Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 137

Wątek: Wymiana obiektywów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Wymiana obiektywów

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Az Ci zaplusuje.
    Tak po cichu mysle,ze 80% zonglujacych obiektywami(rowniez tymi z piescieniem mocujacym posrednim)nie dostrzega.Dostrzega jedynie "swoja profesjonalnosc w ilosci sprzetu".

Te 20% MZ zonglujacych z zamyslem i potrzeba w osiagnieciu celu zamierzonego i przemyslanego a nie wynikowego to i tak to jest pokazny procent.
    Zmartwiłeś mnie. Teraz każdorazowo sięgając do plecaka będę się zastanawiał czy jestem wśród tych 80, czy może jednak wśród 20%
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Insomnia
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Az Ci zaplusuje.
    Och, dziekuję.
    Piszę trochę z własnego doświadczenia - jako "pstrykacz" mam do lustra kilka obiektywów, ale jednak najwięcej zdjęć zrobiłam na tym najbardziej wszechstronnym (no i teoretycznie najsłabszym optycznie, a jeśli nawet nie najsłabszym, to jednak tym zupełnie przeciętnym). Ale do mojej fotografii, nie wywoływanej w wielkich formatach, zamykającej się na małych plikach na blogu, większych na kompie i wydrukach niewielkich wymiarów w fotoksiążce, jest to jakość zupełnie wystarczająca. Bardziej mnie cieszy, że dane zdjęcie udało mi się w ogóle zrobić (bo gdybym nie miała przy sobie aparatu, to kadr by mi umknął). Ale oczywiście rozumiem, że gonimy wciąż za coraz lepszą jakością. Tylko dostrzeganie tej jakości i pełne docenienie jej przychodzi z czasem i doświadczeniem - a i tutaj decydujący potrafi być gust.
    ..::Eppur.Si.Muove::..
    >>>Srebrzyście<<< || >>FB<<
    Witamy na PENplanecie!

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Insomnia Zobacz posta
    Och, dziekuję.
    Piszę trochę z własnego doświadczenia - jako "pstrykacz" mam do lustra kilka obiektywów, ale jednak najwięcej zdjęć zrobiłam na tym najbardziej wszechstronnym (no i teoretycznie najsłabszym optycznie, a jeśli nawet nie najsłabszym, to jednak tym zupełnie przeciętnym). Ale do mojej fotografii, nie wywoływanej w wielkich formatach, zamykającej się na małych plikach na blogu, większych na kompie i wydrukach niewielkich wymiarów w fotoksiążce, jest to jakość zupełnie wystarczająca. Bardziej mnie cieszy, że dane zdjęcie udało mi się w ogóle zrobić (bo gdybym nie miała przy sobie aparatu, to kadr by mi umknął). Ale oczywiście rozumiem, że gonimy wciąż za coraz lepszą jakością. Tylko dostrzeganie tej jakości i pełne docenienie jej przychodzi z czasem i doświadczeniem - a i tutaj decydujący potrafi być gust.
    właśnie o to chodzi. zapewne dla dużej ilości osób na tym forum fotografia jest źródłem dochodu i tu rozumiem ich zaangażowanie oraz rozległą wiedzę. dla mnie fotografia jest tylko jednym z hobby - oczywiście ważnym.
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Az Ci zaplusuje.
    Tak po cichu mysle,ze 80% zonglujacych obiektywami(rowniez tymi z piescieniem mocujacym posrednim)nie dostrzega.Dostrzega jedynie "swoja profesjonalnosc w ilosci sprzetu".

Te 20% MZ zonglujacych z zamyslem i potrzeba w osiagnieciu celu zamierzonego i przemyslanego a nie wynikowego to i tak to jest pokazny procent.
    Ale tu nie chodzi tylko o jakość zdjęć z różnych obiektywów, ale np. kąty widzenia czy głębię ostrości. Naprawdę uważasz, że większość osób używających np. jasnych stałek czy obiektywów UWA robi to tylko, by poprawić swoje ego?
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Naprawdę uważasz, że większość osób używających np. jasnych stałek czy obiektywów UWA robi to tylko, by poprawić swoje ego?
    Tak.Tak uwazam.A jesli o ego chodzi to tez wielu nie wie co to, do czego, i z czym najbardziej smakuje.

Powiedzmy,ze w tym naszym systemie majac dwa obiektywy np 14-35 i 35-100.Mozna postawic sie kazdemu "zongliscie" z dwudziestoma szklami i tyloma przekladkami,z gory zakladajac,ze w danym zakresie "zonglista nie podskoczy"bo nie bedzie miec czym.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Tak.Tak uwazam.A jesli o ego chodzi to tez wielu nie wie co to, do czego, i z czym najbardziej smakuje.

Powiedzmy,ze w tym naszym systemie majac dwa obiektywy np 14-35 i 35-100.Mozna postawic sie kazdemu "zongliscie" z dwudziestoma szklami i tyloma przekladkami,z gory zakladajac,ze w danym zakresie "zonglista nie podskoczy"bo nie bedzie miec czym.
    Jak dodasz do tego 7-14 (lub 9-18 czy 11-22) to się z Tobą zgodzę.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Jak dodasz do tego 7-14 (lub 9-18 czy 11-22) to się z Tobą zgodzę.
    I do tego jedna jasna stałka w rodzaju Panasa 20/1,7...

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    I do tego jedna jasna stałka w rodzaju Panasa 20/1,7...
    i juz mamy 4 obiektywy
    pl3 + Panasonic 14-42 II

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kris12 Zobacz posta
    i juz mamy 4 obiektywy
    No i co? Miałem sześć i ostatnio dwa mało używane sprzedałem. Te które mam pokrywają zakres 9-300 mm z dziurą pomiędzy 20-40 mm. Wszystkie są używane regularnie i nie mama problemu z ich wymianą.

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    No i co? Miałem sześć i ostatnio dwa mało używane sprzedałem. Te które mam pokrywają zakres 9-300 mm z dziurą pomiędzy 20-40 mm. Wszystkie są używane regularnie i nie mama problemu z ich wymianą.
    ilu forumowiczów, tyle obiektywów. każdy ma inne potrzeby i wymagania .
    pl3 + Panasonic 14-42 II