W górach na rowerze, najlepiej mi się sprawdza obecnie MZD 9-18. Dołożyłem jako drugi MZD 14-150 ale wolałbym MZD 40-150 ze względu na wagę i jakość ale nie mogłem go zabrać.
Tak się zastanawiam, że dobrze sobie zmienić od czasu do czasu szkło by zmieć też podejście do kadrowania.
nie twierdzę że to szkło jest idealne ani moje umiejętności. natomiast do amatorskiego zastosowania - co najwyżej fotki obejrzy rodzina i parę wystawię na to forum - sprawdza się . był z nami na wakacjach, jeżdze z nim na rowerze, robię zdjęcia na wszelkich imprezach. na wakacje wziąłem ze sobą trochę fachowej prasy i na każdej stronie zdjęcie zrobione innym obiektywem . to niestety nie dla mnie .patrzę jeszcze na konwertery Olympusa do tego szkła - co myślicie o tym pomyśle?
pl3 + Panasonic 14-42 II
Zastanawiam się co szybciej założysz-wymienisz, konwerter, czy obiektyw? Jeżdżąc na wycieczki z EPL-5 używam 12-50 za uniwersalność oraz mZD 17 1.8 i rzadziej mZD 45 1.8 i jeszcze rzadziej mZD 40-150. Z racji wagi i rozmiarów chętnie biorę teraz torbę, bo jest lekka i poręczna. Czasami, jak mam brać minimum to ograniczam się do 12-50 i 17. 17 ze względu na jasność jest wielokrotnie niezbędna.
E-PL5, mZD 14-42, mZD 40-150, mZD 12-50, mZD 45 1.8, OM 50 1.8
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Nie do końca się zgodzę. Jak już wcześniej wspominałam, to raczej kwestia priorytetów. Ja mam w sumie pięć obiektywów, za które zapłaciłam w sumie koło tysiaka (bez krótkiego kita) i będąc na wyjeździe (a nie pojechałam focić, tylko wypoczywać) korzystałam ze wszystkich. Jasne, wymagało to trochę żonglerki, ale jestem w stanie zgodzić się na trochę niedogodności kosztem lepszych zdjęć. Nie wiem, ile dokładnie kosztuje Twój kit, ale chyba widziałam na Allegro używki koło tysiąca właśnie, więc różnica nie jest duża.
Az Ci zaplusuje.
Tak po cichu mysle,ze 80% zonglujacych obiektywami(rowniez tymi z piescieniem mocujacym posrednim)nie dostrzega.Dostrzega jedynie "swoja profesjonalnosc w ilosci sprzetu".
Te 20% MZ zonglujacych z zamyslem i potrzeba w osiagnieciu celu zamierzonego i przemyslanego a nie wynikowego to i tak to jest pokazny procent.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie