Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Olympus VG-150 - jakość zdjęć

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus VG-150 - jakość zdjęć

Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy post na tym forum...

Hobbystycznie fotografuję głównie pojazdy szynowe. Nie mam wygórowanych wymagań. Niedawno stałem się posiadaczem Olympusa VG-150. W serwisie recenzje.net.pl wystawiłem mu taką opinię:

Aparat posiadam od trzech miesięcy. Kosztował 209 PLN w wysyłkowym Vobisie. Używam go amatorsko kilka razy w tygodniu. Poprzednikiem był Pentax Optio E35 (7 MP), który miał kilka wad (prądożerność, kiepskie nanoszenie daty, słaba lampa błyskowa), ale wszystko można było znieść, ponieważ zdjęcia wykonywane na zewnątrz przy dobrych warunkach oświetleniowych (ISO 80) były po prostu znakomite. Skusiłem się jednak na Olympusa ze względu na większą matrycę (12 MP), mniejsze wymiary i akumulator zamiast "paluszków". Muszę przyznać, że VG-150 to bardzo wygodne i funkcjonalne urządzenie. Naprawdę można polubić ten aparat, a posługiwanie się menu jest proste i intuicyjne. W zestawieniu z Pentaxem jest jednak jedno ale. Chodzi o jakość zdjęć. Mimo większej matrycy zdjęcia wykonane Olympusem są po prostu gorsze. Najbardziej denerwuje rozmydlenie obrazu (tym większe, im wyższe ISO). Oczywiście warto pokusić się o porównanie z Pentaxem, co ma sens na przykładzie zdjęć wykonanych w dobrych warunkach oświetleniowych, przy niskiej czułości ISO (Pentax: 80, Olympus: 100). Zdjęcie z Pentaxa w rozdzielczości 3072 x 2304 jest znakomite. Analogiczne z Olympusa jest zamydlone, tym bardziej im dalej od centrum obrazu. Żeby zminimalizować efekt zamydlenia, należy oryginalne zdjęcie wykonać Olympusem w maksymalnej rozdzielczości (3968 x 2976), a następnie zmniejszyć do rozdzielczości np. 2304 x 1728. Wtedy zamydlenie jest na tyle zredukowane, że nie denerwuje, ale... mamy wówczas zdjęcie 4 MP zamiast 12 MP. W kiepskich warunkach oświetleniowych i przy użyciu lampy wygrywa już Olympus, choć nadal żeby pozbyć się zamydlenia muszę kompresować fotki. Generalnie chciałbym mieć obudowę, akumulator i menu Olympusa, a optykę (matrycę?) Pentaxa...

Moje pytanie jest proste: co jest najsłabszym ogniwem Olympusa? Czy można coś zmienić w ustawieniach, żeby zdjęcia były nieco lepszej jakości?

Z góry dziękuję za wszelkie spostrzeżenia i sugestie!

A oto przykładowe zdjęcia. Czerwoną elipsą zaznaczyłem nurtujący mnie obszar. Na zdjęciu górnym, wykonanym Pentaxem, jest on odwzorowany bardzo dobrze, zaś na "Olimpkowych" (trzy poniżej Pentaxowego) znacznie gorzej (widać m.in. to "mydło", zresztą to chyba nie jest do końca dobre określenie, w sumie wygląda to tak, jakby na wzorowo wykonane zdjęcie nałożyć delikatną folię bąbelkową)...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Odp: Olympus VG-150 - jakość zdjęć

Nie masz przypadkiem upapranego obiektywu?

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Przymknij do tych samych wartosci co ten pentax, i celuj zawsze w to samo miejsce, i potem pokaz wyniki

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Nie masz przypadkiem upapranego obiektywu?
    Definitywnie nie. Zresztą efekt byłby raczej nie taki wyraźny - vide to opracowanie:

http://petapixel.com/2011/06/16/how-...-image-quality

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Przymknij do tych samych wartosci co ten pentax, i celuj zawsze w to samo miejsce, i potem pokaz wyniki
    pozdro
    Sugestia bardzo dobra. Tak zrobię. Proszę jedynie o info, jak zrealizować owe "przymknięcie", skoro nie ma tryby manualnego. Wymusić programem tematycznym?

Pozdrawiam

SA106

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zgodnie z sugestią wykonałem próbę porównawczą, fotografując te same obiekty przy pomocy Olympusa VG-150 i Pentaxa Optio E35. Wybrałem zarówno obiekt bliski, jak i zestaw obiektów odległych. Wspólne spostrzeżenie jest takie, że Pentax "upiera się" na bardzo krótkie czasy naświetlania (nawet w trybie krajobrazu), podczas gdy Olympus woli przymknąć przysłonę, a zachować dłuższy czas. Przy obiektach statycznych jest to chyba plus dla Olympusa?

Pora na zdjęcia. Porównanie nr 1 - wg mnie wygrywa Pentax:

OLYMPUS

PENTAX

Porównanie nr 2 - remis z delikatnym wskazaniem na Olympusa:

OLYMPUS

PENTAX

Zdjęcia zostały zmniejszone do formatu 2304 x 1728 (wyjściowe to 3968 x 2976 - Olympus, 3072 x 2304 - Pentax).

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.

Pozdrawiam

SA106

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odpowiedź masz w exifach,
    przysłony kolejno:
    f 4,8 vs 2,9
    f 11 vs 3,1
    f 12 vs 4,8
    f 14 vs 5,4

w małpkach najlepsza rozdzielczość jest z reguły na pełnej dziurze, lub po niewielkim przymknięciu,
    najlepiej zrobić próbę fotografując ten sam motyw z różnymi wartościami przysłony,
    nie masz trybów manualnych, ale masz tryby tematyczne,
    nie znam tego aparatu, ale na pewno jest jakiś np. "sport", gdzie automatyka powinna dążyć do skracania czasu, więc teoretycznie nie przymknie za mocno przysłony..

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

A co tu jest do porównywania? Zdjęcia z kompakta za jakie dwie stówy, czego więcej oczekujesz?
    Chcesz lepszej jakości to kup E-PL1 z 14-42 i ciesz się ostrymi fotkami.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez SA106 Zobacz posta
    Zgodnie z sugestią wykonałem próbę porównawczą, fotografując te same obiekty przy pomocy Olympusa VG-150 i Pentaxa Optio E35. Wybrałem zarówno obiekt bliski, jak i zestaw obiektów odległych. Wspólne spostrzeżenie jest takie, że Pentax "upiera się" na bardzo krótkie czasy naświetlania (nawet w trybie krajobrazu), podczas gdy Olympus woli przymknąć przysłonę, a zachować dłuższy czas. Przy obiektach statycznych jest to chyba plus dla Olympusa?

Zdjęcia zostały zmniejszone do formatu 2304 x 1728 (wyjściowe to 3968 x 2976 - Olympus, 3072 x 2304 - Pentax).

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.

Pozdrawiam

SA106
    A według mnie jest remis. Może porównasz jednakowo oddalone wycinki a nie skalowane i niewiadomo jak ostrzone zdjęcia? Np. róg i środek zdjęcia?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A według mnie jest remis. Może porównasz jednakowo oddalone wycinki a nie skalowane i niewiadomo jak ostrzone zdjęcia? Np. róg i środek zdjęcia?
    Zdjęcia nie były poddawane wyostrzaniu. Wykonana operacją było zmniejszenie do formatu 2304 x 1728 przy pomocy programu FastStone Image Viewer.

W przypadku pierwszego porównania zjęcie z Olympusa ma wyraźnie gorszą ostrość po prawej stronie (patrz numer seryjny elektrowozu ET22-890).
    Ostatnio edytowane przez SA106 ; 8.05.13 o 10:19

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez SA106 Zobacz posta
    W przypadku pierwszego porównania zjęcie z Olympusa ma wyraźnie gorszą ostrość po prawej stronie (patrz numer seryjny elektrowozu ET22-890).
    Zdjęcie z Olka masz gorzej naświetlone, jak chcesz porównywać ostrość to przy takim samym naświetleniu,
    druga sprawa - nie ma sensu porównywanie zmniejszonego zdjęcia, bo nie wiemy ile zepsuł FastStone, a coś zepsuł na pewno, jak to każdy program.
    Trzecia rzecz - zdjęcie z Olka zrobiłeś na f12 - poczytaj o tym jak zbyt duża przysłona wpływa na ostrość (dyfrakcja),
    zobacz też czy nie ma jakiegoś odszumiania włączonego, czy jakiegoś innego cholerstwa w postaci pseudostabilizacji itp.