania jakichś bezeceństw, a przecież trzeba walczyć z pokusami tak dzielnie jak św. Jerzy walczył ze smokiem

"Zabił święty Jerzy smoka
    W płaszcz z atłasu wytarł miecz.
    Czarna zdobi go posoka:
    Smocza śmierć - rycerska rzecz"

(Jacek Kaczmarski - Przyczynek do legendy o świętym Jerzym)

Zabił św. Jerzy smoka i za to smoka zabicie na świecie całym kościoły pod jego wezwaniem zaczęto wznosić. Również w Pradze. Jedna z najstarszych budowli na Hradczanach to bazylika św. Jerzego. Za barokowym portalem ukryte jest romańskie wnętrze. W środku znajduje się wiele zabytków z minionych wieków ale największe zainteresowanie budzi chyba tzw. Brygidka czyli personifikacja marności nad marnościami - tu ciało kobiety w daleko posuniętym stadium rozkładu.

Wstęp do bazyliki jest biletowany, na szczęście wystarcza wspomniany już wcześniej tzw. mały bilet na praski zamek.

53 )
    Nazwa:  P4200143-gimp.jpg
Wyświetleń: 283
Rozmiar:  112,4 KB

54 )
    Nazwa:  P4200294-gimp.jpg
Wyświetleń: 290
Rozmiar:  188,7 KB

55 )
    Nazwa:  P4200293-gimp.jpg
Wyświetleń: 290
Rozmiar:  190,3 KB

56 )
    Nazwa:  P4200297-gimp.jpg
Wyświetleń: 284
Rozmiar:  285,9 KB

57 )
    Nazwa:  P4200305-gimp.jpg
Wyświetleń: 272
Rozmiar:  182,6 KB

58 )
    Nazwa:  P4200302-gimp.jpg
Wyświetleń: 282
Rozmiar:  144,6 KB
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Odp: Zabił święty Jerzy smoka

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    CzaRmaX namawia do fotografowania jakichś bezeceństw, a przecież trzeba walczyć z pokusami tak dzielnie jak św. Jerzy walczył ze smokiem
    Janie a pamiętasz tą scenę z "Samych swoich" co młody Pawlak mówi do starego, że on musi się tak napatrzeć na Jadźkę Kargulową aby ją znienawidzić? No więc trzeba się napatrzeć na bezeceństwa aby wiedzieć czego nienawidzić hihi
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Goła Baba

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Janie a pamiętasz tą scenę z "Samych swoich" co młody Pawlak mówi do starego, że on musi się tak napatrzeć na Jadźkę Kargulową aby ją znienawidzić? No więc trzeba się napatrzeć na bezeceństwa aby wiedzieć czego nienawidzić hihi
    A więc specjalnie dla Ciebie, przeszukałem raz jeszcze zdjęcia i znalazłem gołą babę! vis-a-vis Synagogi Staronowej.

Zdjęcie to dosyć mocne kadrowanie + nie do końca udane próby prostowania.

59 )
    Nazwa:  P4210209-gimp.jpg
Wyświetleń: 272
Rozmiar:  219,7 KB
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Dziękuję, dziękuję . Fajna pupcia nie jest zła nawet wykadrowana i prostowana

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Janku poprawiłem.
    Wyprostowałem - chodziło zwłaszcza o lewe okno, reszta była ok.
    Usunąłem szum we wnęce.
    Ciut kontrastu lokalnego.
    Delikatne podostrzenie.
    lekkie ocieplenie.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4210209-kop.jpg
Wyświetleń:	235
Rozmiar:	445,5 KB
ID:	88175
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Bodzip - dziękuje

próbowałem to giąć i skręcać w GIMPie ale ciągle mi czegoś brakowało - jak jedna strona zaczęła się układać to druga się sypała... Z tym szumem to ciekawostka - robione na ISO 200 więc nie powinno go być, tonacja wszak była ustawiona na AUTO czyli z wyciąganiem cieni. Kontrast lokalny i delikatne podostrzanie stosowałem - to kwestia gustu czy użyć więcej czy mniej...

Chcesz może rawa z całego kadru do zabawy?
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Bodzip - dziękuje

próbowałem to giąć i skręcać w GIMPie ale ciągle mi czegoś brakowało - jak jedna strona zaczęła się układać to druga się sypała... Z tym szumem to ciekawostka - robione na ISO 200 więc nie powinno go być, tonacja wszak była ustawiona na AUTO czyli z wyciąganiem cieni. Kontrast lokalny i delikatne podostrzanie stosowałem - to kwestia gustu czy użyć więcej czy mniej...

Chcesz może rawa z całego kadru do zabawy?
    Eee nie To Twoje zdjęcia.
    Napisałeś tylko, że z prostowaniem ciut ciężko szło, to sobie popatrzyłem czy da radę. Ustawiłem dwie pionowe poziomice na krawędziach okna, i tylko wewnątrz tego obszaru używałem narzędzia perspektywa. W takim przypadku jego wpływ na pozostałą część zdjęcia jest minimalny. Oczywiście jest, ale to już łatwo skorygować.
    Wiadomo, Gimp ma trudniejsze narzędzia niż PS, dlatego często staram się wprawiać
    Jak zauważyłeś - pozostałe narzędzia, to kwestia gustu każdego z nas.
    ...
    No i cóż - dawaj dalej. Praga jest piękna
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

laska a łaska

Polacy kochają Pragę. Bez dwóch zdań. Wielu tam jeździ, wielu chce pojechać. Na ulicach często polski język słychać. W sumie to temu uczuciu nie ma się co dziwić. Miasto piękne, pełne wszelakich turystycznych atrakcji. Miasto bardzo modne. A wszystko bardzo blisko Polskiej granicy, dostępne o wiele łatwiej niż wyprawy do Paryża, Rzymu czy Barcelony.

Więc Polacy kochają Pragę. Ale czy jest to miłość odwzajemniona? niestety nie. Brakuje informatorów czy przewodników w języku polskim nawet w tak dużych kompleksach turystycznych jak Hradczany. Nie można też skorzystać z usług miejscowego przewodnika bo nie ma opcji oprowadzania w języku polskim. Także systemy elektronicznych przewodników audio nie są dostępne w naszym języku.

Trochę to dziwne, wygląda tak jakby Czesi lekceważyli turystę z Polski. Owszem, zawsze można próbować usprawiedliwiać podobieństwem języków ale nie dajmy się zwieść. To są różne języki i sposobności do pomyłek czy niezrozumienia nie trzeba daleko szukać.

Poniżej na zdjęciu tabliczka informacyjna na szlaku turystycznym. Napisy są w językach: czeskim, angielskim, francuskim, włoskim, hiszpańskim, niemieckim, węgierskim, rosyjskim oraz w dwóch rodzajach dalekowschodnich "krzaczków".

60 )
    Nazwa:  P4200156-gimp.jpg
Wyświetleń: 267
Rozmiar:  172,9 KB
    ---
    "Do Zobaczenia"