Skoro znajomy wybrał NEXa, to wybór nie był taki trudny, wbrew temu, co mówi tytuł wątku. Jak nie chcesz stracić znajomego, to pozwól mu kupić to, na co ma ochotę.
Skoro znajomy wybrał NEXa, to wybór nie był taki trudny, wbrew temu, co mówi tytuł wątku. Jak nie chcesz stracić znajomego, to pozwól mu kupić to, na co ma ochotę.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
witam
kolega jeszcze jest przed zakupem , a jako jedyny jego znajomy mam cos wiecej niz kompakta. ja jeszcze za bardzo sie nie znam i stad temat.
a co myslicie o zakupie canon g15 ? czy to ta sama liga jak chodzi o poziom zdjęc czy jednak bezlusterkowiec bedzie lepszy?
pl3 + Panasonic 14-42 II
Witam , ten canon to chyba nienajlepszy wybor , do 2kl , fuji x1o , olympus xz1 , xz2 , pozdr
A może skoro znajomy nie ma wielkich wymagań, ani pasji fotograficznej, to lepiej go skierować w stronę aparatów kompaktowych? Podejrzewam, że może być z takiego aparatu bardziej zadowolony niż z bezlusterkowca czy lustrzanki. Często taki bajer jak obiektyw z 18x zoomem w aparacie, da zwykłemu pstrykaczowi więcej szczęścia, niż perspektywa możliwości zmiany szkieł, super matrycy i rozbudowy sprzętu.
The question is, who cares?
witam
w pierwszej chwili do głowy przyszedł kompakt , natomiast łatwość rozmycia tła w penie ( lub innym bezlusterkowcu ) jest tam raczej nie do osiągnięcia- chyba że sie mylę ...
pl3 + Panasonic 14-42 II
Pooglądajcie kompakty Panasonic serii DMC-FZ. Tryb manualny jest tam naprawdę prosty w użyciu i nie ma potrzeby przebijania się przez menu, a układ klawiszy na obudowie jest taki pseudo lustrzankowy.
The question is, who cares?
Swego czasu dałem do zabawy koleżance (interesującej się fotografią, acz niekoniecznie sprzętem ;p) e-500, po 5 minutach stwierdziła że woli swoją komórkę. I w sumie nie ma w tym nic dziwnego. Wybierając sprzęt trzeba przemyśleć swoje indywidualne potrzeby. Żeby coś doradzić Twojemu koledze, warto by wiedzieć, czego on oczekuje od aparatu i co chciałby nim robić. Na imprezy i plenery kompakt wystarczy. Na imprezy najlepiej nie za drogi kompakt, żeby nie było płaczu jak coś mu się stanie![]()
Dlaczego nie Nex: weź półkilowy (w przypadku Nex-9 kilowy) słoik majonezu i doklej do niego jedną kanapkę z chleba tostowego.
Dlaczego nie starsze PENy: patrz wątek dynamiki już wystarczy autorstwa Janko Muzykant.
Dlaczego nie D5100: no właśnie dlaczego nie?
Mój typ dla kolegi: E-PL5, Nex-6, XZ-1, D5100 w kzestawie z 18-105VR lub poprostu Nokia 808 PureView. Jeśli Olki wydają się zbyt drogie nie poczeka z zakupem (jak może) a ty poczytaj o programie OlyJedi.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.