Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 65

Wątek: trudny wybor???

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: trudny wybor???

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    polecam samemu przetestować g15 i zostawic opinie z Internetu. Poza tym, jest to zaawansowany kompakt, który zachował kompaktowość i można go bez trudu nosić w kieszeni. Z xz1/2 czy x10 nie ma szans ze względu na wystający obiektyw.
    ??? Piszesz te bzdury o tym wystawaniu ok. 1 cm nad przednią blaszkę obudowy w pozycji wyłaczonej? Miałeś te aparaty w rękach, czy znasz je tylko z netu?

Co do Nex-a miałem 5n w rękach , z kitowym zoomem - to jest dopiero kompaktowy aparat do kieszeni. Przyrównać tamten zestaw do EP2/3 EPL-1/2/3/5 czy EPM-1/2z z 14/2,5;20/1,7; 17/2,8 czy Olkowymi składanymi 14-42 i 9-18 to jak porównywać Nyskę do małego Fiata.

Z szesnastką wygląda to jeszcze jako tako, ale zdjęcia już nie są takie dobre jak możliwości matrycy neksów. Późniejszych modeli nie miałem w rękach, wiec sie nie wypowiadam.

A do autora wątka. Jak chcesz mieć dobrego znajomego to nie przekonywuj go do niczego, a zwłaszcza do kupna innego innego aparatu niż sam zamierza kupić sobie. Bo możesz go stracić jako znajomego.

A jak zamarzy filmować wcześniejszym Olympusem, to stracisz go na pewno.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.04.13 o 08:01
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dlaczego nie Nex: weź półkilowy (w przypadku Nex-9 kilowy) słoik majonezu i doklej do niego jedną kanapkę z chleba tostowego...
    z penami lepiej jest?
    Kolega chcial kupić nexa to niech kupi a autor watku powinien dać spokój z doradzaniem bo nic nie wie o preferencjach kolegi i probuje niewiedziec czemu namówić go na cienki aparat. Bez sensu.
    PS amator nie zobaczy różnicy w obrazku z nexa/pena i dobrego kompakta, a jak jeszcze zacznie zmieniać obiektywy i klepać na auto to stwierdzi jedno: po cholere wydalem tyle kasy jak telefonem takie same zdjecia wychodziły. A jak zobaczy jaka mala jest glebia ostrości na dużej matrycy to go szlag trafi bo dużo będzie poza obszarembostrosci.
    PS do autora. Jak chcesz koledze zrobić dobrze to podaruj mu książkę o fotografii. Niech poczyta pozna i wie z czym to sie je. Sama zmiana malpki na dobre lustro nie przyniesie lepszych zdjęć w przypadku nieświadomego użytkownika sprzętu.
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jak już piszecie o Olkowych składanych zoomach to nowe Nexy mają składane 16-50. Taki np. Nex 3N ma jedną z lepszych obecnie matryc i kosztuje już poniżej 2000.
    Ale na pewno nikt mnie nie przekona, że D5100 z 18-105VR czy nawet z 18-55 nosi jakiekolwiek znamiona "kieszonkowości"
    Pozdrawiam
    Michał

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

z penami lepiej jest?
    No jakby nie kombinować to szkła są mniejsze a głębia ostrości wynikająca z mniejszej matrycy może tylko... pomóc.

Kolega chcial kupić nexa to niech kupi
    Chciał kupić nexa bo mu tak doradzał sprzedawca, mi doradzał kupno Nex-7 bez obiektywu! a za miesiąc - jak będzie dostępny w PL - Zeiss 28/1.8...

a autor watku powinien dać spokój z doradzaniem bo nic nie wie o preferencjach kolegi i probuje niewiedziec czemu namówić go na cienki aparat.
    E-PL1 też jest cienki, najbardziej widać to w galerii Janko Muzykanta a że jest cięzki to przez chwilę pstrykał gorszym XZ-1...
    Ukrzyżuj kolegę bo się nie zna, początkujący, może i cienki (w doradzaniu), fajnie tu będzie na forum za chwilę - bez dyplomu asp logowania zabronione. Takie próby obserwowałem w wątku Zdjęcia M43 Jerry'ego, próby niestety udane...

PS amator nie zobaczy różnicy w obrazku z nexa/pena i dobrego kompakta, a jak jeszcze zacznie zmieniać obiektywy i klepać na auto to stwierdzi jedno: po cholere wydalem tyle kasy jak telefonem takie same zdjecia wychodziły. A jak zobaczy jaka mala jest glebia ostrości na dużej matrycy to go szlag trafi bo dużo będzie poza obszarembostrosci.
    Poza obszarem będzie też w przypadku kiedy AF będzie zbyt długo myślał.
    Tak a propos: Janko (sorry Janko ) linkował do zdjęcia z testu D5100 autorstwa dpreview.com, zrobionego na automatycznym programie, było super tonalne. Tak samo jak kilkaset mojej koleżanki, również zrobionych na AUTO. Odbitki A4, jej też ostre (18-105VR) wychodzą bo jak twierdzi: D5100 łapie ostrość a jej koleżanki (kupiła bo Nex jest trendy; kasa nie grała roli) Nex gubi ostrość. Ztcw to Olki od EP3 mają błyskawiczny AF, jak ja to mówię "Nikon fast"...

PS do autora. Jak chcesz koledze zrobić dobrze to podaruj mu książkę o fotografii. Niech poczyta pozna i wie z czym to sie je. Sama zmiana malpki na dobre lustro nie przyniesie lepszych zdjęć w przypadku nieświadomego użytkownika sprzętu.
    A guzik prawda, lepszy sprzęt od początku mi pomagał w zrobieniu lepszych zdjęć lub w ogóle w ich zrobieniu, np. 20D, 85L1, 3200, 1/40. f/1.2 lub ostatnio SLRMagic T/.95, GH2@12800, itp. itd.

Do autora wątku: posłuchaj epicure i doradź mu to, co chce usłyszeć. Ja bym mu doradził EPM2 lub bardzo mocną komórkę: Nokia 808 PureView. Z Sony jednak, by być obiektywnym, RX100.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar Michel
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Jako stary Nexowiec i w ogóle fan bezlusterkowców napiszę tak: a może Sony RX100?
    Da się znaleźć w podobnym budżecie, jest kieszonkowy, nadaje się do wymienionych zastosowań doskonale...

A z moich czterech prób porad w kwestii zakupu bezlusterkowca dla początkujących tylko jedna zakończyła się umiarkowanym sukcesem, reszta osób była rozczarowana:
    - Nex-5 + 16 mm - bo nie ma zooma;
    - Nex C3 + 18-55 mm - bo zbyt skomplikowany;
    - Nikon J1 + 10-30 + 30-110 - jw. + "nie będę zmieniać obiektywów".

Z drugiej strony jakość obrazka i możliwość kontroli GO będzie lepsza w dowolnym Olku/Panasie/Nexie, niż nawet w dobrych kompaktach z małą matrycą. Tylko czy znajomy to doceni? Czy, tak jak piszą koledzy wyżej, nie ważniejsze będą inne zalety, jak łatwość obsługi, jakieś panoramy, dobre tryby tematyczne i "filtry artystyczne" albo duży zoom?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    Ale na pewno nikt mnie nie przekona, że D5100 z 18-105VR czy nawet z 18-55 nosi jakiekolwiek znamiona "kieszonkowości"
    Tu zdecydowanie offtopic: ale chyba nie wiesz ile potrafi zmieścić damska torebka?

/edit: bo zapomniałem: i ile razy potrafi spaść ze stołu taki kloc i wciąż działać!

---------- Post dodany o 08:54 ---------- Poprzedni post był o 08:50 ----------

Cytat Zamieszczone przez Michel Zobacz posta
    z moich czterech prób porad w kwestii zakupu bezlusterkowca dla początkujących tylko jedna zakończyła się umiarkowanym sukcesem
    Słabo słuchasz (patrz post epicure w tym wątku).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytuję "znajomy uparł sie na sony nexa" więc chyba nie będzie chodził z damską torebką...
    Ale doradzanie bez rozpoznania prawdziwych potrzeb "potrzebującego" jest ciężkim kawałkiem chleba.
    "Który aparat lepszy" jest tak samo enigmatyczne jak "Który samochód lepszy" - a może znajomy potrzebuje wozić meble, gdy my mu doradzamy Focusa czy inne Punto...
    Pozdrawiam
    Michał

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kris2345245245 Zobacz posta
    witam
    w pierwszej chwili do głowy przyszedł kompakt , natomiast łatwość rozmycia tła w penie ( lub innym bezlusterkowcu ) jest tam raczej nie do osiągnięcia- chyba że sie mylę ...
    Witam !

W tym przypadku mylisz sie bo w PEN-ach mozna ladnie rozmyc tlo.

Pierwsze pare zdjec ktore mam pod reka.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/...1280-ramka.jpg

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 29.04.13 o 09:12
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

@Darekw1967 - chyba nie rozgryzłeś konstrukcji tego zdania

"w pierwszej chwili do głowy przyszedł kompakt , natomiast łatwość rozmycia tła w penie ( lub innym bezlusterkowcu ) jest tam raczej nie do osiągnięcia"

tam - czyli w kompakcie. Twoje przykłady jedynie potwierdzają tezę
    Pozdrawiam
    Michał

Awatar Michel
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Słabo słuchasz (patrz post epicure w tym wątku).
    Czemu założyłeś, że moi znajomi nie chcieli tych aparatów?