Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 65

Wątek: trudny wybor???

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: trudny wybor???

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    @Darekw1967 - chyba nie rozgryzłeś konstrukcji tego zdania

"w pierwszej chwili do głowy przyszedł kompakt , natomiast łatwość rozmycia tła w penie ( lub innym bezlusterkowcu ) jest tam raczej nie do osiągnięcia"

tam - czyli w kompakcie. Twoje przykłady jedynie potwierdzają tezę
    Witam !

Pomyslalem, ze chodzi o PEN-a ale powiem Ci tak, ze kompakt o jasnym szkle da rade rozmyc tlo i takze kompakt o dluzszej ogniskowej tez ta rade
    rozmyc tlo, wiec w kazdym przypadku kupujac odpowiedni aparat mozna uzyskac rozmycie tla.
    Ostatecznie pozostaje PSHOP i tez sie da... ale to wymaga nieco wiecej zachodu
    Pozostaje pytanie jaka jakosc obrazu Nas interesuje i do jakich zadan przeznaczamy sprzet.

W moim przypadku wybralem pen-a bo daje wystarczajaco wysoka jakosc obrazu do
    powiekszen 80x60cm a dla wielu zastosowan na maly format fot
    w dobrych warunkach oswietleniowych wystarczy mi to co oferuje Canon S95

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 29.04.13 o 09:24
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Może źle, że się wtrącam ale powiem tak, niech kupi najlepszy sprzęt na jaki go stać, wmawianie, że amator powinien zaczynać od taniego, słabszego, typowo amatorskiego sprzętu skutkuje tym że wydajemy na sprzęt kasę kikukrotnie. Nawet PRO FF mają tryb auto i każdy da radę tym zrobić zdjęcie w międzyczasie jeśli będzie się chciało można poczytać, poćwiczyć i nauczyć się czym się fotografowanie "je". I to jedyna rada jaką bym dał komuś kto mnie pyta o zdanie, ewentualnie wybrać się do sklepu ze swoją kartą i wybranymi przez siebie aparatami zrobić po kilka zdjęć.
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Michel Zobacz posta
    Czemu założyłeś, że moi znajomi nie chcieli tych aparatów?
    Napisałeś
    Cytat Zamieszczone przez Michel Zobacz posta
    A z moich czterech prób porad w kwestii zakupu bezlusterkowca dla początkujących tylko jedna zakończyła się umiarkowanym sukcesem, reszta osób była rozczarowana:
    Jeśli chcieli to, co napisałeś to gdzie tu twój sukces lub porażka?
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Kolego yamada, wracamy jednak do podstawowego pytania - jaki sprzęt jest dla ww. znajomego "najlepszy" i pod jakim względem?
    Nawet nie wiemy, czym teraz fotografuje i dlaczego chce to zmienić.
    Pozdrawiam
    Michał

Awatar Michel
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Napisałeś

Jeśli chcieli to, co napisałeś to gdzie tu twój sukces lub porażka?
    A gdzie ja pisałem, że to mój sukces czy porażka? Komentuj proszę to, co napisałem, a nie to, co Ci się wydaje, że napisałem
    Zresztą o porażce nie pisałem w ogóle, bo nie chodziło o moje osiągnięcia, tylko o rezultat końcowy, jako o argument na poparcie tezy o rozważeniu zaawansowanego kompaktu, w tym przypadku RX100.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kris2345245245 Zobacz posta
    ... znajomy uparł sie na sony nexa...

... chodzi o aparat do użytku domowego - raz impreza , raz plener .
    Przecież kolega już określił swoje potrzeby, nawet wybrał sprzęt. Daj mu popełniać błędy . Kupi, może dojdzie do wniosku, że ta cała technika jest zbyt skomplikowana. A może wręcz przeciwnie, mnogość szkiełek go zafascynuje i zacznie szukać. Kto wie.

Myślę podobnie jak Dobas (napisał to na początku tego wątku). Nie ma co przekonywać ideologicznie. Taki aparat mu się podoba, więc dlaczego miałby się zmuszać do zaakceptowania czegoś innego.
    Względy merytoryczne będą trudne do przedstawienia i podejrzewam, że go nie przekonają. Wchodzenie w detale i rozmowa o "obrazku", "szkiełkach", "af" jest czasochłonna. Podejrzewam, że kolega nie czuje wagi pojęć, którymi można by operować w trakcie rozmowy. Potraktuje je jako suche fakty, gdzie wartości skrajne określone jako najlepsze w jakimś parametrze, będą wskazywały zwycięzce. W ten sposób można mu wcisnąć aparat o wyśrubowanych parametrach, którego on nie będzie potrafi ogarnąć.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    Kolego yamada, wracamy jednak do podstawowego pytania - jaki sprzęt jest dla ww. znajomego "najlepszy" i pod jakim względem?
    Nawet nie wiemy, czym teraz fotografuje i dlaczego chce to zmienić.
    Dlatego napisałem że moim zdaniem i co ja bym poradził, bez wdawania się w marki itd. Doradzanie komuś konkretnego sprzętu wg mnie jest bezsensowne. To co pasuje nam wcale nie musi pasować innym. Nawet mojemu bratu właśnie tak doradziłem i w końcu mimo, że chciał coś małego to ostatecznie kupił lustrzankę. Drugi brat kupił kompakt, i robi lepsze fotki niż niejedna osoba pokazująca tu na forum zdjęcia z bezlusterkowcami czy lustrzankami. Najlepszy sprzęt to taki jaki nam się podoba, z jakim się dobrze czujemy i jaki z przyjemnością bierzemy do ręki by robić zdjęcia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Najlepszy sprzęt to taki jaki nam się podoba, z jakim się dobrze czujemy i jaki z przyjemnością bierzemy do ręki by robić zdjęcia.
    Dobrze, że na końcu dodałeś "by robić zdjęcia"
    The question is, who cares?

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Dlatego napisałem że moim zdaniem i co ja bym poradził, bez wdawania się w marki itd. Doradzanie komuś konkretnego sprzętu wg mnie jest bezsensowne. To co pasuje nam wcale nie musi pasować innym. Nawet mojemu bratu właśnie tak doradziłem i w końcu mimo, że chciał coś małego to ostatecznie kupił lustrzankę. Drugi brat kupił kompakt, i robi lepsze fotki niż niejedna osoba pokazująca tu na forum zdjęcia z bezlusterkowcami czy lustrzankami. Najlepszy sprzęt to taki jaki nam się podoba, z jakim się dobrze czujemy i jaki z przyjemnością bierzemy do ręki by robić zdjęcia.
    i mi też wlaśnie o to chodziło od samego początku.
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

witam
    bardzo dziekuję za odpowiedzi , faktycznie sprawę zakupu pozostawię " znajomemu " . przez chwilkę myślałem że uda sie znależc jakis jeden aparat . ale faktycznie po tylu komentarzach rozumiem że nie jest to takie proste....
    pl3 + Panasonic 14-42 II