Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Wątek: trudny wybor???

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kris2345245245 Zobacz posta
    ... koleżanka postanowiła zmienić aparat - posiada teraz nikon one - i po paru wycieczkach ma dość tego aparatu. niestety stwierdziła że chce jakiś megazoom.
    czy jest teraz na rynku jakiś jeden super model czy kolejny raz każdy bedzie dobry w czym innym ? czytałem o sony hx200 lub nikon p520 .
    polecam lekturę o Panasonic fz200. Bardzo dobry aparat z jasnym w całym zakresie obiektywem. Koleżanka będzie zadowolona.
    ***Olympus Stylus 1s***

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Odp: trudny wybor???

Ja mam w dalej w szufladzie Panasonica DMC-FZ28. Świetny aparat z zoomem 18x, dobrą stabilizacją, trybami P, A, S, M, zapisem do RAW, filmami 720p, obiektywem od F2.8. Przy tym jest mały i lekki, mieści się w większej kieszeni (np. kurtki). Tylko ta matryca maciupka
    Ten FZ200 wygląda bardzo fajnie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Ja miałem FZ7 i byłem zadowolony jak diabli.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

witam
    kończąc watek kolega zakupił używany canon g9 a koleżanka sony hx300.
    dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

mała reaktywacja wątku. tym razem chodzi o mój wybór. zastanawiam się nad wymianą mojego pl-3 z 14-150 na xz-2. co o tym sądzicie? czy jako amator nie potrzebujący wielkich wydruków i robiący zdjęcia głównie rodzinne - oprócz tych na forum - poczuje różnicę? oczywiście wiem o różnicach matryc i w tym momencie zakresu obiektywu.
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Też jestem ciekaw opinii. Teoretycznie, to jakości obrazka nie stracisz, może nawet zyskasz. Pozostaje kwestia zakresu.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

kris12: Ja właśnie sprzedałem G2 + obiektywy. Trochę żal, ale docelowo kupuję kompakt. Budżet po sprzedarzy G2 i osprzętu był sensowny, więc miał być RX100. Niestety zewnętrznie nie przypadł mi do gustu (ale za to ma lampę, którą można odchylać w pionie - tak jak w nexach). Padło na model, który wywołuje wiele sprzecznych uczuć i komentarzy na różnych forach - mianowicie Fuji X10 (używki z gwarancją chodzą po 1000PLN ).

Myślę, że będę mógł opisać swoje wrażenia w niedługim czasie, a XZ-2 chyba jest w niektórych zastosowaniach od X10 lepszy.
    Fujifilm X10

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kris12 Zobacz posta
    mała reaktywacja wątku. tym razem chodzi o mój wybór. zastanawiam się nad wymianą mojego pl-3 z 14-150 na xz-2. co o tym sądzicie? czy jako amator nie potrzebujący wielkich wydruków i robiący zdjęcia głównie rodzinne - oprócz tych na forum - poczuje różnicę? oczywiście wiem o różnicach matryc i w tym momencie zakresu obiektywu.
    Jeśli zmiana gabarytów nie jest głównym czynnikiem, to ja bym nie wymieniał. Bardziej bym myślał nad zamianą PL3 na PL5 lub PM2 - ale też niekoniecznie. Jeśli koniecznie coś chcesz kupić to kup 20mm lub 17mm - zupełnie inna "zabawa" po użytkowaniu zooma.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kris12 Zobacz posta
    Witam !

Jako uzytkownik PEN-a i XZ-2 mam porownanie i co do jakosci obrazu i funkcjonalnosci miedzy aparatami.
    XZ-2 daje na tyle wysokiej jakosci obraz z detalem, ze powiekszenie bez problemu zrobisz i detal tam znajdziesz
    Poza tym balans bieli dziala bardzo dobrze i daje najbardziej zblizone kolory do tego jakie byly w rzeczywistosci.

Masz zoom 14-150 czyli taki (28-300) i funkcjonalnosc dla szerszego zakresu bedzie po stronie PEN-a.

XZ-2 jest fajnym aparatem ale masz taki a nie inny zakres czyli 28-112mm (ekwiwalent)
    Dla krajobrazow mozna robic 2 foty i laczyc to uzyskujac szerszy kat czyli mozna
    obejsc pewne ograniczenia ale to jednak bedzie dodatkowa zabawa...

Najbardziej daje sie odczuc w XZ-2 spadek szybkosci AF i wolniejszy zapis na SD w stosunku do EPL-3, EPL-5.
    Czyli bedziesz mial zauwazalne spowolnienie w stosunku do PEN-a.

Jezeli zakres 28-112 bedzie dla Ciebie wystarczajacy i robisz spokojniesze foty bez szalenstw z AF
    Nie chcesz targac sprzetu i szkiel i chcesz miec lekko oraz nie chcesz inwestowac w szkla i inne akcesoria
    to XZ-2 bedzie dla Ciebie dobrym rozwiazaniem.

Jak masz jakies pytania to pisz na priva.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

faktycznie porywam się może za szybko , zostaje przy penie
    pl3 + Panasonic 14-42 II