Witam serdecznie, pierwszego dnia WIOSNY
Wyskoczyłam dzisiaj z domu na chwilę zrobić zdjęcia do ditl jedno już wisi w galerii.
a tu jeszcze jedno![]()
115
![]()
Witam serdecznie, pierwszego dnia WIOSNY
Wyskoczyłam dzisiaj z domu na chwilę zrobić zdjęcia do ditl jedno już wisi w galerii.
a tu jeszcze jedno![]()
115
![]()
Ciągle się uczę i będę wdzięczna za wszelkie opinie i rady![]()
OLYMPUS OM-D E-M 10 zestaw z 1442 EZ i ED 60mm 1:2,8 Macro
wiosna
117
![]()
i nikt mi nawet nie napisze ze: ostrość... kompozycja... BW... perspektywa...![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Skoro się domagasz ...
Wybrałaś niewłaściwe parametry do tego typu zdjęć. Białe (bardzo jasne) kwiatki w pełnym słońcu, jest w ogóle trudno dobrze sfotografować- łatwo o przepały. Powinnaś raczej ustawić pomiar punktowy na kwiatek, może jeszcze (na wszelki wypadek) korekcja -0,3EV.
Kadry też nie najlepsze- małe kwiatki giną w kadrze a wielki pień czy plątanina gałęzi nie ułatwia oglądania.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
dziękuje i w najbliższym czasie pójdę jeszcze raz i postaram się naprawić błędy... Niestety moje wyobrażenie przerosło umiejętności i możliwości sprzętowe... Wymyśliłam sobie zdjęcia gdzie mały kwiatek będzie zajmować 2/3 kadru reszta to miało być rozmyte tło ale na tyle by było widać że ten niewielki element jest częścią wielkiej całości...
![]()
Dla uzyskania efektu rozmycia tła potrzebna jest odpowiednia głębia ostrości. Im mniejsza (mniejsze F), tym bardziej rozmyte tło. Aby świadomie dobierać GO, nie możesz się "spuszczać" na automat (tryb P). Powinnaś wybrać tryb A (priorytet przysłony), obiektyw będzie robił zdjęcia z przysłoną którą Ty wybrałaś tak długo, dopóki nie nastawisz innej.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Zdaję sobie z tego sprawę... mówiąc o ograniczeniach miałam na myśli to że nie mogłam bardziej zbliżyć się do kwiatka.
Tez se nieraz tak wymyslam,a pozniej widze,ze ten kwiatek jest czescia calego saduZałącznik 113246
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie