Myślę, że znalazłem odpowiedź.....http://allegro.pl/tamron-6-12mm-f1-4-i3319976012.html
Myślę, że znalazłem odpowiedź.....http://allegro.pl/tamron-6-12mm-f1-4-i3319976012.html
Bez jaj, jak przeliczasz, to przeliczaj wszystko, ogniskową i przysłonę. 24/4 to nie jest ani szeroko, ani jasno. Właśnie zoom Sigmy jest przełomową konstrukcją, bo stworzył pierwszy odpowiednik zooma 2,8 na FF, czyli już nie będzie gadania o magii FF, nieprzeliczaniu przysłony i innych dyrdymałach. Liczy się stosunek przekątnej matrycy do średnicy dziury w szkle. Ucierpi na tym FF, ale oba 4/3 też. Skończy się mitologia obu skrajności.
Ostatnio edytowane przez fret ; 15.06.13 o 21:05
24mm to jest jest szeroko. Poniżej tej ogniskowej jest już po prostu skrajne UWA.
Nie. Dla układu optycznego-matryca szkło ma to większe znaczenie. Matryca APS-C dostaje przy 1,8 tyle światła co FF przu 2,8, wyrówmują się szumy i zakres tonalny. Jasności nie trzeba przeliczać tylko ze względu na ekspozycjię ponieważ ISO jest parametrem odnoszącem się do jednostki powierzchni i nie zależącym od wielkości powierzchni. Ze względu na całą resztę trzeba przeliczać. Szkło APS-C f/1,8 ma przy danym ekwiwalencie taką samą fizycznie dziurę jak pełnoklatkowe f/2,8 i to jest ważne. XZ-1 też ma zooma ze światłem 1,8 na długim końcu i co z tego? Myślisz, że da obraz porównywalny z tym z Sigmy?
Zakres tonalny (o ile mówimy o tym samym) w żaden sposób nie zależy od ilości światła, które dostaje cała matryca. Zależy od światła, które dostaje pojedyncza komórka światłoczuła i jak umie go przetworzyć.
Wielkość szumu (pojęcie dosyć ogólne) również jest mało skorelowana z wielkością matrycy jak i ilością światła.
Jeśli masz jakieś definicje zakresu tonalnego i szumu, które zależą od wielkości matrycy albo ilości światła to podaj.
banc - mam wrażenie że się czepiasz i szukasz jakieś zwady... :/
W świecie fotografii istnieją pewne definicje związane z fizyką.
Może się czepiam, ale dzisiaj z postów freta można było się dowiedzieć, że 12mm to nie jest szeroki kąt tylko taki standard a f2.0 to ciemno.
Przy okazji dowiedziałem się, że nie wiem co to jest przysłona i do czego to zostało wynalezione.
Potem się dowiedziałem, że zakres tonalny i szumy można poprawić za pomocą większej ilości światła.
Jeśli używa się pewnych określeń to należy rozumieć ich definicje. To nie jest dyskusja na temat ilości płatków w kwiatku na zdjęciu.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Tylko pozornie. Możemy sobie założyć wątek ISO/ZAKRES TONALNY/SZUMY itp. i rozpisać dokładniej co od czego zależy. Chociaż w sieci jest trochę całkiem niezłych opisów z wyjaśnieniem zjawisk fizycznych. Tutaj to jest złe miejsce na takie dyskusje.
Wracając do SIGMY. Przejrzałem sobie zdjęcia już dostępne w sieci. Optyczni jak zwykle z wielkim talentem pokazują wszystko co najgorsze, na dpreview jak zwykle obrazki wyglądają zaskakująco pięknie. Mimo wszystko jak dla mnie zaskakująco ostry na pełnej dziurze.
Pytanie jak szybko wyjdzie na inne, niż CANON, systemy. Bo najwięcej klientów to chyba jednak gdzie indziej.