kolejne próby z Ginp'em![]()
120
![]()
kolejne próby z Ginp'em![]()
120
![]()
Ciągle się uczę i będę wdzięczna za wszelkie opinie i rady![]()
OLYMPUS OM-D E-M 10 zestaw z 1442 EZ i ED 60mm 1:2,8 Macro
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
aaa... swoją drogą... kiedy rozmywam tło w gimpie, to po wycięciu 1 planu, muszę występować biały obszar (przynajmniej brzegi). O ile w przypadku magnolii było to proste... bo i tło nie było skomplikowane... tak tu miałam z tym problem. Pojawiła mi się obwódka która ewidentnie psuła zdjęcie. Rozmazałam ją używając rozmycia (kropelki)... I oto w ten sposób powstała szara dziwnie wyglądająca plama z lewej strony pąka - trochę poniżej...
macie jakieś rozwiązanie???
O! Świetny pomysł... spróbuję...![]()
tylko gdzie znajdę to narzędzie?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Tu Masz wtyczkę do gimpa Do odszumiania i nie tylko.
Uparłaś się, żeby wycinać! Dobra, niech Ci będzie.
Domyślam się, że chodzi o to, że wycinasz pierwszy plan z tła i rozmywasz to tło razem z dziurą po pierwszym planie.
W takim przypadku zawsze rozmycie dziury (biała otoczka) wylezie poza granice wyciętego, pierwszego planu. Sposób na to jest taki, żeby tą białą dziurę zmniejszyć przed rozmyciem. Można przy pomocy stempla, sklonować otoczenie wycięcia do jego wnętrza. Po rozmyciu tła nie powinno byś białej otoczki po dziurze a nieciągłości czy zaburzenia tła powstałe w efekcie klonowania, nie powinny być widoczne po jego rozmyciu.
Pędzel do tego użyty powinien mieć miękkie krawędzie a jego średnica powinna być odpowiednia dla wzoru tła i stopnia jego późniejszego rozmycia.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA