Mirek54 z ogromną chęcią... tylko że nie potrafię...Brak umiejętności i możliwości sprzętowych...
![]()
Mirek54 z ogromną chęcią... tylko że nie potrafię...Brak umiejętności i możliwości sprzętowych...
![]()
Ciągle się uczę i będę wdzięczna za wszelkie opinie i rady![]()
OLYMPUS OM-D E-M 10 zestaw z 1442 EZ i ED 60mm 1:2,8 Macro
Kolejne z tłem...![]()

Idziesz do sklepu gdzie przycinaja plyty meblowe na wymiar przez Ciebie podany.Podchodzisz do pana ,ktory przycina.Dydasz prawa nuzka i mowisz -Dzien dobry prosze pana.Czy moze mi pan przyciac plyte pilsniowa twarda koloru czarnego o wymiarach 60x80 cm.Dziekuje i czekam z utesknieniem na plyte.Otrzymujac plyte udajesz sie do kasy i placisz.Plac gotowka bo karta tak malych kwot chyba nie buchuja.Tu u mnie taka plyta to okolo 2,5€.
Pozniej to juz z gorki .Stawiasz plyte za kwiatkiem i focisz.Pokazujesz fotke a kazdy pyta jak Ty takie czarne tlo robisz i w jakim pogramie.Załącznik 89563Mozesz tez uzyc bialego do rozbicia lub odbicia
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Owszem proste jak 2+2 :P Mam krótszą wersję na zdobycie takiej płyty... Wystarczy że poproszę tatusia![]()
Czytam właśnie książkę Brayana Petersona " Czas naświetlania bez tajemnic" i zaciekawił mnie jeden dział... "zwyczajne zoomowanie" ciekawa jestem co wy sądzicie na temat tego typu fotografii (ze względu na paskudną pogodę) wykonałam kilka prób w domowym zaciszu. Doświadczalnie zauważyłam że do takich zdjęć znacznie lepiej pasuje czarne tło... no chyba że chcemy uzyskać efekt promieni słonecznych... Kiedy próbowałam z białym tłem, zdjęcie było zupełnie nieczytelne ponieważ odbicie światła było bardzo widoczne. Załączam jedno zdjęcie przykładowe żebyście mogli zobaczyć o co dokładnie mi chodzi... Jest to fotografowanie przy długim czasie naświetlania i podczas wykonywania zdjęcia poruszałam pierścieniem zoomu...
Fajne
Ciekawe, że środek jest ostry. Można to wykorzystać.![]()

|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Środek jest ostry bo bez zoom ustawiłam ostrość nacisnęłam spust i... odczekałam chwilę i dopiero przesunęłam pierścień zoomPonad to muszę dodać, żeby otrzymać taki efekt trzeba wykonać wiele prób. Myślę jednak że warto. Prawdę mówiąc zastanawiam się nad zastosowaniem tej wiedzy. Potraktowałam to jako ciekawe doświadczenie.

No proszę.......Ot zaskoczenie....
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Co cię tak zaskoczyło Krakmanie?