Ja mam w dalej w szufladzie Panasonica DMC-FZ28. Świetny aparat z zoomem 18x, dobrą stabilizacją, trybami P, A, S, M, zapisem do RAW, filmami 720p, obiektywem od F2.8. Przy tym jest mały i lekki, mieści się w większej kieszeni (np. kurtki). Tylko ta matryca maciupka
Ten FZ200 wygląda bardzo fajnie.
Ja miałem FZ7 i byłem zadowolony jak diabli.
The question is, who cares?
witam
kończąc watek kolega zakupił używany canon g9 a koleżanka sony hx300.
dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
pl3 + Panasonic 14-42 II
mała reaktywacja wątku. tym razem chodzi o mój wybór. zastanawiam się nad wymianą mojego pl-3 z 14-150 na xz-2. co o tym sądzicie? czy jako amator nie potrzebujący wielkich wydruków i robiący zdjęcia głównie rodzinne - oprócz tych na forum- poczuje różnicę? oczywiście wiem o różnicach matryc i w tym momencie zakresu obiektywu.
pl3 + Panasonic 14-42 II
Też jestem ciekaw opinii. Teoretycznie, to jakości obrazka nie stracisz, może nawet zyskasz. Pozostaje kwestia zakresu.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
kris12: Ja właśnie sprzedałem G2 + obiektywy. Trochę żal, ale docelowo kupuję kompakt. Budżet po sprzedarzy G2 i osprzętu był sensowny, więc miał być RX100. Niestety zewnętrznie nie przypadł mi do gustu (ale za to ma lampę, którą można odchylać w pionie - tak jak w nexach). Padło na model, który wywołuje wiele sprzecznych uczuć i komentarzy na różnych forach - mianowicie Fuji X10 (używki z gwarancją chodzą po 1000PLN).
Myślę, że będę mógł opisać swoje wrażenia w niedługim czasie, a XZ-2 chyba jest w niektórych zastosowaniach od X10 lepszy.
Fujifilm X10
Witam !
Jako uzytkownik PEN-a i XZ-2 mam porownanie i co do jakosci obrazu i funkcjonalnosci miedzy aparatami.
XZ-2 daje na tyle wysokiej jakosci obraz z detalem, ze powiekszenie bez problemu zrobisz i detal tam znajdziesz
Poza tym balans bieli dziala bardzo dobrze i daje najbardziej zblizone kolory do tego jakie byly w rzeczywistosci.
Masz zoom 14-150 czyli taki (28-300) i funkcjonalnosc dla szerszego zakresu bedzie po stronie PEN-a.
XZ-2 jest fajnym aparatem ale masz taki a nie inny zakres czyli 28-112mm (ekwiwalent)
Dla krajobrazow mozna robic 2 foty i laczyc to uzyskujac szerszy kat czyli mozna
obejsc pewne ograniczenia ale to jednak bedzie dodatkowa zabawa...
Najbardziej daje sie odczuc w XZ-2 spadek szybkosci AF i wolniejszy zapis na SD w stosunku do EPL-3, EPL-5.
Czyli bedziesz mial zauwazalne spowolnienie w stosunku do PEN-a.
Jezeli zakres 28-112 bedzie dla Ciebie wystarczajacy i robisz spokojniesze foty bez szalenstw z AF
Nie chcesz targac sprzetu i szkiel i chcesz miec lekko oraz nie chcesz inwestowac w szkla i inne akcesoria
to XZ-2 bedzie dla Ciebie dobrym rozwiazaniem.
Jak masz jakies pytania to pisz na priva.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
faktycznie porywam się może za szybko , zostaje przy penie![]()
pl3 + Panasonic 14-42 II