Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 137

Wątek: Wymiana obiektywów

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Odp: Wymiana obiektywów

Cytat Zamieszczone przez kris12 Zobacz posta
    a tu akurat sprawę załatwia autko służbowe
    Przyjdzie pan fiskus i dowali podatek od użycia samochodu służbowego do celów prywatnych. Wtedy i taksówka wyjdzie ci taniej.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    A jak już mówimy o tym i o owym, czyli o wymianach obiektyów, to zapytam z innej beczki, ile obiektywów powinno się mieć?
    Tyle, ile potrzeba

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

W górach na rowerze, najlepiej mi się sprawdza obecnie MZD 9-18. Dołożyłem jako drugi MZD 14-150 ale wolałbym MZD 40-150 ze względu na wagę i jakość ale nie mogłem go zabrać.
    Tak się zastanawiam, że dobrze sobie zmienić od czasu do czasu szkło by zmieć też podejście do kadrowania.

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    W górach na rowerze, najlepiej mi się sprawdza obecnie MZD 9-18. Dołożyłem jako drugi MZD 14-150 ale wolałbym MZD 40-150 ze względu na wagę i jakość ale nie mogłem go zabrać.
    Tak się zastanawiam, że dobrze sobie zmienić od czasu do czasu szkło by zmieć też podejście do kadrowania.
    nie twierdzę że to szkło jest idealne ani moje umiejętności. natomiast do amatorskiego zastosowania - co najwyżej fotki obejrzy rodzina i parę wystawię na to forum - sprawdza się . był z nami na wakacjach, jeżdze z nim na rowerze, robię zdjęcia na wszelkich imprezach. na wakacje wziąłem ze sobą trochę fachowej prasy i na każdej stronie zdjęcie zrobione innym obiektywem . to niestety nie dla mnie . patrzę jeszcze na konwertery Olympusa do tego szkła - co myślicie o tym pomyśle?
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Zastanawiam się co szybciej założysz-wymienisz, konwerter, czy obiektyw? Jeżdżąc na wycieczki z EPL-5 używam 12-50 za uniwersalność oraz mZD 17 1.8 i rzadziej mZD 45 1.8 i jeszcze rzadziej mZD 40-150. Z racji wagi i rozmiarów chętnie biorę teraz torbę, bo jest lekka i poręczna. Czasami, jak mam brać minimum to ograniczam się do 12-50 i 17. 17 ze względu na jasność jest wielokrotnie niezbędna.
    E-PL5, mZD 14-42, mZD 40-150, mZD 12-50, mZD 45 1.8, OM 50 1.8

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kris12 Zobacz posta
    nie twierdzę że to szkło jest idealne ani moje umiejętności. natomiast do amatorskiego zastosowania - co najwyżej fotki obejrzy rodzina i parę wystawię na to forum - sprawdza się . był z nami na wakacjach, jeżdze z nim na rowerze, robię zdjęcia na wszelkich imprezach. na wakacje wziąłem ze sobą trochę fachowej prasy i na każdej stronie zdjęcie zrobione innym obiektywem . to niestety nie dla mnie . patrzę jeszcze na konwertery Olympusa do tego szkła - co myślicie o tym pomyśle?
    Wybacz, ale przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i przetłumacz.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Wybacz, ale przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i przetłumacz.
    faktycznie chaotyczna wypowiedź. co do prasy chodziło mi o to ,że każde zdjęcie wymagało innego obiektywu co dla amatora jest po pierwsze zbyt kosztowne, po drugie zbyt męczące.
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Nie do końca się zgodzę. Jak już wcześniej wspominałam, to raczej kwestia priorytetów. Ja mam w sumie pięć obiektywów, za które zapłaciłam w sumie koło tysiaka (bez krótkiego kita) i będąc na wyjeździe (a nie pojechałam focić, tylko wypoczywać) korzystałam ze wszystkich. Jasne, wymagało to trochę żonglerki, ale jestem w stanie zgodzić się na trochę niedogodności kosztem lepszych zdjęć. Nie wiem, ile dokładnie kosztuje Twój kit, ale chyba widziałam na Allegro używki koło tysiąca właśnie, więc różnica nie jest duża.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar Insomnia
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Jasne, wymagało to trochę żonglerki, ale jestem w stanie zgodzić się na trochę niedogodności kosztem lepszych zdjęć.
    No właśnie, to jest kluczowe. I kluczowe jest też kwestia, czy użytkownik rzeczywiście dostrzega różnicę w jakości tych zdjęć (bo nie każdy to dostrzega i chce szczegółowo analizować).
    ..::Eppur.Si.Muove::..
    >>>Srebrzyście<<< || >>FB<<
    Witamy na PENplanecie!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Insomnia Zobacz posta
    No właśnie, to jest kluczowe. I kluczowe jest też kwestia, czy użytkownik rzeczywiście dostrzega różnicę w jakości tych zdjęć (bo nie każdy to dostrzega i chce szczegółowo analizować).
    Az Ci zaplusuje.
    Tak po cichu mysle,ze 80% zonglujacych obiektywami(rowniez tymi z piescieniem mocujacym posrednim)nie dostrzega.Dostrzega jedynie "swoja profesjonalnosc w ilosci sprzetu".

Te 20% MZ zonglujacych z zamyslem i potrzeba w osiagnieciu celu zamierzonego i przemyslanego a nie wynikowego to i tak to jest pokazny procent.