Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 137

Wątek: Wymiana obiektywów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Odp: Wymiana obiektywów

osiem1984 Wkrótce wychodzi II wersja 20mm naleśnika Panasonica ; ) Ja na nią czekam, bo na Olku 17mm f/1.8 Optyczni nie zostawili suchej nitki : ( Może uda mi się na przyszły weekend pożyczyć 17 to sprawdzę ile w tym prawdy. Jak ktoś będzie chętny to mogę się podzielić jakimiś zdjęciami do sprawdzenia.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    osiem1984 Wkrótce wychodzi II wersja 20mm naleśnika Panasonica ; ) Ja na nią czekam, bo na Olku 17mm f/1.8 Optyczni nie zostawili suchej nitki : ( Może uda mi się na przyszły weekend pożyczyć 17 to sprawdzę ile w tym prawdy. Jak ktoś będzie chętny to mogę się podzielić jakimiś zdjęciami do sprawdzenia.
    Mam wrażenie, że na optyczne trochę przesadzili tak mocno przejeżdżając się po mZD17. Z tego co widziałem i czytałem to naprawdę bardzo dobre szkiełko w dodatku za naprawdę niewielkie pieniądze, z fajnym światełkiem.
    Polecam testy: http://www.thephoblographer.com/2013...nic-20mm-f1-7/ całkiem fajne porównanie z obiektywem panasa.Tutaj nastomiast http://www.stevehuffphoto.com/2013/0...by-steve-huff/ obszernie o samym obiektywie Olympusa.

Masz może jakieś informacje co do tej II wersji? Wiadomo ile będzie kosztował i kiedy się ukaże?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

17 Olympusa to mój ulubiony obiektyw "na miasto wieczorkiem". Paczcie na testy, a ja będę robił zdjęcia, które mi się podobają.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Nie patrz tylko na ostrość - bokeh, AF, wygoda - to też jest ważne, a jak nie robisz cropów 1:1 to pewnie i ważniejsze. BTW, wersja druga to podobno wersja pierwsza z ciut inną obudową (podobno metalowa - to ciekawe czemu lżejszy od poprzednika) i w dwóch kolorach. Poza tym - nie widać zmian, może testy coś pokażą bo parametry (typ silnika AF, ilość/typ soczewek, minimalna odległość ogniskowania etc.) identyczne.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 27.07.13 o 20:21
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Jak nie mam dostępu do obiektywów to mogę sobie tylko na testy patrzeć ; P Myślę że się nowa 20 pojawi wraz z GX7, a gdyby AF był szybszy to czemu nie zamiast 17? Jaśniejsze więc na miasto wieczorkiem jak znalazł : P
    luc4s pokażesz jakieś wieczorne foto z tego szkiełka?
    osiem1984 no ja patrząc po ich teście to się zdziwiłem czemu miałby to być niby bubel o świetnej dla mnie ogniskowej, niezłym metalowym wykonaniu i do tego całkiem jasnym, jak uda mi się pobawić to stwierdzę czy mieli rację : D

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    Myślę że się nowa 20 pojawi wraz z GX7, a gdyby AF był szybszy to czemu nie zamiast 17?
    Na szybszy AF nie ma co liczyć.
    To te samo stare dobre szkło, tylko w nowej kiecce.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Optyczni skrytykowali 17tkę za to, że nie jest wybitna tak ja 12,45,75. Wystarczy przeczytać rozdział o rozdzielczości. Użyteczny obraz od pełen dziury, po przymknięciu ostro, ale 20tka jest ostrzejsza, więc obiektyw nie ma sensu.
    Za to test AF w ich wykonaniu jest porażką. Nie do końca wiem czy to tylko kwestia E-PL1. Otóż według tego portalu (porównanie dwóch testów) 20tka jest szybsza i nie ma żadnych problemów z ustawianiem ostrości. Dziwne bo tego faktu w bezpośrednim porównaniu nie potwierdzam.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Optyczni skrytykowali 17tkę za to, że nie jest wybitna tak ja 12,45,75. Wystarczy przeczytać rozdział o rozdzielczości. Użyteczny obraz od pełen dziury, po przymknięciu ostro, ale 20tka jest ostrzejsza, więc obiektyw nie ma sensu.
    Za to test AF w ich wykonaniu jest porażką. Nie do końca wiem czy to tylko kwestia E-PL1. Otóż według tego portalu (porównanie dwóch testów) 20tka jest szybsza i nie ma żadnych problemów z ustawianiem ostrości. Dziwne bo tego faktu w bezpośrednim porównaniu nie potwierdzam.
    Może masz szkielko z extra serii lub extra egzemplarz. Moim zdaniem mocno przestarzałe body do testu zniekształca im wyniki.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 28.07.13 o 16:28
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Może masz szkielko z extra serii lub extra egzemplarz. Moim zdaniem mocno przestarzałe body do testu zniekształca wyniki.
    Ja nie mam żadnego. Porównywałem sobie bezpośrednio w Łodzi, a potem już tylko oddzielnie.
    A dziwne wnioski to tylko z testów optycznych.

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

po zakończonych wakacjach myśle że była to dobra wymiana. w wielu sytuacjach musiałbym zmieniać obiektywy , a ten zakres jest wystarczający. teraz nadszedł czas na zbiórkę pieniązków na stałkę jak już pisałem.
    pl3 + Panasonic 14-42 II