Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 137

Wątek: Wymiana obiektywów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Wymiana obiektywów

Wymień na 14-150. Nie będziesz żałował. Potem sukcesywnie dokupisz sobie stałki.
    Większość moich krajobrazowych i górskich robiłem 14-150. Mity o słabej jakości 14-150 to "urban-legend".
    to poniższe pseudo-makro też robione 14-150

o i jeszcze jeden

Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 20.04.13 o 21:44
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Wymień na 14-150. Nie będziesz żałował. Potem sukcesywnie dokupisz sobie stałki.
    Większość moich krajobrazowych i górskich robiłem 14-150. Mity o słabej jakości 14-150 to "urban-legend".
    to poniższe pseudo-makro też robione 14-150

o i jeszcze jeden
    Nie mów, że legendy... a mając takie 40-150 i raynox-a zrobi jeszcze lepsze makro. Nie lubię 14-150 tak bardzo, że go nie używam , ale ja mam 50-200, ZD. Na pewno można go używać i jest lepszy od dekielka ale nie lubię produkowanego przezeń obrazka i ciężki jest , niestety. Znaczy szklany.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

dziekuje za wszystkie wypowiedzi . powaznie zastanawiam sie teraz nad pozostawieniem obydwóch obiektywów i dokupieniu że tak sie wyrażę " jasnej stałki", co do niedawna było dla mnie niezrozumiałym okresleniem.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kris2345245245 Zobacz posta

odpowiadajac dobasowi jestem poczatkujacym uzytkownikiem pena i zdjecia ogladam na zwykłym monitorze , wzglednie telewizorze . robie odbitki 10x15 i bardzo ciesze sie ze zdjec takich jakie umiesciłem na mojej galerii
    https://forum.olympusclub.pl/threads...ierwszego-pena
    Czyli nie masz zbyt wielkich wymagań względem jakości obrazka. Zdjęcie z 12.3 mpix i tak zmniejszasz to jakiś 1980 px na dłuższym boku. Nie robisz wielkich powiększeń nie współpracujesz z wymagającymi klientami czepiających się czegokolwiek nie publikujesz itp itd...

Generalnie 14-150 na pewno nie będzie jakościowym szałem. Wygodny obiektyw gdy nie możesz sobie pozwolić na wymianę szkieł. Używałem go w Alpach podczas wspinaczki i skiturowych wycieczek gdzie będąc związanym liną nie ma czasu na opóźnianie zespołu i wymiany szkieł

Zdjęcie z tego obiektywu na monitorze wygląda pi razy oko tak ( nie wiem czy się otworzy )

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=465609593481760&set=a.4231732443920 62.93656.302692896440098&type=3&theater

Trudno mieć zastrzeżenia do jakości obrazka.
    Problem jest jak potrzebujesz dużego zdjęcia bo okazuje się że nie jest tak ostro jak z innego obiektywu, oraz, że pojawiają się aberacje chromatyczne. Nie widać tego przy małym rozmiarze ale przy dużym już takie rzeczy wyłażą. Słowem według mnie różnicy nie zauważysz a po przeskalowaniu pewnie nie zauważy nikt

Osobny temat jest taki, że mając 14-42 i 40-150 inwestując w 14-150 jedynie zyskasz wygodę kosztem jakiejś jakości
    Jeśli zainwestujesz we wspomnianą jasną stałkę zyskasz kilka nowych rzeczy które mogą Ci się spodobać

1) możliwość wykonywania zdjęć przy słabszym oświetleniu
    2) małą głębie ostrości
    3) dodatkowy obiektyw do noszenia i wymiany

Moim zdaniem kupno 14-150 przy posiadaniu 14-42 i 40-150 nie poszerzy Twych możliwości sprzętowych. Będzie Ci łatwiej ale ja bym szedł w innych kierunkach. lampa, statyw, jasne szkło inna ogniskowa niż to co mam ( np 9-18 )- cokolwiek innego niż te widełki 14-150 co spowoduje ze będziesz mógł "więcej wyciągnąć" z tego sprzętu

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

m.ZD 14-150 jest calkiem ok i dla wiekszosci zakresu tego szkla jest to fajne szklo, ktore daje zaskakujaco ostry obraz jak na taki zoom.
    Jego najwieksza slaboscia jest ogniskowa 14mm i silna winieta i tutaj w moim przypadku zakupilem panasonica 14mm/2.5 ktory uzupelnia mi
    te braki. (stalka jest dosc jasna i mala gabarytowo wiec latwo ja chowac).

Z czasem stopniowo kupowalem stalki 45mm/1.8, 20mm/1.7, 75mm/1.8 i dla wielu zastosowan one przejely zadania focenia ale
    zdarza sie, ze nie mam czasu na zmiany szkiel... a liczy sie szybkosc zmiany ogniskowej i wykonania dobrego ujecia to stosuje m.ZD 14-150 i foty wychodza bardzo ok.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

witam
    ciekawe . czy ten nowy panasonic 14-150 bedzie lepszy od olympusa?
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

czy ten nowy panasonic 14-150 bedzie lepszy od olympusa?
    Lepszy w czym? Mam mZD 14-150 i nie schodzą z niego gumy jak z kolegi 14-140 (dwie sztuki). Na ostrość poza 14mm nie narzekam. Jednak... wielki "promotor" tego szkła - Janko, po zakupie EPM2 przyznał, że pod te "nowe" matryce lepszy będzie 40-150, jest wyraźnie ostrzejszy. Pozostaje kwestia kompromisu: ile z tej ostrości 40-150 jesteś w stanie poświęcić by zapomnieć o zmianie szkieł w terenie i co ważne mieć dostępny ad hock "cały zakres".

Ps. Ja wybrałem cały zakres.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

witam zauważyłem zmiane w wartościach przesłony na poczatku obiektywu- olympus 4,0 : panasonic 3,5. czy jest to zauważalna różnica?
    pl3 + Panasonic 14-42 II

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

witam zauważyłem zmiane w wartościach przesłony na poczatku obiektywu- olympus 4,0 : panasonic 3,5. czy jest to zauważalna różnica?
    Jakieś nie całe 0,4 EV - raczej różnica pomijalna choć teoretycznie jaśniej zawsze jest lepiej
    Jednak pojawia się pytanie nie tylko o jasność ale i o inne cechy - ostrość w centrum, ostrość na brzegach, aberracje itp itd

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Różnicę tak naprawdę może zrobić i robi stabilizacja w obiektywie Panasonic-a
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro