Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 65

Wątek: trudny wybor???

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: trudny wybor???

Skoro znajomy wybrał NEXa, to wybór nie był taki trudny, wbrew temu, co mówi tytuł wątku. Jak nie chcesz stracić znajomego, to pozwól mu kupić to, na co ma ochotę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Skoro znajomy wybrał NEXa, to wybór nie był taki trudny, wbrew temu, co mówi tytuł wątku. Jak nie chcesz stracić znajomego, to pozwól mu kupić to, na co ma ochotę.
    Dokładnie. Może gdyby znajomy potrzebował porady Nex vs. Pen, to miałoby to sens, a tak wygląda jakbyś chciał go na siłę do Pena przekonać.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

witam
    kolega jeszcze jest przed zakupem , a jako jedyny jego znajomy mam cos wiecej niz kompakta. ja jeszcze za bardzo sie nie znam i stad temat.
    a co myslicie o zakupie canon g15 ? czy to ta sama liga jak chodzi o poziom zdjęc czy jednak bezlusterkowiec bedzie lepszy?
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Witam , ten canon to chyba nienajlepszy wybor , do 2kl , fuji x1o , olympus xz1 , xz2 , pozdr

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

A może skoro znajomy nie ma wielkich wymagań, ani pasji fotograficznej, to lepiej go skierować w stronę aparatów kompaktowych? Podejrzewam, że może być z takiego aparatu bardziej zadowolony niż z bezlusterkowca czy lustrzanki. Często taki bajer jak obiektyw z 18x zoomem w aparacie, da zwykłemu pstrykaczowi więcej szczęścia, niż perspektywa możliwości zmiany szkieł, super matrycy i rozbudowy sprzętu.

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

witam
    w pierwszej chwili do głowy przyszedł kompakt , natomiast łatwość rozmycia tła w penie ( lub innym bezlusterkowcu ) jest tam raczej nie do osiągnięcia- chyba że sie mylę ...
    pl3 + Panasonic 14-42 II

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Pooglądajcie kompakty Panasonic serii DMC-FZ. Tryb manualny jest tam naprawdę prosty w użyciu i nie ma potrzeby przebijania się przez menu, a układ klawiszy na obudowie jest taki pseudo lustrzankowy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    Witam , ten canon to chyba nienajlepszy wybor , do 2kl , fuji x1o , olympus xz1 , xz2 , pozdr
    polecam samemu przetestować g15 i zostawic opinie z Internetu. Poza tym, jest to zaawansowany kompakt, który zachował kompaktowość i można go bez trudu nosić w kieszeni. Z xz1/2 czy x10 nie ma szans ze względu na wystający obiektyw.
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Swego czasu dałem do zabawy koleżance (interesującej się fotografią, acz niekoniecznie sprzętem ;p) e-500, po 5 minutach stwierdziła że woli swoją komórkę. I w sumie nie ma w tym nic dziwnego. Wybierając sprzęt trzeba przemyśleć swoje indywidualne potrzeby. Żeby coś doradzić Twojemu koledze, warto by wiedzieć, czego on oczekuje od aparatu i co chciałby nim robić. Na imprezy i plenery kompakt wystarczy. Na imprezy najlepiej nie za drogi kompakt, żeby nie było płaczu jak coś mu się stanie

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kris2345245245 Zobacz posta
    znajomy uparł sie na sony nexa i próbuję go przekonać do pena- starszego niż pl5 lub pm2 - do ok. 2000zl. czy jesteście tego samego zdania czy może lepszy nex ??? chodzi o aparat do użytku domowego - raz impreza , raz plener .
    Dlaczego nie Nex: weź półkilowy (w przypadku Nex-9 kilowy) słoik majonezu i doklej do niego jedną kanapkę z chleba tostowego.
    Dlaczego nie starsze PENy: patrz wątek dynamiki już wystarczy autorstwa Janko Muzykant.
    Dlaczego nie D5100: no właśnie dlaczego nie?

Mój typ dla kolegi: E-PL5, Nex-6, XZ-1, D5100 w kzestawie z 18-105VR lub poprostu Nokia 808 PureView. Jeśli Olki wydają się zbyt drogie nie poczeka z zakupem (jak może) a ty poczytaj o programie OlyJedi.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.